- Polędwiczki wieprzowe 1000 g około 2 sztuki
- Olej rzepakowy 36 ml 3 łyżki
- Czosnek 12 g 2 łyżki
- Rozmaryn świeży 1 g
Przepis na polędwiczki wieprzowe krok po kroku
Polędwiczki umyj i osusz.
Do miski wlej olej, dodaj rozgniecione ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, szczyptę soli i sporą szczyptę suszonego tymianku i rozmarynu.
Do marynaty przełóż mięso, przykryj i pozostaw na 1,5 godziny.
Polędwiczki wyciągnij z lodówki i pozostaw na 10-15 minut poza lodówką.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Rozgrzej mocno patelnię i obsmaż polędwiczki z każdej strony aż będą złote.
Polędwiczki przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 20 minut.
Na jeszcze gorące połóż gałązki rozmarynu.
Przed pokrojeniem poczekaj 5 minut, mięso musi odpocząć.

-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwica w sosie chrzanowym
-
Polędwiczki wieprzowe
Informacje dietetyczne - polędwiczki wieprzowe
Wartości odżywcze polędwiczek wieprzowych
Polędwiczki wieprzowe to delikatne mięso o małej ilości tłuszczu. Dania gotowane, duszone lub pieczone bez wcześniejszego obsmażania wykorzystywane są w diecie łatwo strawnej. To danie, to klasyczna forma podania polędwiczek wieprzowych, która komponuje się ze zbilansowaną dietą osób zdrowych.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w polędwiczkach wieprzowych
Lista alergenów dla polędwiczek wieprzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat polędwiczek wieprzowych
Polędwiczki wieprzowe są bardzo uniwersalną częścią wieprzowiny. Przygotujesz je na wiele sposobów, na przykład w sosie, pieczone, smażone, duszone, gotowane, w cieście, wykorzystasz je w daniach azjatyckich, ale także możesz przygotować szaszłyki na grilla z ich wykorzystaniem.
Ten przepis na polędwiczki wieprzowe to jeden z klasycznych i łatwiejszych propozycji przygotowania tego mięsa. Polędwiczki po przygotowaniu mięso jest soczyste, delikatne i lekko różowe w środku. Dania z polędwiczki wieprzowej należą do tych bardziej wykwintnych i często wykorzystywanych na świąteczne oraz uroczyste obiady i kolacje. Pyszne polędwiczki wieprzowe będą świetnym urozmaiceniem codziennych obiadów. Ten pomysł na polędwiczki wykorzystasz na szybki obiad, w trakcie ich pieczenia możesz przygotować pozostałe składniki dania. A jak zrobić polędwiczki wieprzowe na obiad dowiesz się z dokładnego przepisu.
Polędwica wieprzowa to jedno z najcenniejszych i uniwersalnych mięs wieprzowych. Obok schabu jest ono najchudszym mięsem wieprzowym. Spożywając ją dostarczysz wiele witaminy B1 i B2 oraz magnezu i potasu. Mała zawartość tłuszczu, znikoma zawartość węglowodanów oraz duża zawartość białka sprawia, że polędwiczki wieprzowe sprawdzą się w każdej zbilansowanej diecie.
Polędwiczki wieprzowe to pyszne i delikatne danie a dobry przepis sprawi, że będziesz wykonywać je częściej niż dotychczas.
Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczek wieprzowych
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023