Piernik z herbatą

Opublikowano: 26.08.2021 r., 8:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Piernik z herbatą podany na białym półmisku.
Piernik z herbatą
Piernik z herbatą to doskonała propozycja na piernik w innej odsłonie. Miękki piernik to idealne połączenie z kawą lub herbatą na spotkaniach z rodziną i znajomymi.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
535 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Miód (80 g)
  • Cukier (230 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Herbata czarna napar bez cukru (250 ml)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Olej rzepakowy (150 ml)
  • Kakao 16% (proszek) (30 g)
  • Kasza manna (100 g)
  • Mleko 3,2% (600 ml)
  • Masło (240 g)
  • Skórka z cytryny (20 g)
  • Czekolada biała (200 g)
  • Sok cytrynowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm

Przepis na piernik z herbatą krok po kroku

W misce ubij jajka z 130 gramami cukru. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao, miód, herbatę i olej. Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.

Piecz w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 60 minut.

Ugotuj kaszę manną na mleku z dodatkiem 100gram cukru. Wystudź

400 gram ciepłego masła ubij na biało. Małymi porcjami dodawaj kaszę manną cały czas miksując. Dodaj skórkę z cytryny.

Wystudzone ciasto przekrój na trzy blaty. Przełóż kremem z kaszy manny.

Polej rozpuszczoną białą czekolada z 40 gramami masła i sokiem cytryny.

Gotowe ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin, aby stężało.

Jak oceniasz przepis na piernik z herbatą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat piernika z herbatą

Piernik z herbatą to doskonała propozycja na niekonwencjonalne wykorzystanie piernika. Miękki piernik jest idealnym dodatkiem do kawy i herbaty. Przepis na piernik z herbatą jest bardzo prosty, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia cukierniczego aby go przygotować. Żeby przygotować ten łatwy piernik będziesz potrzebować następujących składników: mąki pszennej, miodu, cukru, kakao, proszku do pieczenia, przyprawy do piernika, oleju, kaszy manny, mleka, skórki i soku z cytryny, masła, czekolady białej oraz esencji herbaty.

Jak zrobić piernik z herbatą? Zacznij od przygotowania ciasta. W misce ubij jajka z cukrem. Dodaj do nich mąkę, proszek do pieczenia, kakao, miód, przyprawę do piernika oraz napar z herbaty i zmiksuj aż uzyskasz gładką konsystencję. Upiecz w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w pierniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Wystudź. Teraz czas na przygotowanie kremu do przełożenia ciasta. Ugotuj kaszę mannę na mleku z cukrem. Pozostaw do wystygnięcia. W misce ubij ciepłe masło na biało, dodaj skórkę z cytryny, małymi porcjami dodawaj kaszę mannę cały czas miksując. Ciasto przekrój na trzy blaty. Każdy z nich przełóż kremem z kaszy manny. Możesz także posmarować dżemem wiśniowym. Polej rozpuszczoną białą czekoladą z masłem i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na 24 godziny.

Jajka użyte do przygotowania piernika są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E i K). Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy. Miód zawiera właściwości bakteriobójcze i od setek lat jest używany ze względu na swoje lecznicze działanie.

Podsumowując sprawdzony przepis na piernik z miodem to ciekawa odsłona tradycyjnego piernika. Ciasto jest mięciutkie i długo nie traci świeżości. Krem z kaszy manny nadaje mu fantastycznego mlecznego posmaku. Jeśli lubisz ciasta z owocami dodaj do piernika dżem wiśniowy, przełamie on słodycz i doda nieco kwasowości ciastu.

Alergeny w pierniku z herbatą

Lista alergenów dla piernika z herbatą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Kasza manna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Czekolada biała

Wartości odżywcze piernika z herbatą

na 100g gotowej potrawy

Piernik z herbatą możesz przygotować w wersji fit. Zamień cukier podany w przepisie na erytrytol, mąkę pszenną wymień na mąkę migdałową w proporcji 1:1.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
306.14
535.75
Białko (g)
5.35
9.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
32.65
57.14
Węglowodany przyswajalne (g)
31.94
55.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
1.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
17.96
31.44
Tłuszcze nasycone (g)
8.54
14.94
Tłuszcze nienasycone (g)
9.43
16.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.28
12.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.15
3.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.36
98.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
85.77
150.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.52
2.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.43
0.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, kasza manna.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
84.30
147.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.28
2.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.87
55.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
16.46
28.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
30.98
54.21
Potas (mg)
198.97
348.20
Wapń (mg)
91.45
160.04
Fosfor (mg)
143.39
250.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.67
32.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.33
2.33
Cynk (mg)
0.57
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika z herbatą 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piernika z herbatą

Koszt składników
70.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Miód
80 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.43
Za 80 g
Cukier
230 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Herbata czarna napar bez cukru
250 ml
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 250 ml
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Kasza manna
100 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Mleko 3,2%
600 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 ml
Masło
240 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 240 g
Skórka z cytryny
20 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Czekolada biała
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Sok cytrynowy
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Koszt składników
70.30