Bibimbap

Opublikowano: 17.05.2023 r., 23:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Koreańskie danie Bibimbap w misce
Bibimbap
Bibimbap to pyszne danie wywodzące się z kuchni koreańskiej. Potrawa przygotowywana jest na bazie ryżu, warzyw, mięsa oraz jajka sadzonego. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
861 kcal
Kcal w porcji
580 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż do sushi (300 g)
  • Olej sezamowy - 8 łyżek stołowych (80 ml)
  • Czosnek - 10 ząbków (50 g)
  • Miód (20 g)
  • Polędwica wołowa (300 g)
  • Cukier - 3 płaskie łyżeczki (15 g)
  • Sezam nasiona (50 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża (10 g)
  • Fasola mung kiełki (200 g)
  • Cebula dymka - 1 mała sztuka (50 g)
  • Grzyby shitake świeże (200 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka stołowa (10 ml)
  • Cukinia - 1 mała sztuka (200 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Fasolka szparagowa (200 g)
  • Szpinak (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, sos gochujang
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, miseczka

Przepis na bibimbap krok po kroku

Ryż ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

W miseczce wymieszaj 3 łyżki sosu gochujang, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz miód (tym sosem polej przygotowane już danie).

Polędwicę wołową pokrój na cienkie paski.

Sezam upraż na rozgrzanej patelni.

W drugiej misce wymieszaj 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 płaską łyżeczkę cukru, 10 gram uprażonego sezamu, pół łyżeczki pieprzu oraz sól do smaku.

Do marynaty włóż mięso, wymieszaj je i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

W miseczce wymieszaj 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 płaską łyżeczkę cukru, 1 ząbek przeciśnięty przez praskę oraz 10 g sezamu.

W garnku ugotuj wodę i blanszuj w niej liście szpinaku przez około 30 sekund. Po tym czasie szpinak przecedź na sicie i włóż do miski z przygotowanym sosem. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw.

Kiełki wypłucz pod bieżącą wodą.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju sezamowego i podsmaż na nim ząbek czosnku posiekany na mniejsze kawałki.

Następnie na patelnię dodaj kiełki oraz pokrojoną w drobne kawałki papryczkę chilli.

Kiełki dopraw do smaku pozostałym cukrem, 1 łyżką stołową sosu sojowego, solą oraz pieprzem do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż dwie minuty.

Zieloną cebulkę posiekaj.

Na koniec smażenia do kiełków dodaj połowę zielonej cebulki, wymieszaj i odstaw.

Grzyby oczyść i pokój na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim grzyby. Następnie dopraw je do smaku 2 łyżkami sosu sojowego, 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę oraz 1 łyżką oleju sezamowego.

Grzyby podsmaż jeszcze chwilę, dodaj do nich 10 gram sezamu, wymieszaj i dostaw.

Cukinię umyj i pokrój w półplasterki.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju sezamowego i podsmaż na nim cukinię oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

Cukinię dopraw do smaku solą oraz pieprzem i smaż przez 2 minuty.

Do cukinii dodaj pozostałą zieloną cebulkę oraz 10 g sezamu. Składniki wymieszaj i odstaw.

Marchew obierz i pokrój w słupki o boku długości około 2 mm oraz wysokości około 5 cm.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju sezamowego, podsmaż na nim marchew, dodaj do niej ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

Marchew dopraw do smaku solą i odstaw ją.

W garnku ugotuj wodę z odrobiną soli.

Do wrzącej wody wrzuć fasolkę szparagową i blanszuj ją kilka minut. Następnie fasolkę odsącz z wody.

Na patelni rozgrzej pozostały olej sezamowy, podsmaż na nim fasolkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

Fasolkę posyp pozostałym sezamem i odstaw.

Na patelni po smażeniu produktów przesmaż wołowinę, aż mięso będzie usmażone, a sos delikatnie zredukuje się.

Na rozgrzanej patelni z olejem usmaż jajka sadzone.

Do 4 miseczek ułóż ryż oraz wcześniej przygotowane dodatki, oraz mięso. Na wierzch składników ułóż jajko sadzone.

Przed podaniem potrawę polej sosem przygotowanym na samym początku.

Jak oceniasz przepis na bibimbap
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat bibimbap

Bibimbap to danie koreańskie. Ryż z warzywami, mięsem oraz jajkiem sadzonym stanowi doskonałą propozycję na obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na bibimbap jest dość prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ryż do sushi, olej sezamowy, czosnek, miód, polędwica wołowa, cukier, nasiona sezamu, papryczka chili, kiełki fasoli mung, cebula dymka, grzyby shitake, olej rzepakowy, cukinia, marchew, fasola szparagowa, szpinak, jajka, sól, pieprz, sos sojowy, sos gochujang lub pasta z papryczek chili.

