Przepis na pierniki krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 260 g 2 szklanki
  • Miód 25 g 1 łyżka
  • Cukier 100 g pół szklanki
  • Proszek do pieczenia 8 g 2 łyżeczki
  • Masło 50 g
  • Jajko 1 szt.
  • Mleko 2% 60 ml 4 łyżki
Przyprawy
przyprawa do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, papier do pieczenia, wałek, rondelek, foremki do ciastek

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski i dodaj miód. Wymieszaj wszystko razem. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wsyp cukier i przyprawę do piernika.

Mleko podgrzej w rondelku lub mikrofali. Dodawaj małymi porcjami do miski z pozostałymi składnikami i wyrabiaj ciasto rękami.

Ciasto podziel na dwie części. Każdą część porządnie wywałkuj na cienki placek.

Wytnij z ciasta za pomocą foremek ciasteczka.

Blachę pokryj papierem do pieczenia i ułóż na niej ciasteczka.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Pierniki zapakowane do pudełka i ozdobione lukrem.
pierniki
Koszt przygotowania dania
4.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
185 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
86

Pierniki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o piernikach

Pierniki to ciastka które kojarzą się zwykle z okresem świątecznym. Cudownie pachną i smakują korzennymi przyprawami. Stanowią niezbędny element każdego wigilijnego stołu ze względu na swój smak. Przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodkości, zwłaszcza tych z cynamonem. Te ciastka są tak kruche i pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem, a także z czekoladową polewą. Jednak warto udekorować je lukrem i stworzyć na nich piękne wzory, dzięki czemu będą wspaniałą dekoracją świątecznego stołu.

Przepis na pierniki jest niezwykle prosty. Można je przygotować już w kilka chwil. Najlepiej jednak zrobić je na kilka dni wcześniej, by zdążyły odpowiednio zmięknąć i przejść wspaniałym korzennym aromatem. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący cukiernik, a także dzieci. Warto poprosić najmłodszych domowników o pomoc przy wykonywaniu ciastek, gdyż są naprawdę nieskomplikowane, a wspólne przygotowywanie potraw może przynieść wiele radości i wiele nauczyć.

Ciasto na pierniki powinno wyjść jakością i strukturą zbliżone do ciasta kruchego. Można do niego dodać kakao, by było bardzo ciemne, jeżeli chce się osiągnąć bardziej dekoracyjny wygląd. Warto obchodzić się z nim delikatnie, gdyż jest dość kruche. Dla większej elastyczności warto je długo wyrabiać.

Te świąteczne ciastka wychodzą naprawdę pyszne. Odpowiednio słodkie i korzenne. Są chrupiące, kruche, a po dłuższym oczekiwaniu stają się wspaniale miękkie.

Z tego przepisu dowiesz się ile się piecze pierniczki idealne, a także jak wyrobić odpowiednie ciasto, które w efekcie końcowym zaskoczy wszystkich domowników i gości. Te pierniczki są tak pyszne, że bardzo szybko znikają z blaszki, dlatego warto jest zrobić większą porcję.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić domowe pierniki, które będą niesamowicie pyszne i aromatyczne, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Dzięki tej recepturze upieczesz pierniczki chrupiące i pełne smaku, idealne na święta, ale również na co dzień. Są zrobione z podstawowych składników, dlatego są niezwykle tanie. Będą idealnym pomysłem na boże narodzenie.

Wartości odżywcze pierników

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (55g)
Energia (kalorie)
336.87 kcal
185.28 kcal
Białko
8.35 g
4.59 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w piernikach

Na 100g
Na porcję (55g)
Węglowodany
56.74 g
31.21 g
Węglowodany przyswajalne
56.70 g
31.18 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (55g)
Tłuszcz
9.24 g
5.08 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
6.27 g
3.45 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pierniki

Na 100g
Na porcję (55g)
Witamina B6
0.07 mg
0.04 mg
Brak danych dla: cukier, masło.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.27 mg
0.15 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Niacyna
3.09 mg
1.70 mg
Brak danych dla: cukier, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
74.39 µg (mcg)
40.91 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierniki

Na 100g
Na porcję (55g)
Sód
22.22 mg
12.22 mg
Potas
239.52 mg
131.73 mg
Wapń
92.63 mg
50.94 mg
Fosfor
189.18 mg
104.05 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
19.89 mg
10.94 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
2.91 mg
1.60 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Cynk
0.70 mg
0.38 mg
Miedź
0.10 mg
0.06 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierników 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piernikach

Lista alergenów dla pierników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. przyprawa do piernika.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pierników

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Miód
25 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
60 ml
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 ml
Liczba porcji:
Razem
34.60
Łączny koszt
4.66
Jak oceniasz przepis na pierniki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób