Dania z piekarnika

dania z piekarnika

Pieczenie w piekarniku pozwala przygotowywać szybkie i łatwe potrawy, głównie jednogarnkowe. Prócz pieczenia ciast i ciasteczek, piekarnik świetnie nadaje się do przygotowywania dań na obiad, szczególnie mięsa, ryb i warzyw. Pieczenie jest relatywnie zdrowym sposobem przygotowywania potraw. Pozwala też na przygotowywanie niskokalorycznych dań fit. Ponadto jest to sposób tani, szybki i łatwy. W piekarniku przyrządzamy takie dania, jak zapiekanki mięsne i warzywne, faszerowane warzywa, pasztety mięsne i warzywne, zapiekanki makaronowe i ziemniaczane oraz pieczone omlety. Największą trudność sprawia pieczenie mięsa, tak aby uzyskać pyszne, soczyste i aromatyczne mięso.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z piekarnika

Przepisy w temacie dania z piekarnika

Dania z piekarnika - zbiór przepisów na wyjątkowe dania pieczone

Pyszne, aromatyczne dania z piekarnika najczęściej pojawiają się na świątecznych stołach. Pieczony karp, pieczone kurczaki czy szynki uświetniają świąteczne przyjęcie. Jednak piekarnik pozwala także przygotowywać szybkie i tanie potrawy na codzienny obiad. Umożliwia również szybkie dania fit, które pieką się same. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na dania pieczone. Doradzamy co można upiec i wyjaśniamy jak piec mięso, aby wyszło soczyste i pyszne.

Czy warto jeść pieczone jedzenie

Najpopularniejsze potrawy z piekarnika

Każdy ma w domu piekarnik ale nie każdy z niego korzysta. Najczęściej pieczemy ciasta, ciasteczka, czy słodkie bułeczki. Niektórzy pieką również domowy chleb własnej roboty. Dania z piekarnika uchodzą za dość trudne i pracochłonne. Piekarnik wymusza również przygotowanie dużych dań, gdyż nie opłaca się go włączać dla małych porcji jedzenia. Dlatego też najczęściej piecze się potrawy na święta lub na niedzielny obiad dla dużej rodziny. Warto jednak korzystać z piekarnika, gdyż pozwala on na przygotowanie niskokalorycznych, szybkich i niedrogich dań.

Klasyczne potrawy z piekarnika:

  • ciasta i chleb,
  • zapiekanki,
  • pieczone mięso i ryby,
  • pasztety mięsne i warzywne,
  • zapiekane warzywa.

Wbrew pozorom pieczenie nie jest łatwe, gdyż pieczone potrawy wychodzą często suche lub przypalone. Największym błędem przy pieczeniu potraw jest ich nadmierne wysuszenie. Problem ten rozwiązuje się przez podlewanie pieczeni wodą lub marynatą, zawijanie w folię aluminiową lub pieczenie w rękawie.

Czy jedzenie pieczone jest zdrowe

Pieczenie nie jest szczególnie zdrowe, gdyż wskutek wysokiej temperatury dochodzi do utraty składników odżywczych, na przykład niektórych witamin. Ponadto powstają substancje rakotwórcze, szczególnie wskutek przyrumienienia. Pieczenie jednak plasuje się gdzieś po środku w rankingu zdrowych metod obróbki termicznej. Nie jest tak zdrowe jak gotowanie na parze, lecz znacznie zdrowsze niż smażenie.

Potrawy pieczone są stosunkowo lekkostrawne. Utrata minerałów i witamin podczas pieczenia jest minimalna. Spadek ilości witamin z grupy B powoduje raczej długie pieczenie mięsa. Generalnie uważa się, że metody obróbki termicznej nie mają wielkiego wpływu na zdrowe odżywianie.

Najlepszy pomysł na dania z piekarnika

Przepisy na dania z piekarnika na obiad

Pieczenie ma ogromną zaletę. Jest stosunkowo mało pracochłonne, gdyż jedzenie piecze się praktycznie samo. Przy tym dania z piekarnika są smaczne i aromatyczne. Pieczemy zwykle potrawy w większej ilości, dlatego też jedzenia starcza na dłużej. Ponadto dania z piekarnika mogą być naprawdę szybkie i tanie, szczególnie jeśli posiadamy energooszczędny sprzęt.

Przygotowywanie dań z piekarnika jest szybkie i łatwe, szczególnie że z reguły są to dania jednogarnkowe, które pieką się same. Wystarczy przygotować naczynie żaroodporne, pokroić składniki, dodać przyprawy i upiec. Najlepszy pomysł na szybkie danie z piekarnika na obiad podsuwają wszelkiego rodzaju zapiekanki makaronowe lub ziemniaczane. Możemy je zrobić w formie mięsnej lub wegetariańskiej. Wystarczy, że dodamy odpowiednie warzywa i przyprawy.

