Pierniki świąteczne

Opublikowano: 22.04.2023 r., 11:05 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierniki świąteczne ułożone na drewnianym blacie. Dookoła pierników ułożone są laski cynamonu oraz pomarańcze suszone.
Pierniki świąteczne
Pierniki świąteczne to doskonała propozycja na tradycyjne wypieki przygotowywane w okresie świątecznym. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne pierniki.
Przygotowanie 120 min
223 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Masło (150 g)
  • Cukier drobny (120 g)
  • Miód (200 g)
  • Śmietana 18% pół szklanki (150 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Soda oczyszczona 2 płaskie łyżeczki (6 g)
  • Kakao 16% (proszek) (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, miska, rondelek, kratka piekarnikowa, foremki do ciastek, łyżka

Przepis na pierniki świąteczne krok po kroku

W rondelku umieść masło, miód, kakao oraz 30 gram przyprawy do piernika.

Rondelek umieść na palniku i ustaw małą moc. Całość podgrzewaj kilka minut, do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła.

Masę dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

Śmietanę wymieszaj w miseczce z dodatkiem sody oczyszczonej.

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj żółtka jaj, cukier drobny oraz śmietanę wymieszaną z sodą.

Na koniec do miski z mąką dodaj przestudzone masło z miodem i przyprawami.

Ciasto na pierniczki wymieszaj dokładnie przy pomocy łyżki.

Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.

Po nocy ciasto wyciągnij z lodówki i uformuj z niego kulę.

Ciasto podziel na mniejsze części i umieść na blacie oprószonym mąką.

Ciasto rozwałkuj przy pomocy wałka na placek o grubości około 6-7 mm.

Przy pomocy foremek wykrawaj ciasta.

Wykrojone ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów między ciastkami.

Każdą partię pierników piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 12 minut.

Upieczone ciasteczka wyciągnij z piekarnika, przełóż na kratkę i pozostaw do wystudzenia.

Wystudzone pierniczki możesz udekorować lukrem.

Jak oceniasz przepis na pierniki świąteczne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat pierników świątecznych

Pierniki świąteczne to tradycyjne ciasteczka przygotowywane w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Pierniki możesz udekorować lukrem, polewą czekoladową, a także kolorowymi posypkami. Ciasteczka możesz przygotować również jako ozdobę na choinkę, wystarczy, że zrobisz w nich malutką dziurkę i przewleczesz przez nią nitkę. Pyszne pierniki świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci i dorosłych. Prosty przepis na pierniki świąteczne nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pierników potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier drobny, miód, śmietana 18%, żółtka jaj, soda oczyszczona, kakao oraz przyprawa do piernika.

A jak zrobić pierniki świąteczne? W rondelku umieść masło, miód, kakao oraz przyprawę do piernika. Całość podgrzewaj kilka minut, do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła. Masę dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Śmietanę wymieszaj w miseczce z dodatkiem sody oczyszczonej. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj żółtka jaj, cukier drobny oraz śmietanę wymieszaną z sodą. Na koniec do miski z mąką dodaj przestudzone masło z miodem i przyprawami. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc. Po tym czasie ciasto podziel na mniejsze części i umieść na blacie oprószonym mąką. Ciasto rozwałkuj przy pomocy wałka na placek o grubości około 6-7 mm. Przy pomocy foremek wykrawaj ciasta. Każdą partię pierników piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 12 minut.

Miód pszczeli składa się w głównej mierze z węglowodanów (w największej ilości występują monosacharydy, do których zaliczyć możemy glukozę oraz fruktozę). Miód zawiera także składniki mineralne, do których zaliczyć możemy: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan oraz kobalt. Miód zawiera także niewielkie ilości witaminy A, C oraz niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszne pierniki świąteczne. Najlepsze pierniki są dobre do spożycia po ostudzeniu. Pierniki przed podaniem możesz udekorować lukrem lub polewą czekoladową.

Alergeny w piernikach świątecznych

Lista alergenów dla pierników świątecznych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze pierników świątecznych

na 100g gotowej potrawy

Pierniki świąteczne to doskonała propozycja na pyszne ciasteczka o delikatnie korzennym smaku. Pierniczki warto udekorować lukrem lub polewą czekoladową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
372.00
223.20
Białko (g)
7.64
4.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
54.63
32.78
Węglowodany przyswajalne (g)
54.00
32.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
14.95
8.97
Tłuszcze nasycone (g)
9.94
5.96
Tłuszcze nienasycone (g)
5.01
3.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.04
Tiamina (mg)
0.40
0.24
Ryboflawina (mg)
0.25
0.15
Niacyna (mg)
2.75
1.65
Foliany (µg (mcg))
70.61
42.37

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
39.13
23.48
Potas (mg)
110.68
66.41
Wapń (mg)
34.62
20.77
Fosfor (mg)
100.88
60.53
Magnez (mg)
24.90
14.94
Żelazo (mg)
2.75
1.65
Cynk (mg)
0.78
0.47
Miedź (mg)
0.16
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny pierników świątecznych 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierników świątecznych

Koszt składników
40.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier drobny
120 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 120 g
Miód
200 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 200 g
Śmietana 18%
150 g
pół szklanki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Soda oczyszczona
6 g
2 płaskie łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 6 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Koszt składników
40.70