A jak zrobić bibimbap? Ryż ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W miseczce wymieszaj 3 łyżki sosu gochujang, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz miód (tym sosem polej przygotowane już danie). Polędwicę wołową pokrój na cienkie paski. W drugiej misce wymieszaj 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 płaską łyżeczkę cukru, 10 gram uprażonego sezamu, pół łyżeczki pieprzu oraz sól do smaku. Do marynaty włóż mięso, wymieszaj je i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Odpowiednio przygotuj warzywa, mięso usmaż i przygotuj jajka sadzone. Do 4 miseczek ułóż ryż oraz wcześniej przygotowane dodatki, oraz mięso. Na wierzch składników ułóż jajko sadzone. Przed podaniem potrawę polej sosem przygotowanym na samym początku.

Cukinie zaliczamy do warzyw lekkostrawnych. Posiada ona wiele właściwości odżywczych. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w nim również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez.

Podsumowując pyszne, azjatyckie danie na bazie ryżu świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Smaczne danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i można je dowolnie skomponować. Przepis na danie jest dość prosty.

Alergeny w bibimbap

Lista alergenów dla bibimbap przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
    • Sezam nasiona
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na bibimbap nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos gochujang
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze bibimbap

na 100g gotowej potrawy

Bibimbap to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe z dodatkiem ryżu, warzyw oraz polędwicy wołowej. Produkty wykorzystane do przygotowania dania stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(580g)
Energia (kcal)
148.61
861.96
Białko (g)
6.07
35.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(580g)
Węglowodany (g)
16.04
93.05
Węglowodany przyswajalne (g)
14.54
84.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.50
8.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(580g)
Tłuszcz (g)
7.05
40.86
Tłuszcze nasycone (g)
1.99
11.53
Tłuszcze nienasycone (g)
5.06
29.33
Brak danych dla: ryż do sushi, grzyby shitake świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.76
16.03
Brak danych dla: ryż do sushi, cukier, grzyby shitake świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.29
13.30
Brak danych dla: ryż do sushi, cukier, grzyby shitake świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej sezamowy, polędwica wołowa, sezam nasiona, cebula dymka, jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
44.69
259.19
Brak danych dla: grzyby shitake świeże.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(580g)
Witamina A (µg (mcg))
140.14
812.81
Brak danych dla: ryż do sushi, grzyby shitake świeże, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
1.38
Brak danych dla: ryż do sushi, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
1.42
Brak danych dla: ryż do sushi, grzyby shitake świeże, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.90
51.60
Brak danych dla: grzyby shitake świeże, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
1.28
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
1.75
Brak danych dla: ryż do sushi, grzyby shitake świeże, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.95
86.69
Brak danych dla: ryż do sushi, grzyby shitake świeże, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.42
Brak danych dla: ryż do sushi, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.93
Brak danych dla: ryż do sushi, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.84
10.70
Brak danych dla: ryż do sushi, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.45
240.40
Brak danych dla: ryż do sushi, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1351.95
7841.30
Brak danych dla: ryż do sushi, grzyby shitake świeże, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(580g)
Sód (mg)
40.41
234.40
Potas (mg)
254.10
1473.77
Wapń (mg)
56.41
327.18
Fosfor (mg)
90.94
527.47
Brak danych dla: ryż do sushi, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.99
168.11
Brak danych dla: ryż do sushi, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.18
6.83
Cynk (mg)
0.89
5.19
Brak danych dla: ryż do sushi, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.98
Brak danych dla: ryż do sushi, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bibimbap 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bibimbap

Koszt składników
173.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do sushi
300 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Olej sezamowy
80 ml
8 łyżek stołowych
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
4.80
Za 80 ml
Czosnek
50 g
10 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Miód
20 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Polędwica wołowa
300 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
36.00
Za 300 g
Cukier
15 g
3 płaskie łyżeczki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Sezam nasiona
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Papryczka chili czerwona świeża
10 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 10 g
Fasola mung kiełki
200 g
3.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 200 g
Cebula dymka
50 g
1 mała sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Grzyby shitake świeże
200 g
16.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka stołowa
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Cukinia
200 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Fasolka szparagowa
200 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Szpinak
250 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.33
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
173.50