Przepis na rzeszowiaka krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.

Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

Do garnka wlej mleko i wsyp cukier, dodaj ekstrakt wanilii, zagotuj.

W miseczce zmieszaj żółtka i mąkę pszenną. Całość wymieszaj i wlewaj powoli do gotującego się mleka.

Budyń gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.

Ubij mikserem masło na pianę.

Dodawaj do niego małymi porcjami budyń i ubijaj aż do połączenia.

Upieczone ciasto przekrój na pół. Oba blaty nasącz naparem kawowym, a następnie posmaruj je masą makową.

Przełóż ciasto masą budyniową.

Odstaw do schłodzenia.

Rzeszowiak pokrojony na kawałki i podany na talerzyku.
rzeszowiak
Koszt przygotowania dania
24.47 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
552 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
87

Rzeszowiak - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rzeszowiaku

Rzeszowiak to nazwa popularnego na Podkarpaciu prostego ciasta kawowego. Jest smaczne, niezwykle miękkie, a jego stworzenie zabierze nie więcej niż 20 minut. To ciasto na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Jest naprawdę wyjątkowy, zwłaszcza masa, która go wypełnia. Sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż dobrze smakuje i elegancko się prezentuje. Ten tradycyjny placek skradnie serca wszystkich domowników.

Przepis na rzeszowiaka jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Do jego stworzenia potrzeba tylko kilku składników. Pieczenie tego ciasta można podzielić na dwa etapy. Pierwszy to stworzenie pysznego biszkoptu, kolejnym jest przygotowanie prostej masy budyniowej. Oprócz nich do ciasta dodaje się także masę makową, a całość nasączona jest przepyszną i bardzo aromatyczną kawą. Tak powstaje ciasto doskonałe, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Choć obecnie istnieje mnóstwo różnych odmian tego ciasta, to każda z nich jest równie pyszna. Warto spróbować również tej z przepisu, choć odbiega nieco od pierwowzoru, który był po prostu nieco bardzo rozbudowanym sero makowcem. W tej bardziej nowoczesnej wersji zachwyca również wspaniałym kremem na bazie budyniu i kawy. Dzięki temu skradnie serca wszystkich miłośników tego napoju. Całość jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jej stworzenie nie zabierze więcej niż 20 minut. Najlepiej jest upiec ciasto nieco wcześniej, by później tylko ją przełożyć masami i cieszyć się ich smakiem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rzeszowiaka, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę imponujący, to ten sprawdzony przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To doskonały pomysł na, smaczny wypiek, który jest dobry zarówno na co dzień, jak i specjalne okazje. To placek niezwykle delikatny i miękki. Ciasto wykonuje się na bazie prostego biszkoptu, który zawsze się udaje. W dodatku wszystkie składniki z łatwością można znaleźć w swoim domu. Ten domowy wypiek jest niezwykle ciekawy ze względu na dużą ilość smacznych i słodkich warstw.

Wartości odżywcze rzeszowiaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(218g)
Energia (kalorie)
253.34 kcal
552.29 kcal
Białko
5.71 g
12.46 g

Węglowodany w rzeszowiaku

Na 100g
Na porcję
(218g)
Węglowodany
28.50 g
62.14 g
Węglowodany przyswajalne
27.20 g
59.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.31 g
2.85 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(218g)
Tłuszcz
13.69 g
29.84 g
Tłuszcze nasycone
7.92 g
17.27 g
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.66 g
10.15 g
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.84 g
8.36 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier, masa makowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.82 g
1.79 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier, masa makowa.
czytaj dalej
Cholesterol
122.57 mg
267.19 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na rzeszowiaka

Na 100g
Na porcję
(218g)
Witamina A
142.38 µg (mcg)
310.39 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.18 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B12
0.40 µg (mcg)
0.87 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, masa makowa.
czytaj dalej
Witamina C
0.15 mg
0.33 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, masa makowa.
czytaj dalej
Witamina D
0.85 µg (mcg)
1.85 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, masa makowa, kawa, gotowy napar bez cukru.
czytaj dalej
Witamina E
0.53 mg
1.16 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, masa makowa.
czytaj dalej
Retinol
140.53 µg (mcg)
306.36 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, masa makowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.25 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.39 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Niacyna
0.71 mg
1.54 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Foliany
27.36 µg (mcg)
59.64 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Beta karoten
22.17 µg (mcg)
48.33 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, masa makowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na rzeszowiaka

Na 100g
Na porcję
(218g)
Sód
46.77 mg
101.95 mg
Potas
149.33 mg
325.55 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Wapń
109.30 mg
238.28 mg
Fosfor
114.99 mg
250.68 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Magnez
16.88 mg
36.80 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Żelazo
1.42 mg
3.09 mg
Cynk
0.61 mg
1.33 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.19 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rzeszowiaka 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rzeszowiaku

Lista alergenów dla rzeszowiaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka krupczatka
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania rzeszowiaka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mąka ziemniaczana
45 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 45 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Mleko 2%
700 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mąka krupczatka
50 g
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 50 g
Masa makowa
250 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
2.94
Za 250 g
Kawa, gotowy napar bez cukru
75 ml
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 75 ml
Koszt składników
56.80
Jak oceniasz przepis na rzeszowiaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób