Schab w sosie

Opublikowano: 23.08.2021 r., 19:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab w sosie z ziemniakami
Schab w sosie
Schab w sosie to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad. Świetnie sprawdzi się na święta, czy uroczysty obiad ze względu na wspaniały smak i prezentację.
Przygotowanie 25 min
Czas duszenia 55 min
285 kcal
Kcal w porcji
147 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości - 5 plastrów (500 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (40 g)
  • Śmietana 12% - 2 łyżki (50 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek

Przepis na schab w sosie krok po kroku

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojone plastry schabu i przypraw odrobiną soli i pieprzu. Całość podsmaż przez 10 - 12 minut.

Zalej całość 3/4 szklanki wody i duś całość przez 40 minut.

Gdy mięso będzie miękkie, przelej odrobinę sosu do szklanki i zmieszaj z mąką i śmietaną. Wlej do garnka.

Całość wymieszaj i dodaj ostrą paprykę, natkę pietruszki i czosnek. Pozostaw do zagotowania.

Jak oceniasz przepis na schab w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat schabu w sosie

Schab w sosie to najlepszy przepis na fantastyczny obiad dla całej rodziny. Wspaniale wygląda i przepysznie smakuje. Schab tak przygotowany odznacza się ogromną lekkością i delikatnością. Mięso ma wspaniałą konsystencję i rozpływa się w ustach. Całość dopełnia fantastyczny sos, który wspaniale przykrywa mięso. Schab w sosie świetnie komponuje się z kaszą, gotowanymi ziemniakami czy kluskami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab w sosie, by całość była niezwykle smaczna, a przy tym niezbyt skomplikowana, to ten przepis może być dla ciebie świetną inspiracją. Mięso, które z niego powstaje można przygotować naprawdę szybko, w tym wypadku nie trzeba go wcześniej marynować, dzięki czemu całość robi się ekspresowo. To wspaniały wybór dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami. To świetny sposób na obiad dla całej rodziny. Do całości wystarczy dodać ziemniaki lub kaszę i porcję warzyw.

Ten przepis na pyszny schab w sosie jest tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. To danie, które nie potrzebuje zbyt dużo przypraw, gdyż długo duszone mięso samo w sobie świetnie smakuje. To dobry pomysł na sycący posiłek, gdyż mięso dostarcza naprawdę sporo białka, dzięki temu jest niezwykle sycące. Całość jest bardzo delikatna, dlatego sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej.

Schab w sosie własnym to danie niezwykle popularne, ze względu na wspaniały smak. To idealna alternatywa dla klasycznego schabowego. W tym wydaniu schab jest dużo zdrowszy i nie zawiera tyle tłuszczu. Tak przygotowane mięso będzie lepszym wyborem w codziennej diecie.

Plastry schabu w sosie świetnie sprawdzą się na obiad. Można je podawać na co dzień, ale także podczas uroczystego posiłku. Danie bardzo apetycznie się prezentuje, zwłaszcza polane sosem. Schab wieprzowy jest mięsem dość popularnym ze względu na delikatny smak. W tym wydaniu został tylko lekko podkreślony łagodnymi przyprawami. Kotlet duszony w sosie własnym to pomysł na idealny mięsny dodatek do obiadu czy kolacji.

Alergeny w schabie w sosie

Lista alergenów dla schabu w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze schabu w sosie

na 100g gotowej potrawy

Schab nie powinien gościć w menu zbyt często ze względu na negatywny wpływ dużej ilości czerwonego mięsa na układ krwionośny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(147g)
Energia (kcal)
194.01
285.20
Białko (g)
15.86
23.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(147g)
Węglowodany (g)
5.72
8.40
Węglowodany przyswajalne (g)
5.48
8.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.23
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(147g)
Tłuszcz (g)
11.67
17.15
Tłuszcze nasycone (g)
3.69
5.42
Tłuszcze nienasycone (g)
7.98
11.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.71
9.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.27
1.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
47.96
70.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(147g)
Witamina A (µg (mcg))
6.80
10.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.52
0.76
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.07
1.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.99
1.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.67
9.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.52
0.76
Ryboflawina (mg)
0.17
0.24
Niacyna (mg)
5.81
8.55
Foliany (µg (mcg))
11.22
16.50
Beta karoten (µg (mcg))
1.56
2.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(147g)
Sód (mg)
39.13
57.52
Potas (mg)
295.00
433.65
Wapń (mg)
18.58
27.31
Fosfor (mg)
169.27
248.82
Magnez (mg)
22.29
32.77
Żelazo (mg)
0.71
1.04
Cynk (mg)
1.17
1.72
Miedź (mg)
0.06
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w sosie 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu w sosie

Koszt składników
46.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
5 plastrów
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Śmietana 12%
50 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
46.20