Barszcz wigilijny bez zakwasu

Opublikowano: 22.03.2023 r., 12:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wigilijny barszcz z uszkami
Barszcz wigilijny bez zakwasu
Barszcz wigilijny bez zakwasu to doskonała propozycja na smaczny dodatek do uszek lub pasztecików. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny barszcz.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 40 min
191 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Burak - 4 duże sztuki (1000 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
  • Ocet spirytusowy - 2 łyżki stołowe (10 ml)
  • Suszone grzyby (30 g)
  • Cukier (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na barszcz wigilijny bez zakwasu krok po kroku

Buraki obierz i pokrój w plastry.

Czosnek obierz i posiekaj drobno.

Wywar wlej do garnka, dodaj do niego 4 szklanki wody i zagotuj.

Następnie do garnka dodaj ocet, pokrojone buraki, czosnek, grzyby suszone i 2 liście laurowe. Składniki wymieszaj.

Wywar gotuj na małym ogniu przez 40 minut.

Pod koniec gotowania dodaj do zupy łyżeczkę soli oraz cukier.

Ugotowany wywar zostaw na noc do przestudzenia.

Następnego dnia wywar podgrzej, ale nie doprowadzaj go do wrzenia. Następnie przecedź go przez sito i dopraw majerankiem (około 2 łyżeczek).

Gotowy barszcz podawaj jako dodatek do uszek.

Jak oceniasz przepis na barszcz wigilijny bez zakwasu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat barszczu wigilijnego bez zakwasu

Barszcz wigilijny bez zakwasu to pyszny barszcz na święta i na co dzień. Barszcz z czerwonych buraków można podać jako czysty wywar lub z dodatkiem pierogów, uszek czy drożdżowych pasztecików z farszem mięsnym. Przepis na barszcz wigilijny bez zakwasu jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: buraki, czosnek, bulion warzywny, ocet spirytusowy, grzyby suszone, cukier, sól, pieprz oraz majeranek.

A jak zrobić barszcz wigilijny bez zakwasu? Buraki obierz i pokrój w plastry. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Wywar wlej do garnka, dodaj do niego 4 szklanki wody i zagotuj. Następnie do garnka dodaj ocet, pokrojone buraki, czosnek, grzyby suszone i 2 liście laurowe. Składniki wymieszaj. Wywar gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Pod koniec gotowania dodaj do zupy łyżeczkę soli oraz cukier. Ugotowany wywar zostaw na noc do przestudzenia. Następnego dnia wywar podgrzej, ale nie doprowadzaj go do wrzenia. Następnie przecedź go przez sito i dopraw majerankiem (około 2 łyżeczek). Gotowy barszcz podawaj jako dodatek do uszek.

Buraki zawierają witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Buraki są źródłem żelaza, potasu, magnezu, fosforu oraz manganu. Buraki zawierają również spore ilości witaminy C, która wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Buraki posiadają silne przeciwutleniacze, które zmniejszają produkcję wolnych rodników, a tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry.

Podsumowując smaczny barszcz wigilijny bez zakwasu stanowi doskonały pomysł na dodatek do uszek lub pasztecików. Barszcz możesz podać również bez żadnych dodatków. Barszcz z buraków czerwonych jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Przepis na barszcz bez zakwasu jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty niezbędne do przygotowania barszczu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w barszczu wigilijnym bez zakwasu

Lista alergenów dla barszczu wigilijnego bez zakwasu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze barszczu wigilijnego bez zakwasu

na 100g gotowej potrawy

Barszcz wigilijny bez zakwasu do doskonała propozycja na pyszny dodatek do uszek. Buraki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
38.37
191.85
Białko (g)
1.72
8.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
8.05
40.23
Węglowodany przyswajalne (g)
5.68
28.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.37
11.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.14
0.69
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
0.37
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.32
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
5.13
25.67
Witamina B6 (mg)
0.06
0.30
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.57
17.87
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.03
0.13
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.14
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.17
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.25
1.27
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
69.99
349.95
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
48.51
242.54

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
145.24
726.18
Potas (mg)
218.58
1092.88
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
13.02
65.08
Fosfor (mg)
28.14
140.68
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.33
76.65
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.75
3.74
Cynk (mg)
0.25
1.23
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.29
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu wigilijnego bez zakwasu 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu wigilijnego bez zakwasu

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
1000 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Ocet spirytusowy
10 ml
2 łyżki stołowe
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.06
Za 10 ml
Suszone grzyby
30 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
10.50
Za 30 g
Cukier
3 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Koszt składników
40.50