Przepis na pieczeń rzymską krok po kroku

Składniki
  • Mięso mielone wieprzowe 1000 g
  • Cebula 150 g 1,5 szt
  • Bułka tarta 80 g 4 łyżki
  • Jajko 1 szt.
  • Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, oregano, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, folia aluminiowa

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulę, by była rumiana.

Do miski dodaj mięso mielone, cebulę i bułkę tartą. Wbij jajko i wszystko dobrze wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, oregano, kminkiem i gałką. Mięso wymieszaj dobrze ręką.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej mięso.

Pieczeń piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.

Przez pierwsze 30 minut dobrzej jest przykryć mięso folią aluminiową, by nie siekło się za bardzo.

Pieczeń rzymska podana na drewnianej desce.
pieczeń rzymska
Koszt przygotowania dania
23.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
333 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
10

Pieczeń rzymska - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pieczeni rzymskiej

Pieczeń rzymska to świetny pomysł na pyszne pieczone mięso w tradycyjnym stylu. Można je podawać z pieczywem lub jako element pełnowartościowego obiadu. Smakuje niezwykle wspaniale z sosem, choć jak najbardziej będzie smakował równie wybornie bez żadnych dodatków. Świetnie zastępuje wędlinę ze sklepu i idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, ze względu na wspaniały smak i piękny wygląd.

Przepis na pieczeń rzymską jest niezwykle łatwy i nie zabiera zbyt dużo czasu. Ważne by pozwolić mięsu odpowiednio długo się piec. Smakuje wspaniale wyciągnięta prosto z piekarnika, ale także ostudzona na kanapkach. Pieczeń z tego przepisu zawsze się udaje, dlatego będzie odpowiednia nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę w kuchni.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić pieczeń rzymską, która będzie niezwykle aromatyczna i smaczna, a jej wykonanie nie będzie zbyt długotrwałe i skomplikowane, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Pieczeń z tej receptury wychodzi niezwykle krucha, ale nie za sucha, jest również bardzo smaczna i pełna pysznych przypraw.

Najlepiej wykonać ją z mięsa mielonego. Można kupić gotowe mięso mielone lub zmielić je samodzielnie w domu. Najlepiej, by było jak najdrobniejsze, dzięki czemu pieczeń upiecze się szybciej.

Do tego typu pieczeni najlepiej nadaje się wieprzowa, dlatego, że nie jest zbyt sucha. Wystarczająca ilość tłuszczu w mięsie sprawia, że klops po upieczeniu jest naprawdę soczysty i pełen smaku.

To dobra alternatywa dla wędlin ze sklepu dlatego, że można zrobić ją z mięsa dobrej jakości, a przy okazji samemu kontroluje się zawartość soli w produkcie. To idealna opcja dla osób, które muszą tą przyprawę w swojej diecie ograniczyć ze względu na stan zdrowia. Dzięki temu, że do mięsa dodaje się przypraw samodzielnie, część soli można zastąpić ziołami i wciąż cieszyć się pysznym smakiem tego pieczonego mięsa. Ta pieczeń choć jest robiona w domu, smakuje lepiej niż niejeden sklepowy produkt. To najlepsza pieczeń rzymska, którą można upiec w swojej kuchni. Z tego przepisu dowiesz się jak upiec pieczeń z szynki i jaki jest czas pieczenia, który sprawi, że mięso będzie idealnie miękkie i soczyste.

Wartości odżywcze pieczeni rzymskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (131g)
Energia (kalorie)
254.74 kcal
333.71 kcal
Białko
14.32 g
18.76 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (131g)
Tłuszcz
19.13 g
25.07 g
Tłuszcze nasycone
8.17 g
10.71 g
Tłuszcze nienasycone
10.96 g
14.36 g
Tłuszcze jednonasycone
9.06 g
11.87 g
Tłuszcze wielonasycone
1.90 g
2.49 g

Witaminy w przepisie na pieczeń rzymską

Na 100g
Na porcję (131g)
Witamina B6
0.32 mg
0.42 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.62 mg
0.81 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.30 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
3.72 mg
4.87 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
14.44 µg (mcg)
18.92 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pieczeń rzymską

Na 100g
Na porcję (131g)
Sód
93.56 mg
122.56 mg
Potas
252.62 mg
330.94 mg
Wapń
26.77 mg
35.07 mg
Fosfor
154.71 mg
202.67 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
18.71 mg
24.51 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.07 mg
1.41 mg
Cynk
1.83 mg
2.40 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.08 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni rzymskiej 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczeni rzymskiej

Lista alergenów dla pieczeni rzymskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, oregano, gałka muszkatołowa.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pieczeni rzymskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Cebula
150 g
1,5 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Bułka tarta
80 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 80 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Liczba porcji:
Razem
55.80
Łączny koszt
23.10
Jak oceniasz przepis na pieczeń rzymską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób