Przepis na gulasz wołowy krok po kroku

Składniki
  • Polędwica wołowa 600 g
  • Papryka czerwona 220 g 1 sztuka
  • papryka żółta 220 g 1 sztuka
  • Cebula 200 g 2 sztuki
  • Czosnek 15 g 3 ząbki czosnku
  • Pieczarki marynowane 240 g 12 sztuk
  • Ziemniaki średnie 300 g 4 sztuki
  • bulion wołowy 750 ml
  • Marchewka 140 g 2 średnie marchewki
  • Mąka pszenna typ 500 30 g 2 łyżki
  • Olej rzepakowy 72 ml 6 łyżek
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, tymianek, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duży garnek, praska do czosnku, miska, miseczka, drewniana łyżka

Mięso opłucz, osusz i pokrój w grubszą kostkę.

Natkę pietruszki posiekaj.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Marchewkę i ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę.

Papryki opłucz, osusz i wytnij z nich gniazda nasienne. Paprykę pokrój w kostkę.

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.

Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju rzepakowego. Następnie dodaj część pokrojonego mięsa. Przysmażaj do zarumienienia, a potem przełóż mięso do garnka i na patelni przysmaż kolejną partię mięsa.

Gdy całe mięso będzie w garnku, zalej je bulionem i gotuj na małym ogniu przez ok. 60 min.

Na patelni po przysmażanym mięsie rozgrzej 2 łyżki oleju. Następnie dodaj cebulę. Przysmażaj ją ok. 4-5 min i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez 1-2 min.

Do cebuli z czosnkiem dodaj paprykę, marchewkę i pieczarki. Całość wymieszaj i przesmażaj ok. 10 min. Po tym czasie zawartość patelni przełóż do garnka z mięsem.

Dodaj 1 i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego. Całość wymieszaj i gotuj ok. 20 min.

Następnie dodaj ziemniaki i gotuj kolejne 20 min.

Do 1/3 szklanki zimnej wody dodaj 2 łyżki mąki i dobrze rozmieszaj, a następnie zahartuj gorącym gulaszem. Zawartość szklanki dodaj do gulaszu, cały czas mieszając.

Gulasz zagotuj i wymieszaj, a następnie ściągnij z palnika.

Porcję gulaszu posyp natką pietruszki.

Gulasz wołowy znajduje się w białej misce.
Gulasz wołowy
Koszt przygotowania dania
100.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
409 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
49

Gulasz wołowy - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gulaszu wołowym

Gulasz wołowy to potrawa, którą przygotowuje się długo. Jest to jednak dobry pomysł na smaczny i syczący obiad. Zadowoleni będą przede wszystkim ci, którzy lubią mięsne dania i sos wołowy.

Jak się robi gulasz wołowy? Warto zacząć od przygotowania składników. Gdy będziesz mieć je już gotowe, reszta później zdecydowanie sprawniej. Pamiętaj o tym, aby ziemniaki, które przygotujesz wcześniej, zalać wodą, aby nie zrobiły się czarne. Kiedy już wszystko opłuczesz, poobierasz i pokroisz, możesz zabrać się za przysmażenie mięsa. Jeśli masz dużą patelnię, to porcję mięsa możesz podzielić na 2 części. Jeśli ta patelnia jest nieco mniejsza, może się okazać, że wygodniej będzie rozdzielić je na 3-4 porcje.

Gdy już całe mięso będziesz mieć podsmażone, należy przełożyć je do dużego garnka, zalać bulionem i gotować na małym ogniu. Jakie mięso wołowe na gulasz nadaje się najbardziej? Może to być polędwica wołowa, ale odpowiednia będzie również łopatka. Gulasz wyjdzie też pyszny, gdy zdecydujesz się na goleń.

Przepis na pyszny gulasz wołowy nie jest trudny, ale za to jest czasochłonny. Przygotowanie tej potrawy może zająć nawet 2-3 godziny. Gdy mięso będzie się już jakąś chwilę gotowało, możesz zabrać się za przygotowanie cebuli, papryki, marchewki i pieczarek. Podczas przerzucania składników z patelni do garnka, należy pamiętać o tym, aby zebrać wszystkie smaki i aromaty, który zostały na patelni.

Ten prosty przepis możesz nieco zmodyfikować. Do gulaszu można dodać przecier pomidorowy oraz pomidory (np. krojone pomidory z puszki). Bardzo często do tej potrawy dodawane jest wytrawne czerwone wino. Mąki nie musisz dodawać, jeżeli gulasz jest już gęsty. Jeżeli lubisz ostre smaki, do tej potrawy możesz wkroić papryczkę chili, ale odpowiednia będzie też papryczka mielona.

Gulasz z mięsa wołowego można jeść z różnymi dodatkami. Warto jednak pamiętać, że w tej potrawie już są ziemniaki. Jeśli nie dodasz ich do gulaszu, danie możesz podać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Odpowiednim dodatkiem do tego dania będzie kieliszek wytrawnego wina.

Wartości odżywcze gulaszu wołowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (500g)
Energia (kalorie)
81.86 kcal
409.32 kcal
Białko
5.38 g
26.88 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w gulaszu wołowym

Na 100g
Na porcję (500g)
Węglowodany
5.26 g
26.32 g
Brak danych dla: polędwica wołowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
4.44 g
22.20 g
Brak danych dla: polędwica wołowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (500g)
Tłuszcz
4.44 g
22.21 g
Tłuszcze nasycone
1.19 g
5.97 g
Tłuszcze nienasycone
3.23 g
16.17 g
Brak danych dla: papryka żółta, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.85 g
4.24 g
Brak danych dla: papryka żółta, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gulasz wołowy

Na 100g
Na porcję (500g)
Witamina B6
0.21 mg
1.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.29 mg
Brak danych dla: bulion wołowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.73 mg
13.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.99 µg (mcg)
79.97 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz wołowy

Na 100g
Na porcję (500g)
Sód
121.90 mg
609.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
221.96 mg
1109.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
11.35 mg
56.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
71.98 mg
359.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.69 mg
63.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.51 mg
2.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.70 mg
3.51 mg
Brak danych dla: bulion wołowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.41 mg
Brak danych dla: bulion wołowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu wołowego 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu wołowym

Lista alergenów dla gulaszu wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, tymianek, papryka ostra.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania gulaszu wołowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
600 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
72.00
Za 600 g
Papryka czerwona
220 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
papryka żółta
220 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.20
Za 220 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Pieczarki marynowane
240 g
12 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 240 g
Ziemniaki średnie
300 g
4 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
bulion wołowy
750 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Marchewka
140 g
2 średnie marchewki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
72 ml
6 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 72 ml
Liczba porcji:
Razem
183.00
Łączny koszt
100.28
Jak oceniasz przepis na gulasz wołowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób