Cevapcici
- Mięso mielone wołowe (600 g)
- Mięso mielone wieprzowe (300 g)
- Cebula - 1 duża (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (12 g)
Przepis na cevapcici krok po kroku
Do miski przełóż mięso, dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte ząbki czosnku. Dodaj także przyprawy 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki papryki ostrej i po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu.
Mięso przykryj folią spożywczą i odstaw mięso do lodówki na 8-12 godzin.
10 patyczków namocz w wodzie przez minimum 30 minut.
Mięso podziel na 10 części i uformuj kotlety w kształcie kiełbasek na patyczkach.
Rozgrzej patelnię grillową, posmaruj ją ewentualnie odrobiną oleju i smaż kotlety po 3-4 minuty z każdej strony.
Więcej informacji na temat cevapcici
Pyszne, soczyste, aromatyczne i wyjątkowe, takie jest cevapcici według naszego przepisu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, sprawdzą się również jako danie na spontaniczne spotkanie przy grillu. Cevapcici to danie bałkańskie jednak kuchnia chorwacka to aktualnie najpopularniejsza kuchnia, w której występuje to danie.
Jak zrobić cevapcici? Wystarczy wymieszać mięso mielone z przyprawami i innymi składnikami, nadziać na patyki i gotowe. Do przygotowania potrawy nada się mięso wieprzowe, wołowe lub wieprzowo-wołowe. Mięso możesz zmielić samodzielnie w domu lub kupić gotowe mielone. Wołowina mielona z grilla może smakować jak burger ale dodając do niej bukiet orientalnych przypraw, takich jak kumin, cynamon, imbir, słodka i ostra papryka, uzyskasz danie w stylu kebab.Jednak przepis na oryginalne cevapcici ogranicza się do użycia cebuli, czosnku, papryki słodkiej, soli, pieprzu i ewentualnie papryki słodkiej i natki pietruszki. Z takich przypraw również składa się przyprawa do cevapcici. Mięso przygotowywane na patyku jest dużo łatwiejsze w grillowaniu oraz w podawaniu. Ważne aby patyczki wcześniej dobrze namoczyć w wodzie. Dzięki temu nie będą się przypalać na grillu i będą łatwiej wychodzić z klopsów. Cevapcici będą również wyśmienite z piekarnika.
Grillowane cevapcici możesz podawać z wieloma dodatkami. Idealnie pasować będzie lekka sałatka z sezonowymi warzywami, sałatka grecka, grillowana cukinia, bakłażan czy papryka, warzywne szaszłyki, grillowane ziemniaki, podgrzane na grillu placki tortilli lub chlebki pita. Możesz również przygotować różnego rodzaju sosy, na przykład jogurtowy z koperkiem, jogurtowy z miętą, andaluzyjski, ajvar, pomidorowy łagodny lub pikantny, tysiąca wysp, z awokado, tzatziki, czosnkowy czy bazyliowy. Gama sosów pasujących do cevapcici jest ogromna i na pewno dobierzesz taki, aby pasował również do pozostałych dań. Oryginalnie sos do cevapcici to tzatziki a dodatek węglowodanowy to chlebki pita.
Przepis na cevapcici, jest naprawdę prosty w wykonaniu a samo danie pyszne. Jego ogromną zaletą jest możliwość zestawienia go z wieloma różnymi dodatkami, warzywami, sosami, surówkami i sałatkami. Dzięki czemu nie musisz ich przygotowywać wiele. Cevapcici zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom, a na pewno dużą frajdę sprawi najmłodszym nadziewanie ich na patyczki.
Alergeny w cevapcici
Lista alergenów dla cevapcici przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na cevapcici
Wartości odżywcze cevapcici
Cevapcici to oryginalne danie mięsne. Jest grillowane bez dodatku tłuszczu dzięki czemu wytapiamy tłuszcz zawarty w mięsie a ono staje się mniej kaloryczne.
Energia i białka
(106g)
Węglowodany
(106g)
Tłuszcze
(106g)
Witaminy
(106g)
Składniki mineralne
(106g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.