Dania z piekarnika - polecane przepisy
-
Ciastka owsianki
Ciastka owsianki to wspaniały pomysł na łatwe do zrobienia i bardzo zdrowe ciasteczka. Desery z płatków owsianych świetnie sprawdzają się …
20 + 20 min łatwy 20 -
Pieczone ziemniaczki
Pieczone ziemniaczki to dodatek, który odmieni każde, nawet najnudniejsze danie. Tak przygotowane są niezwykle smaczne, a przy tym zdrowe, choć …
20 + 35 min łatwy 4 259 kcal -
Chleb na zakwasie
Pieczywo znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach …
300 + 40 min łatwy 12 275 kcal -
Szczupak
Szczupak to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Ryba przygotowana w całości jest bardzo okazałym daniem na świątecznym …
20 + 30 min łatwy 5 486 kcal -
Ziemniaczki z piekarnika
Masz ochotę na frytki, ale nie chcesz zaprzepaścić swojej diety? Nic straconego, poznaj mój, przepis na ziemniaczki z piekarnika. Jest …
10 + 30 min łatwy 5 136 kcal
Dania z piekarnika - pozostałe przepisy
-
Frytki z piekarnika
Pyszne frytki z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 25 min łatwy 4 -
Filet z kurczaka
Filet z kurczaka to bardzo dobry pomysł na pyszne mięso do obiadu dla całej rodziny. Filet z kurczaka jest doskonały …
10 + 30 min łatwy 5 246 kcal -
Łosoś z piekarnika
Łosoś to obecnie jedna z najbardziej popularnych i cenionych ryb. Jej charakterystyczny czerwono-pomarańczowy kolor rozpoznają nawet dzieci. Łosoś jest bogactwem …
10 + 20 min łatwy 2 406 kcal -
Pstrąg z piekarnika
Pstrąg z piekarnika to sposób na pyszną rybę, chrupiącą z wierzchu, a delikatną w środku. Całość jest niezwykle aromatyczna, ze …
15 + 30 min łatwy 2 551 kcal -
Zapiekanka gyros z makaronem
„Wow! Ale to jest pyszne!” Tyle zdołasz powiedzieć, gdy spróbujesz tej zapiekanki z makaronem w stylu gyros. Z kurczakiem, warzywami, …
30 + 20 min łatwy 4 673 kcal -
Pałeczki z kurczaka
Pałeczki z kurczaka to wspaniały pomysł na pyszny obiad nie tylko dla dzieci. Soczyste pałki z kurczaka są szybkie do …
20 + 90 min łatwy 5 249 kcal
-
Zapiekanka z cukinii
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z najbardziej jej popularną formą w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
25 + 30 min łatwy 4 246 kcal -
Pieczony kalafior
Pieczony kalafior to wspaniały dodatek do dań, który nie tylko wspaniale smakuje, ale również idealnie pasuje na wiele różnych okazji. …
20 + 30 min łatwy 4 170 kcal -
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
Szybka przekąska na imprezę? Ciasto francuskie w tym wydaniu będzie genialną propozycją! To tania, łatwa, pyszna i dobra przekąska z …
15 + 20 min łatwy 8 443 kcal -
Karkówka z piekarnika
Karkówka z piekarnika z pewnością podbije Twoje serce. Jest pyszna i bardzo prosta. Przepis na karkówkę z piekarnika składa się …
15 + 85 min łatwy 8 286 kcal
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to idealna propozycja dla wszystkich mięsnych smakoszy. Dzisiejsza wersja zapiekanki zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji …
30 + 20 min łatwy 3 466 kcal -
Bataty z piekarnika
Bataty z piekarnika w postaci frytek są pyszne. Przepis na bataty z piekarnika jest prosty, a smak słodkich ziemniaków z …
15 + 45 min łatwy 3 345 kcal -
Schab po cygańsku
Schab po cygańsku to świetna alternatywa dla klasycznych kotletów. W takim wydaniu schab staje się po prostu mistrzowski. Całość jest …
25 + 55 min łatwy 4 342 kcal -
Schab z piekarnika
Schab z piekarnika to danie niezwykle popularne w polskiej tradycji kulinarnej. Nieodłącznie kojarzy się ze świętami czy uroczystymi obiadami. To …
40 + 50 min łatwy 4 318 kcal -
Lahmacun na drożdżach
Pizza turecka na cieniutkim cieście drożdżowym z mięsem, papryką i cebulą to znana lahmacun pizza. Zobacz, jaki prosty jest przepis …
30 + 40 min łatwy 4 441 kcal -
Schab pieczony w piekarniku
Schab pieczony w piekarniku to wspaniały pomysł na pyszne mięso do obiadu. Pieczony schab świetnie sprawdzi się także jako potrawa …
20 + 100 min łatwy 10
-
Kotlety mielone z piekarnika
Kotlety mielone z piekarnika to świetny pomysł na szybkie danie z mięsa mielonego dla całej rodziny. Kotlety pieczone przygotować można …
20 + 30 min łatwy 10 337 kcal -
Sztufada
Sztufada to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjna sztufada wołowa to sprawdzony przepis na świąteczny obiad. Kuchnia …
15 + 120 min łatwy 8 -
Filet z kurczaka z piekarnika
Filet z kurczaka z piekarnika jest naprawdę doskonałą opcją na pyszny i lekki posiłek. Ma obniżoną ilość tłuszczu, a smakuje …
20 + 25 min łatwy 4 321 kcal -
Pulled pork
Pulled pork to bardzo popularne, pyszne, amerykańskie danie. W Polsce znane jest jak szarpana wieprzowina. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej …
480 + 600 min łatwy 10 495 kcal
-
Pieczony łosoś
Pieczony łosoś to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla Twojej rodziny. Filet z łososia pieczony w piekarniku jest bardzo …
10 + 25 min łatwy 4 -
Ryba z piekarnika
Ryba z piekarnika z warzywami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest to danie …
10 + 40 min łatwy 1 338 kcal -
Gołąbki z piekarnika
Gołąbki z piekarnika są zapiekane w sosie pomidorowym. Wychodzą pyszne i wręcz nie można im się oprzeć. Te gołąbki to …
65 + 100 min średni 8 323 kcal -
Skrzydełka z piekarnika
Skrzydełka z piekarnika to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Te przyprawione dużą ilością ziół są niezwykle aromatyczne i …
15 + 40 min łatwy 4 -
Placki ziemniaczane z piekarnika
Placki ziemniaczane z piekarnika to smaczna odpowiedź na tradycyjne, smażone placki. Są tak smaczne, że sięgną po nie osoby nawet …
20 + 40 min łatwy 22 52 kcal -
Garnek rzymski
Garnek rzymski to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Garnek rzymski to właściwie nazwa naczynia a nie dania …
20 + 80 min łatwy 6 450 kcal
-
Haggis
Haggis to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie pochodzące z kuchni szkockiej. Można je przygotować …
30 + 90 min łatwy 8 733 kcal -
Mielone z piekarnika
Mielone z piekarnika to bardzo dobra alternatywa dla tradycyjnych smażonych kotletów. Pieczone klopsy są dużo lżejsze, a smakują równie dobrze. …
20 + 20 min łatwy 4 333 kcal -
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
Wspaniałe gołąbki bez zawijania z piekarnika w sosie pomidorowym podane z ziemniakami tłuczonymi oraz z ogórkiem kiszonym to klasyka gatunku. …
10 + 30 min łatwy 4 309 kcal -
Pieczona brukselka
Pieczona brukselka to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Przepis na pieczoną brukselkę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz …
10 + 30 min łatwy 4
Dania z piekarnika - zbiór przepisów na wyjątkowe dania pieczone
Pyszne, aromatyczne dania z piekarnika najczęściej pojawiają się na świątecznych stołach. Pieczony karp, pieczone kurczaki czy szynki uświetniają świąteczne przyjęcie. Jednak piekarnik pozwala także przygotowywać szybkie i tanie potrawy na codzienny obiad. Umożliwia również szybkie dania fit, które pieką się same. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na dania pieczone. Doradzamy co można upiec i wyjaśniamy jak piec mięso, aby wyszło soczyste i pyszne.
Czy warto jeść pieczone jedzenie
Najpopularniejsze potrawy z piekarnika
Każdy ma w domu piekarnik ale nie każdy z niego korzysta. Najczęściej pieczemy ciasta, ciasteczka, czy słodkie bułeczki. Niektórzy pieką również domowy chleb własnej roboty. Dania z piekarnika uchodzą za dość trudne i pracochłonne. Piekarnik wymusza również przygotowanie dużych dań, gdyż nie opłaca się go włączać dla małych porcji jedzenia. Dlatego też najczęściej piecze się potrawy na święta lub na niedzielny obiad dla dużej rodziny. Warto jednak korzystać z piekarnika, gdyż pozwala on na przygotowanie niskokalorycznych, szybkich i niedrogich dań.
Klasyczne potrawy z piekarnika:
- ciasta i chleb,
- zapiekanki,
- pieczone mięso i ryby,
- pasztety mięsne i warzywne,
- zapiekane warzywa.
Wbrew pozorom pieczenie nie jest łatwe, gdyż pieczone potrawy wychodzą często suche lub przypalone. Największym błędem przy pieczeniu potraw jest ich nadmierne wysuszenie. Problem ten rozwiązuje się przez podlewanie pieczeni wodą lub marynatą, zawijanie w folię aluminiową lub pieczenie w rękawie.
Czy jedzenie pieczone jest zdrowe
Pieczenie nie jest szczególnie zdrowe, gdyż wskutek wysokiej temperatury dochodzi do utraty składników odżywczych, na przykład niektórych witamin. Ponadto powstają substancje rakotwórcze, szczególnie wskutek przyrumienienia. Pieczenie jednak plasuje się gdzieś po środku w rankingu zdrowych metod obróbki termicznej. Nie jest tak zdrowe jak gotowanie na parze, lecz znacznie zdrowsze niż smażenie.
Potrawy pieczone są stosunkowo lekkostrawne. Utrata minerałów i witamin podczas pieczenia jest minimalna. Spadek ilości witamin z grupy B powoduje raczej długie pieczenie mięsa. Generalnie uważa się, że metody obróbki termicznej nie mają wielkiego wpływu na zdrowe odżywianie.
Najlepszy pomysł na dania z piekarnika
Przepisy na dania z piekarnika na obiad
Pieczenie ma ogromną zaletę. Jest stosunkowo mało pracochłonne, gdyż jedzenie piecze się praktycznie samo. Przy tym dania z piekarnika są smaczne i aromatyczne. Pieczemy zwykle potrawy w większej ilości, dlatego też jedzenia starcza na dłużej. Ponadto dania z piekarnika mogą być naprawdę szybkie i tanie, szczególnie jeśli posiadamy energooszczędny sprzęt.
Przygotowywanie dań z piekarnika jest szybkie i łatwe, szczególnie że z reguły są to dania jednogarnkowe, które pieką się same. Wystarczy przygotować naczynie żaroodporne, pokroić składniki, dodać przyprawy i upiec. Najlepszy pomysł na szybkie danie z piekarnika na obiad podsuwają wszelkiego rodzaju zapiekanki makaronowe lub ziemniaczane. Możemy je zrobić w formie mięsnej lub wegetariańskiej. Wystarczy, że dodamy odpowiednie warzywa i przyprawy.
Tradycyjnym daniem na obiad jest pieczone mięso. Mięso mielone stosujemy jako farsz do nadziewanych, pieczonych warzyw, na przykład kabaczka, czy papryki. Osoby dbające o linię szczególnie upodobały sobie dania fit z piekarnika. Szybkie danie fit na obiad polega na umieszczeniu w naczyniu żaroodpornym pokrojonego mięsa, warzyw, dodaniu przypraw i podlaniu całości odrobiną oleju lub oliwy z oliwek. Pieczemy do zarumienienia. Dzięki temu uzyskujemy szybki i smaczny obiad w kilka minut.
Klasyczne przykładowe potrawy z piekarnika:
- lasagna,
- frittata,
- musaka,
- kiszka ziemniaczana,
- nadziewany kabaczek,
- zapiekanka.
Typowym przykładem dania z piekarnika jest zapiekanka wiejska. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy mięso mielone z warzywami i koncentratem pomidorowym. Na wierzchu układamy puree z gotowanych ziemniaków. Całość zapiekamy.
Prosty pomysł na szybkie danie oferują klopsiki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Mięso mielone przygotowujemy tak jak na kotlety mielone i formujemy klopsiki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem pomidorowym. Dla smaku możemy każdy klopsik oprószyć tartym serem. Pieczemy pod przykryciem.
Dobrym pomysłem na szybki obiad są zapiekanki z makaronem lub ziemniakami. Mięso, na przykład kurczaka, marynujemy, a następnie podsmażamy. Krótko podsmażamy również warzywa. Gotujemy makaron al dente. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę makaronu, warstwę warzyw, na to mięso i resztę makaronu. Całość zalewamy sosem, posypujemy tartym serem i pieczemy.
Modnym daniem wywodzącym się z kuchni włoskiej jest frittata i jej odmiany. Danie to jest rodzajem omletu z dodatkami, który pieczemy w piekarniku. Kawałki ryby lub podsmażonego kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym lub foremce do tarty, dodajemy warzywa, zaś całość zalewamy roztrzepanymi jajkami i zapiekamy. Na wierzchu możemy posypać danie startym serem. Klasyczna frittata stanowi rodzaj omletu z warzywami. Warzywa krótko podsmażamy na patelni. Przygotowujemy jajka roztrzepane z mlekiem lub śmietaną. Całość wylewamy na patelnię, która umieszczamy w piekarniku i zapiekamy. Do dania tego potrzebna jest specjalna patelnia z metalowymi uchwytami, bez elementów z tworzyw sztucznych.
Przepisy na pieczone mięso
Mięso pieczone w piekarniku jest pyszne, soczyste i aromatyczne z cudownie przyrumienioną skórką. Niestety nie zawsze się to udaje. Zdarza się, że z piekarnika wyjmujemy mięso suche, twarde i bez smaku. Co zrobić, aby pieczone mięso się udało i nie wyschło w czasie pieczenia.
Wcześniej, najlepiej poprzedniego dnia, mięso warto zamarynować. Przepisów na marynatę do mięsa jest mnóstwo. Najczęściej składa się ona z oliwy z oliwek i przypraw. Dodatek alkoholu do marynaty wzbogaca smak mięsa. Warto do marynaty dodać składnik kwaśny, na przykład sok z cytryny. Składnikiem marynaty może być również miód, musztarda czy jogurt.
Kolejnym etapem przed pieczeniem jest obsmażenie mięsa na patelni. Uważa się powszechnie, że obsmażanie zamyka pory mięsa i sprawia i zatrzymuje wilgoć w środku, dzięki czemu mięso się nie wysusza. Niektórzy zaś uważają to za mit. Obsmażanie sprawia, że mięso pokrywa się chrupiącą skórką.
Mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem. Podstawowa zasada nakazuje, aby mięso piec w niskiej temperaturze 150 do 180 stopni, lecz długo. Czas pieczenia mięsa zależy od jego rodzaju. Podczas pieczenia kontrolujemy temperaturę. Warto zaopatrzyć się w termometr kuchenny, aby sprawdzić czy mięso równomiernie piecze się w środku. Sprawdzamy również zalewę i w razie czego dolewamy wody lub marynaty do naczynia.
Modnym pomysłem jest pieczenie mięsa w rękawie do pieczenia. Rozwiązanie to ma wiele zalet. Przede wszystkim wkładamy wszystkie produkty do rękawa, dzięki temu naczynie żaroodporne pozostaje czyste i nie musimy myć go z tłuszczu. Mięso pieczone w rękawie pozostaje kruche i soczyste. Jednak rozwiązanie to ma swoje wady. Żywność wchodzi w kontakt z tworzywem sztucznym. Ponadto rozwiązanie to nie jest ekologiczne, gdyż tworzymy dodatkowe odpady plastiku.
Jak widać pieczenie w piekarniku ma wiele zalet i nieliczne wady. Jest szybkie, niezbyt pracochłonne i dość łatwe. Niejaką trudność stanowi pieczenie mięsa, jednak wystarczy odrobina wprawy, aby opanować sposoby uzyskania soczystego, pieczonego mięsa.