Pierniczki świąteczne

Opublikowano: 29.08.2021 r., 14:55 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierniczki świąteczne na drewnianym stole. Obok leżą świąteczne ozdoby.
Pierniczki świąteczne
Pierniczki świąteczne to dla wielu osób nieodzowny element świąt Bożego Narodzenia. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić pyszne, korzenne pierniczki.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 20 min
130 kcal
Kcal w porcji
35 g
Wielkość porcji
84
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 28 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (500 g)
  • Cukier (100 g)
  • Miód (130 g)
  • Soda oczyszczona (10 g)
  • Masło (125 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska, foremki do ciastek

Przepis na pierniczki świąteczne krok po kroku

Rozpuść masło i dodaj do niego miód. Lekko przestudź masło.

Gdy masło jest letnie, dodaj do niego jajka i cukier i zmiksuj składniki.

Następnie dodaj 2 łyżki przyprawy do piernika, sodę i mąkę i dokładnie wyrób ciasto.

Najlepiej odstawić ciasto na 24 godziny do lodówki, ale jeżeli Ci się spieszy to możesz pominąć ten krok.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Ciasto podziel na mniejsze części i rozwałkuj.

Wytnij z ciasta pierniczki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz około 15-20 minut w 180 C.

Jak oceniasz przepis na pierniczki świąteczne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pierniczków świątecznych

Pierniczki świąteczne to pyszne, miodowo-korzenne ciastka, które możesz udekorować i zawiesić na choince. Najbardziej kojarzą się one z Toruniem, który wiele osób odwiedza jako dziecko. Podobne pierniki możesz wykonać samodzielnie w domu. Przepis na pierniki korzenne jest bardzo prosty. Jest to też świetny pomysł na wspólne gotowanie, razem z dziećmi. Takie ciasta, robione z miłością w rodzinnej atmosferze są najlepsze. Do przygotowania pierniczków potrzebujesz mąki, jajek, miodu, cukru, masła, jogurtu lub mleka i sody oczyszczonej. Składnikiem, który nadaje im wyjątkowego, koloru, smaku i aromatu jest przyprawa do pierników, która jest mieszanką różnych przypraw. Jak widzisz, w cieście na pierniki znajduje się wiele składników, które nie należą do najzdrowszych, w tym biała mąka, cukier, masło czy miód. Mimo że miód często uznawany jest za zdrowszą substancję do słodzenia to niestety on także na wysoki indeks glikemiczny i jest źródłem cukrów prostych. Zawiera on także inne substancje, które mają działanie przeciwutleniające czy bakteriobójcze, lecz nie są to tak duże ilości, aby warto było używać miodu na co dzień do słodzenia potraw lub napojów. Dodatkowo pod wpływem wysokiej temperatury, jak w przypadku pieczenia ciasteczek, wiele substancji, które mają pozytywne działanie, będzie ulegać zniszczeniu. W rezultacie zostanie nam pyszny smak i aromat miodu. Przejdźmy jednak do tego, jak zrobić pierniczki świąteczne. Zaczynamy od połączenia składników i zagniecenia ciasta. Najlepiej przygotować je co najmniej dzień wcześniej, aby składniki dobrze sobą przeszły. Potem ciasto rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki. W wycinaniu mogą ci pomóc dzieci. Potem już tylko pieczemy i uzyskujemy bardzo dobre pierniczki świąteczne. Po ich przestudzeniu możesz całą rodziną zabrać się za ich dekorowanie. Oczywiście pierniczki z lukrem, które dekorowaliście wspólnie, w rodzinnej atmosferze, są najlepsze, dlatego warto trochę się pobawić.

Ten sprawdzony przepis na ciasto na pierniczki świąteczne znajdziesz powyżej.

Alergeny w pierniczkach świątecznych

Lista alergenów dla pierniczków świątecznych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pierniczków świątecznych

na 100g gotowej potrawy

Pierniczki świąteczne mają wysoki indeks glikemiczny, ale od święta można je zjeść, bez wyrzutów sumienia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kcal)
374.23
130.98
Białko (g)
8.90
3.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany (g)
58.62
20.52
Węglowodany przyswajalne (g)
58.60
20.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz (g)
12.35
4.32
Tłuszcze nasycone (g)
8.34
2.92
Tłuszcze nienasycone (g)
4.01
1.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.02
Tiamina (mg)
0.49
0.17
Ryboflawina (mg)
0.29
0.10
Niacyna (mg)
3.39
1.19
Foliany (µg (mcg))
80.31
28.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód (mg)
79.43
27.80
Potas (mg)
90.91
31.82
Wapń (mg)
20.04
7.01
Fosfor (mg)
89.54
31.34
Magnez (mg)
20.29
7.10
Żelazo (mg)
3.11
1.09
Cynk (mg)
0.73
0.26
Miedź (mg)
0.11
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny pierniczków świątecznych 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierniczków świątecznych

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Miód
130 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
5.57
Za 130 g
Soda oczyszczona
10 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Masło
125 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
32.50