Pieczeń rzymska

Opublikowano: 23.05.2021 r., 21:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczeń rzymska podana na drewnianej desce.
Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska to pyszny sposób na wieprzowe mięso mielone. Można jeść ją na kanapkach, a także do obiadu z sosem. Smakuje wybornie i pięknie się prezentuje.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
333 kcal
Kcal w porcji
131 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
  • Cebula 1,5 szt (150 g)
  • Bułka tarta 4 łyżki (80 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, oregano, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, folia aluminiowa

Przepis na pieczeń rzymską krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulę, by była rumiana.

Do miski dodaj mięso mielone, cebulę i bułkę tartą. Wbij jajko i wszystko dobrze wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, oregano, kminkiem i gałką. Mięso wymieszaj dobrze ręką.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej mięso.

Pieczeń piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.

Przez pierwsze 30 minut dobrzej jest przykryć mięso folią aluminiową, by nie spiekło się za bardzo.

Jak oceniasz przepis na pieczeń rzymską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat pieczeni rzymskiej

Pieczeń rzymska to świetny pomysł na pyszne pieczone mięso w tradycyjnym stylu. Można je podawać z pieczywem lub jako element pełnowartościowego obiadu. Smakuje niezwykle wspaniale z sosem, choć jak najbardziej będzie smakował równie wybornie bez żadnych dodatków. Świetnie zastępuje wędlinę ze sklepu i idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, ze względu na wspaniały smak i piękny wygląd.

Przepis na pieczeń rzymską jest niezwykle łatwy i nie zabiera zbyt dużo czasu. Ważne by pozwolić mięsu odpowiednio długo się piec. Smakuje wspaniale wyciągnięta prosto z piekarnika, ale także ostudzona na kanapkach. Pieczeń z tego przepisu zawsze się udaje, dlatego będzie odpowiednia nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę w kuchni.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić pieczeń rzymską, która będzie niezwykle aromatyczna i smaczna, a jej wykonanie nie będzie zbyt długotrwałe i skomplikowane, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Pieczeń z tej receptury wychodzi niezwykle krucha, ale nie za sucha, jest również bardzo smaczna i pełna pysznych przypraw.

Najlepiej wykonać ją z mięsa mielonego. Można kupić gotowe mięso mielone lub zmielić je samodzielnie w domu. Najlepiej, by było jak najdrobniejsze, dzięki czemu pieczeń upiecze się szybciej.

Do tego typu pieczeni najlepiej nadaje się wieprzowa, dlatego, że nie jest zbyt sucha. Wystarczająca ilość tłuszczu w mięsie sprawia, że klops po upieczeniu jest naprawdę soczysty i pełen smaku.

To dobra alternatywa dla wędlin ze sklepu dlatego, że można zrobić ją z mięsa dobrej jakości, a przy okazji samemu kontroluje się zawartość soli w produkcie. To idealna opcja dla osób, które muszą tą przyprawę w swojej diecie ograniczyć ze względu na stan zdrowia. Dzięki temu, że do mięsa dodaje się przypraw samodzielnie, część soli można zastąpić ziołami i wciąż cieszyć się pysznym smakiem tego pieczonego mięsa. Ta pieczeń choć jest robiona w domu, smakuje lepiej niż niejeden sklepowy produkt. To najlepsza pieczeń rzymska, którą można upiec w swojej kuchni. Z tego przepisu dowiesz się jak upiec pieczeń z szynki i jaki jest czas pieczenia, który sprawi, że mięso będzie idealnie miękkie i soczyste.

Alergeny w pieczeni rzymskiej

Lista alergenów dla pieczeni rzymskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pieczeni rzymskiej

na 100g gotowej potrawy

Pieczeń rzymska będzie lepszym zamiennikiem wędlin ze sklepu, jednak nie powinna gościć zbyt często w menu ze względu na duży udział czerwonego mięsa, które może mieć negatywny wpływ na układ krwionośny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(131g)
Energia (kcal)
254.74
333.71
Białko (g)
14.32
18.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(131g)
Węglowodany (g)
5.48
7.17
Węglowodany przyswajalne (g)
5.01
6.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
0.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(131g)
Tłuszcz (g)
19.13
25.07
Tłuszcze nasycone (g)
8.17
10.71
Tłuszcze nienasycone (g)
10.96
14.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.06
11.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.90
2.49
Cholesterol (mg)
70.31
92.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(131g)
Witamina A (µg (mcg))
8.21
10.76
Witamina B6 (mg)
0.32
0.42
Witamina B12 (µg (mcg))
0.59
0.77
Witamina C (mg)
1.38
1.80
Retinol (µg (mcg))
8.21
10.76
Tiamina (mg)
0.62
0.81
Ryboflawina (mg)
0.23
0.30
Niacyna (mg)
3.72
4.87
Foliany (µg (mcg))
14.44
18.92
Beta karoten (µg (mcg))
5.44
7.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(131g)
Sód (mg)
93.56
122.56
Potas (mg)
252.62
330.94
Wapń (mg)
26.77
35.07
Fosfor (mg)
154.71
202.67
Magnez (mg)
18.71
24.51
Żelazo (mg)
1.07
1.41
Cynk (mg)
1.83
2.40
Miedź (mg)
0.06
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni rzymskiej 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczeni rzymskiej

Koszt składników
55.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Cebula
150 g
1,5 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Bułka tarta
80 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 80 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
55.80