Zakwas na barszcz wigilijny

Opublikowano: 24.05.2023 r., 2:25 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zakwas na barszcz wigilijny
Zakwas na barszcz wigilijny
Nie ma prawdziwej wigilijnej wieczerzy bez tradycyjnego zakwasu na barszcz, dlatego koniecznie poznaj i zapamiętaj mój dzisiejszy przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
54 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Buraki ćwikłowe (500 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
słoik

Przepis na zakwas na barszcz wigilijny krok po kroku

Dodatkowo przygotuj szklankę wody.

Buraki umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Umieść je w czystym, wyparzonym słoiku.

Dodaj przyprawy - 1/2 łyżeczki soli, 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie oraz obrany czosnek.

Przygotowaną wcześniej wodę, zaparz i ostudź, a następnie zalej buraki.

Całość szczelnie zamknij i odstaw na 10 dni.

Jak oceniasz przepis na zakwas na barszcz wigilijny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat zakwasu na barszcz wigilijny

Nie wyobrażam sobie wieczerzy wigilijnej bez tradycyjnego barszczu.

Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na zakwas na barszcz wigilijny. Będzie to prosty i tradycyjny, domowy przepis z czerwonych buraków, dzięki czemu Twój barszcz wigilijny będzie najlepszy.

Zatem poznaj mój przepis i przekonaj się jak go przygotować w krótkim czasie. Zakwas buraczany nie wymaga gotowania, dlatego przygotujesz go błyskawicznie, potrzebna jest tylko odrobina cierpliwości, ponieważ zakwas musi odczekać 7, a nawet do 10 dni.

Do jego przygotowania potrzebne będą Ci tylko buraki, woda, sól. W pierwszej kolejności buraki obierz ze skóry, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek obierz i przełóż razem z burakami do słoika. Dodaj przyprawy, a wodę wymieszaj z solą. Zalej buraki wodą i szczelnie zamknij słoik. Odstaw na 7 dni. Warto postawić tutaj na czosnek, który ma właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.

Wielu z nas nie używa na co dzień buraków i nie włącza ich przetworów do swojego codziennego jadłospisu, a to duży błąd. Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu.

Skoro już wiesz, jak zrobić zakwas buraczany koniecznie wypróbuj sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest smaczna.

Mój przepis na zakwas na barszcz wigilijny sprawdzi się jako dodatek do zupy idealnej na święta, ale nie tylko. Postaw na rozgrzewającą i pełną warzyw zupę na co dzień. Dzięki większej ilości zakwasu buraczanego śmiało przygotujesz szybki i pożywny obiad w krótkim czasie. Dlatego koniecznie przeczytaj poniżej jak zrobić zakwas na barszcz wigilijny.

Alergeny w zakwasie na barszcz wigilijny

Lista alergenów dla zakwasu na barszcz wigilijny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zakwas na barszcz wigilijny

Wartości odżywcze zakwasu na barszcz wigilijny

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj, że jest to zakwas do barszczu, a nie sam barszcz. Będzie to dobra baza do Twojej zupy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
45.08
54.09
Białko (g)
1.70
2.04
Fenyloalanina (mg)
0.06
0.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
10.02
12.03
Węglowodany przyswajalne (g)
7.24
8.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.79
3.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
0.18
0.21
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.10
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.08
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
1.96
2.35
Witamina B6 (mg)
0.09
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.42
6.50
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.04
0.05
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.04
Ryboflawina (mg)
0.04
0.05
Niacyna (mg)
0.34
0.40
Foliany (µg (mcg))
106.92
128.31
Beta karoten (µg (mcg))
19.71
23.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
76.80
92.16
Potas (mg)
326.49
391.79
Wapń (mg)
19.24
23.08
Fosfor (mg)
42.22
50.66
Magnez (mg)
23.04
27.65
Żelazo (mg)
0.82
0.98
Cynk (mg)
0.37
0.44
Miedź (mg)
0.08
0.10
Mangan (mg)
0.36
0.43
Szacunkowy indeks glikemiczny zakwasu na barszcz wigilijny 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zakwasu na barszcz wigilijny

Koszt składników
6.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki ćwikłowe
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
6.00