Tradycyjnym daniem na obiad jest pieczone mięso. Mięso mielone stosujemy jako farsz do nadziewanych, pieczonych warzyw, na przykład kabaczka, czy papryki. Osoby dbające o linię szczególnie upodobały sobie dania fit z piekarnika. Szybkie danie fit na obiad polega na umieszczeniu w naczyniu żaroodpornym pokrojonego mięsa, warzyw, dodaniu przypraw i podlaniu całości odrobiną oleju lub oliwy z oliwek. Pieczemy do zarumienienia. Dzięki temu uzyskujemy szybki i smaczny obiad w kilka minut.

Klasyczne przykładowe potrawy z piekarnika:

  • lasagna,
  • frittata,
  • musaka,
  • kiszka ziemniaczana,
  • nadziewany kabaczek,
  • zapiekanka.

Typowym przykładem dania z piekarnika jest zapiekanka wiejska. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy mięso mielone z warzywami i koncentratem pomidorowym. Na wierzchu układamy puree z gotowanych ziemniaków. Całość zapiekamy.

Prosty pomysł na szybkie danie oferują klopsiki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Mięso mielone przygotowujemy tak jak na kotlety mielone i formujemy klopsiki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem pomidorowym. Dla smaku możemy każdy klopsik oprószyć tartym serem. Pieczemy pod przykryciem.

Dobrym pomysłem na szybki obiad są zapiekanki z makaronem lub ziemniakami. Mięso, na przykład kurczaka, marynujemy, a następnie podsmażamy. Krótko podsmażamy również warzywa. Gotujemy makaron al dente. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę makaronu, warstwę warzyw, na to mięso i resztę makaronu. Całość zalewamy sosem, posypujemy tartym serem i pieczemy.

Modnym daniem wywodzącym się z kuchni włoskiej jest frittata i jej odmiany. Danie to jest rodzajem omletu z dodatkami, który pieczemy w piekarniku. Kawałki ryby lub podsmażonego kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym lub foremce do tarty, dodajemy warzywa, zaś całość zalewamy roztrzepanymi jajkami i zapiekamy. Na wierzchu możemy posypać danie startym serem. Klasyczna frittata stanowi rodzaj omletu z warzywami. Warzywa krótko podsmażamy na patelni. Przygotowujemy jajka roztrzepane z mlekiem lub śmietaną. Całość wylewamy na patelnię, która umieszczamy w piekarniku i zapiekamy. Do dania tego potrzebna jest specjalna patelnia z metalowymi uchwytami, bez elementów z tworzyw sztucznych.

Przepisy na pieczone mięso

Mięso pieczone w piekarniku jest pyszne, soczyste i aromatyczne z cudownie przyrumienioną skórką. Niestety nie zawsze się to udaje. Zdarza się, że z piekarnika wyjmujemy mięso suche, twarde i bez smaku. Co zrobić, aby pieczone mięso się udało i nie wyschło w czasie pieczenia.

Wcześniej, najlepiej poprzedniego dnia, mięso warto zamarynować. Przepisów na marynatę do mięsa jest mnóstwo. Najczęściej składa się ona z oliwy z oliwek i przypraw. Dodatek alkoholu do marynaty wzbogaca smak mięsa. Warto do marynaty dodać składnik kwaśny, na przykład sok z cytryny. Składnikiem marynaty może być również miód, musztarda czy jogurt.

Kolejnym etapem przed pieczeniem jest obsmażenie mięsa na patelni. Uważa się powszechnie, że obsmażanie zamyka pory mięsa i sprawia i zatrzymuje wilgoć w środku, dzięki czemu mięso się nie wysusza. Niektórzy zaś uważają to za mit. Obsmażanie sprawia, że mięso pokrywa się chrupiącą skórką.

Mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem. Podstawowa zasada nakazuje, aby mięso piec w niskiej temperaturze 150 do 180 stopni, lecz długo. Czas pieczenia mięsa zależy od jego rodzaju. Podczas pieczenia kontrolujemy temperaturę. Warto zaopatrzyć się w termometr kuchenny, aby sprawdzić czy mięso równomiernie piecze się w środku. Sprawdzamy również zalewę i w razie czego dolewamy wody lub marynaty do naczynia.

Modnym pomysłem jest pieczenie mięsa w rękawie do pieczenia. Rozwiązanie to ma wiele zalet. Przede wszystkim wkładamy wszystkie produkty do rękawa, dzięki temu naczynie żaroodporne pozostaje czyste i nie musimy myć go z tłuszczu. Mięso pieczone w rękawie pozostaje kruche i soczyste. Jednak rozwiązanie to ma swoje wady. Żywność wchodzi w kontakt z tworzywem sztucznym. Ponadto rozwiązanie to nie jest ekologiczne, gdyż tworzymy dodatkowe odpady plastiku.

Jak widać pieczenie w piekarniku ma wiele zalet i nieliczne wady. Jest szybkie, niezbyt pracochłonne i dość łatwe. Niejaką trudność stanowi pieczenie mięsa, jednak wystarczy odrobina wprawy, aby opanować sposoby uzyskania soczystego, pieczonego mięsa.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto