Przepis na pieczeń rzymską krok po kroku
- Mięso mielone wieprzowe 1000 g
- Cebula 150 g 1,5 szt
- Bułka tarta 80 g 4 łyżki
- Jajko 1 szt.
- Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulę, by była rumiana.
Do miski dodaj mięso mielone, cebulę i bułkę tartą. Wbij jajko i wszystko dobrze wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, oregano, kminkiem i gałką. Mięso wymieszaj dobrze ręką.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej mięso.
Pieczeń piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.
Przez pierwsze 30 minut dobrzej jest przykryć mięso folią aluminiową, by nie siekło się za bardzo.
Często zadawane pytania
-
Strogonow
-
Schab pieczony
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Żurek wielkanocny
-
Gulasz z indyka
-
Przepiórka
-
Pierś z kaczki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Żur wielkanocny
-
Łosoś z piekarnika
-
Roladki z kurczaka
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Barszcz wigilijny
-
Udziec z indyka
-
Kapusta wigilijna
-
Schab duszony
-
Świąteczny obiad

(liczba kalorii)
Pieczeń rzymska - cechy przepisu
Więcej o pieczeni rzymskiej
Pieczeń rzymska to świetny pomysł na pyszne pieczone mięso w tradycyjnym stylu. Można je podawać z pieczywem lub jako element pełnowartościowego obiadu. Smakuje niezwykle wspaniale z sosem, choć jak najbardziej będzie smakował równie wybornie bez żadnych dodatków. Świetnie zastępuje wędlinę ze sklepu i idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, ze względu na wspaniały smak i piękny wygląd.
Przepis na pieczeń rzymską jest niezwykle łatwy i nie zabiera zbyt dużo czasu. Ważne by pozwolić mięsu odpowiednio długo się piec. Smakuje wspaniale wyciągnięta prosto z piekarnika, ale także ostudzona na kanapkach. Pieczeń z tego przepisu zawsze się udaje, dlatego będzie odpowiednia nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę w kuchni.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić pieczeń rzymską, która będzie niezwykle aromatyczna i smaczna, a jej wykonanie nie będzie zbyt długotrwałe i skomplikowane, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Pieczeń z tej receptury wychodzi niezwykle krucha, ale nie za sucha, jest również bardzo smaczna i pełna pysznych przypraw.
Najlepiej wykonać ją z mięsa mielonego. Można kupić gotowe mięso mielone lub zmielić je samodzielnie w domu. Najlepiej, by było jak najdrobniejsze, dzięki czemu pieczeń upiecze się szybciej.
Do tego typu pieczeni najlepiej nadaje się wieprzowa, dlatego, że nie jest zbyt sucha. Wystarczająca ilość tłuszczu w mięsie sprawia, że klops po upieczeniu jest naprawdę soczysty i pełen smaku.
To dobra alternatywa dla wędlin ze sklepu dlatego, że można zrobić ją z mięsa dobrej jakości, a przy okazji samemu kontroluje się zawartość soli w produkcie. To idealna opcja dla osób, które muszą tą przyprawę w swojej diecie ograniczyć ze względu na stan zdrowia. Dzięki temu, że do mięsa dodaje się przypraw samodzielnie, część soli można zastąpić ziołami i wciąż cieszyć się pysznym smakiem tego pieczonego mięsa. Ta pieczeń choć jest robiona w domu, smakuje lepiej niż niejeden sklepowy produkt. To najlepsza pieczeń rzymska, którą można upiec w swojej kuchni. Z tego przepisu dowiesz się jak upiec pieczeń z szynki i jaki jest czas pieczenia, który sprawi, że mięso będzie idealnie miękkie i soczyste.
Wartości odżywcze pieczeni rzymskiej
Energia i białka
Węglowodany w pieczeni rzymskiej
(131g)
Tłuszcze
(131g)
Witaminy w przepisie na pieczeń rzymską
(131g)
Składniki mineralne w przepisie na pieczeń rzymską
(131g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pieczeni rzymskiej
Lista alergenów dla pieczeni rzymskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko