Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, szczypiorek, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska, salaterka, durszlak

Przepis na sałatkę z makaronem krok po kroku

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i ostudź go. Następnie wrzuć do dużej miski.

Szynkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do makaronu.

Ogórka i paprykę umyj, pokrój w kostkę, dodaj do reszty składników.

Kukurydzę odcedź z nadmiaru zalewy i dodaj do sałatki.

W salaterce wymieszaj jogurt, majonez, sól, pieprz, czosnek, a także drobno posiekany szczypiorek wraz z natką pietruszki. Dodaj gotowy sos do sałatki i wymieszaj wszystko razem.

Sałatka makaronowa z warzywami podana w eleganckiej niebieskiej misce. Całość udekorowana posiekaną natką pietruszki.
Sałatka z makaronem - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - sałatka z makaronem

W skrócie
Kalorii w porcji
568 kcal
Wielkość
jednej porcji
348 g
Indeks glikemiczny
56

Wartości odżywcze sałatki z makaronem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(348g)
Energia (kcal)
163.40
568.62
Białko (g)
5.97
20.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(348g)
Węglowodany (g)
23.60
82.14
Węglowodany przyswajalne (g)
21.94
76.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.66
5.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(348g)
Tłuszcz (g)
5.16
17.94
Tłuszcze nasycone (g)
1.32
4.60
Tłuszcze nienasycone (g)
3.83
13.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.39
4.84
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.44
8.49
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: szynka wiejska, jogurt naturalny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
8.90
30.99

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(348g)
Witamina A (µg (mcg))
36.26
126.18
Witamina B6 (mg)
0.16
0.54
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.28
Witamina C (mg)
29.85
103.88
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.48
Witamina E (mg)
0.55
1.90
Retinol (µg (mcg))
0.79
2.76
Tiamina (mg)
0.12
0.42
Ryboflawina (mg)
0.08
0.27
Niacyna (mg)
1.15
3.99
Foliany (µg (mcg))
24.49
85.24
Beta karoten (µg (mcg))
367.53
1279.01

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(348g)
Sód (mg)
175.82
611.85
Potas (mg)
189.52
659.52
Wapń (mg)
20.84
72.53
Fosfor (mg)
86.89
302.39
Magnez (mg)
23.41
81.46
Żelazo (mg)
0.64
2.23
Cynk (mg)
0.72
2.52
Miedź (mg)
0.10
0.34
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z makaronem 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z makaronem

Lista alergenów dla sałatki z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Więcej informacji na temat sałatki z makaronem

Sałatka z makaronem jest pyszną i efektowną potrawą, która najlepiej sprawdzi się na kolację, a także jako dekoracyjna i łatwa przekąska na imprezę. Jest tak łatwa, że do jej wykonania wystarczy zaledwie kwadrans. Zachwyca prostotą, lecz równocześnie urzeka wspaniałym smakiem.

Przepis na sałatkę z makaronem jest nieskomplikowany, dzięki temu możemy przygotować ją już w kilka chwil i cieszyć się jej wspaniałym smakiem. Do jej wykonania potrzeba tylko kilku produktów, dzięki czemu jest również tania.

Sałatka z makaronem jest naprawdę pyszna, wszystko to dzięki połączeniu szczypiorku i natki pietruszki z majonezem. Taki sos, doprawiony jeszcze szczyptą czosnku, smakuje wyśmienicie i dobrze podkreśla smak makaronu i wędliny. Sałatka, choć prosta i szybka, smakuje wykwintnie i przepięknie prezentuje się na stole.

Choć sos sałatki wykonany jest na bazie majonezu, to nie jest ciężkostrawny, ze względu na duży dodatek jogurtu naturalnego i świeżych ziół. Sałatka jest bardzo odżywcza i sycąca. Zawiera sporo białka i węglowodanów. Jeżeli chcesz, by była bardziej "fit", możesz zamienić zwykły makaron, na ten pełnoziarnisty.

Jest to dobry pomysł na przekąskę na szybko. Wystarczy tylko ugotować makaron i pokroić pozostałe składniki, by całe danie było gotowe. Można też wykorzystać makaron, który został z poprzedniego dnia, tak by jeszcze bardziej usprawnić gotowanie i przy okazji zapobiec zmarnowaniu się żywności. Makaron do sałatki powinien być jak najbardziej wymyślny i dekoracyjny, to on bowiem stanowi główny składnik tego dania. Sprawdzą się różne kombinacje, wszystko zależy również od okazji na którą przygotowujemy potrawę. Na kolację sprawdzi się makaron kolanka, na święta możemy użyć kokardek, a na imprezę - muszli. Najlepiej sprawdzą się w sałatce makarony drobne, jednak spokojnie można użyć również jakiegoś większego.

Sałatka z makaronem to najlepsza propozycja dla tych, którzy lubią zjeść coś pysznego, jednak łatwego i szybkiego w przygotowaniu. Sałatka wygląda naprawdę minimalistycznie, a przez to też bardzo elegancko. Sałatka to dobra przekąska, jednak sprawdzi się też jako pełnowartościowy posiłek.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z makaronem

Koszt składników
29.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron bezjajeczny
250 g
0,5 opakowania
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 g
Szynka wiejska
125 g
5 plasterków
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 125 g
Papryka czerwona
230 g
1 średniej wielkości
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Ogórek
180 g
1 szt
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Jogurt naturalny
40 ml
2 łyżki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 ml
Kukurydza konserwowa
170 g
1 mini puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 170 g
Koszt składników
29.80
Jak oceniasz przepis na sałatkę z makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób