Cevapcici

Opublikowano: 24.08.2021 r., 11:38 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowane cevapcici na łupkowej desce
Cevapcici
Sprawdź przepis na najlepsze cevapcici. Soczyste kotlety, grillowane na patyku z mięsa wieprzowo-wołowego, z dodatkiem aromatycznych dodatków zasmakują każdemu.
Przygotowanie 720 min
Grillowanie 30 min
243 kcal
Kcal w porcji
106 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso mielone wołowe (600 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (300 g)
  • Cebula - 1 duża (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (12 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia grillowa, praska do czosnku, folia spożywcza, miska, patyczki do szaszłyków

Przepis na cevapcici krok po kroku

Do miski przełóż mięso, dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte ząbki czosnku. Dodaj także przyprawy 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki papryki ostrej i po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu.

Mięso przykryj folią spożywczą i odstaw mięso do lodówki na 8-12 godzin.

10 patyczków namocz w wodzie przez minimum 30 minut.

Mięso podziel na 10 części i uformuj kotlety w kształcie kiełbasek na patyczkach.

Rozgrzej patelnię grillową, posmaruj ją ewentualnie odrobiną oleju i smaż kotlety po 3-4 minuty z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na cevapcici
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat cevapcici

Pyszne, soczyste, aromatyczne i wyjątkowe, takie jest cevapcici według naszego przepisu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, sprawdzą się również jako danie na spontaniczne spotkanie przy grillu. Cevapcici to danie bałkańskie jednak kuchnia chorwacka to aktualnie najpopularniejsza kuchnia, w której występuje to danie.

Jak zrobić cevapcici? Wystarczy wymieszać mięso mielone z przyprawami i innymi składnikami, nadziać na patyki i gotowe. Do przygotowania potrawy nada się mięso wieprzowe, wołowe lub wieprzowo-wołowe. Mięso możesz zmielić samodzielnie w domu lub kupić gotowe mielone. Wołowina mielona z grilla może smakować jak burger ale dodając do niej bukiet orientalnych przypraw, takich jak kumin, cynamon, imbir, słodka i ostra papryka, uzyskasz danie w stylu kebab.Jednak przepis na oryginalne cevapcici ogranicza się do użycia cebuli, czosnku, papryki słodkiej, soli, pieprzu i ewentualnie papryki słodkiej i natki pietruszki. Z takich przypraw również składa się przyprawa do cevapcici. Mięso przygotowywane na patyku jest dużo łatwiejsze w grillowaniu oraz w podawaniu. Ważne aby patyczki wcześniej dobrze namoczyć w wodzie. Dzięki temu nie będą się przypalać na grillu i będą łatwiej wychodzić z klopsów. Cevapcici będą również wyśmienite z piekarnika.

Grillowane cevapcici możesz podawać z wieloma dodatkami. Idealnie pasować będzie lekka sałatka z sezonowymi warzywami, sałatka grecka, grillowana cukinia, bakłażan czy papryka, warzywne szaszłyki, grillowane ziemniaki, podgrzane na grillu placki tortilli lub chlebki pita. Możesz również przygotować różnego rodzaju sosy, na przykład jogurtowy z koperkiem, jogurtowy z miętą, andaluzyjski, ajvar, pomidorowy łagodny lub pikantny, tysiąca wysp, z awokado, tzatziki, czosnkowy czy bazyliowy. Gama sosów pasujących do cevapcici jest ogromna i na pewno dobierzesz taki, aby pasował również do pozostałych dań. Oryginalnie sos do cevapcici to tzatziki a dodatek węglowodanowy to chlebki pita.

Przepis na cevapcici, jest naprawdę prosty w wykonaniu a samo danie pyszne. Jego ogromną zaletą jest możliwość zestawienia go z wieloma różnymi dodatkami, warzywami, sosami, surówkami i sałatkami. Dzięki czemu nie musisz ich przygotowywać wiele. Cevapcici zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom, a na pewno dużą frajdę sprawi najmłodszym nadziewanie ich na patyczki.

Alergeny w cevapcici

Lista alergenów dla cevapcici przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na cevapcici

Wartości odżywcze cevapcici

na 100g gotowej potrawy

Cevapcici to oryginalne danie mięsne. Jest grillowane bez dodatku tłuszczu dzięki czemu wytapiamy tłuszcz zawarty w mięsie a ono staje się mniej kaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(106g)
Energia (kcal)
230.13
243.93
Białko (g)
15.53
16.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(106g)
Węglowodany (g)
1.32
1.39
Węglowodany przyswajalne (g)
1.12
1.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.19
0.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(106g)
Tłuszcz (g)
17.61
18.66
Tłuszcze nasycone (g)
8.91
9.44
Tłuszcze nienasycone (g)
8.70
9.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.83
8.30
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.87
0.93
Cholesterol (mg)
63.44
67.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(106g)
Witamina A (µg (mcg))
2.96
3.14
Witamina B6 (mg)
0.33
0.35
Witamina B12 (µg (mcg))
1.48
1.57
Witamina C (mg)
1.31
1.39
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.06
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.11
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.96
3.14
Tiamina (mg)
0.25
0.26
Ryboflawina (mg)
0.16
0.17
Niacyna (mg)
3.86
4.09
Foliany (µg (mcg))
7.55
8.00
Beta karoten (µg (mcg))
2.23
2.37

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(106g)
Sód (mg)
56.33
59.71
Potas (mg)
266.71
282.71
Wapń (mg)
18.65
19.77
Fosfor (mg)
151.42
160.50
Magnez (mg)
17.00
18.02
Żelazo (mg)
1.47
1.56
Cynk (mg)
3.19
3.38
Miedź (mg)
0.06
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny cevapcici 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cevapcici

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
600 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
16.50
Za 600 g
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Cebula
100 g
1 duża
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
12 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Koszt składników
36.00