Ryż do sushi - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w ryżu do sushi oraz jakie alergie mogą powodować.
Ryż do sushi - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
ryż do sushi 70 55
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego ryżu do sushi

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak ryż do sushi indeks glikemiczny wynosi 70, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z ryżem do sushi
Makaron ryżowy, Ryż, Ryż brązowy, Ryż basmati, Ryż jaśminowy, Ryż parboiled, Czarny ryż, Dziki ryż

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla ryżu do sushi

Ryż do sushi
Kategoria produktu Produkty zbożowe
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 70
(średni)

Przepisy z ryżem do sushi

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto