Przepis na piernik z herbatą krok po kroku

Składniki
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm

W misce ubij jajka z 130 gramami cukru. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao, miód, herbatę i olej. Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.

Piecz w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 60 minut.

Ugotuj kaszę manną na mleku z dodatkiem 100gram cukru. Wystudź

400 gram ciepłego masła ubij na biało. Małymi porcjami dodawaj kaszę manną cały czas miksując. Dodaj skórkę z cytryny.

Wystudzone ciasto przekrój na trzy blaty. Przełóż kremem z kaszy manny.

Polej rozpuszczoną białą czekolada z 40 gramami masła i sokiem cytryny.

Gotowe ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin, aby stężało.

Piernik z herbatą podany na białym półmisku.
Piernik z herbatą
Koszt przygotowania dania
31.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
535 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
63

Piernik z herbatą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierniku z herbatą

Piernik z herbatą to doskonała propozycja na niekonwencjonalne wykorzystanie piernika. Miękki piernik jest idealnym dodatkiem do kawy i herbaty. Przepis na piernik z herbatą jest bardzo prosty, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia cukierniczego aby go przygotować. Żeby przygotować ten łatwy piernik będziesz potrzebować następujących składników: mąki pszennej, miodu, cukru, kakao, proszku do pieczenia, przyprawy do piernika, oleju, kaszy manny, mleka, skórki i soku z cytryny, masła, czekolady białej oraz esencji herbaty.

Jak zrobić piernik z herbatą? Zacznij od przygotowania ciasta. W misce ubij jajka z cukrem. Dodaj do nich mąkę, proszek do pieczenia, kakao, miód, przyprawę do piernika oraz napar z herbaty i zmiksuj aż uzyskasz gładką konsystencję. Upiecz w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w pierniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Wystudź. Teraz czas na przygotowanie kremu do przełożenia ciasta. Ugotuj kaszę mannę na mleku z cukrem. Pozostaw do wystygnięcia. W misce ubij ciepłe masło na biało, dodaj skórkę z cytryny, małymi porcjami dodawaj kaszę mannę cały czas miksując. Ciasto przekrój na trzy blaty. Każdy z nich przełóż kremem z kaszy manny. Możesz także posmarować dżemem wiśniowym. Polej rozpuszczoną białą czekoladą z masłem i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na 24 godziny.

Jajka użyte do przygotowania piernika są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E i K). Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy. Miód zawiera właściwości bakteriobójcze i od setek lat jest używany ze względu na swoje lecznicze działanie.

Podsumowując sprawdzony przepis na piernik z miodem to ciekawa odsłona tradycyjnego piernika. Ciasto jest mięciutkie i długo nie traci świeżości. Krem z kaszy manny nadaje mu fantastycznego mlecznego posmaku. Jeśli lubisz ciasta z owocami dodaj do piernika dżem wiśniowy, przełamie on słodycz i doda nieco kwasowości ciastu.

Wartości odżywcze piernika z herbatą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
306.14 kcal
535.75 kcal
Brak danych dla: herbata czarna napar bez cukru.
czytaj dalej
Białko
5.35 g
9.37 g
Brak danych dla: cukier, herbata czarna napar bez cukru, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w pierniku z herbatą

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
32.65 g
57.14 g
Brak danych dla: herbata czarna napar bez cukru, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
31.94 g
55.90 g
Brak danych dla: herbata czarna napar bez cukru, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
17.96 g
31.44 g
Brak danych dla: miód, herbata czarna napar bez cukru.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
8.54 g
14.94 g
Brak danych dla: miód, herbata czarna napar bez cukru.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na piernik z herbatą

Na 100g
Na porcję
(175g)
Ryboflawina
0.17 mg
0.31 mg
Brak danych dla: herbata czarna napar bez cukru, proszek do pieczenia, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.28 mg
2.24 mg
Brak danych dla: cukier, herbata czarna napar bez cukru, proszek do pieczenia, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na piernik z herbatą

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
30.98 mg
54.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
198.97 mg
348.20 mg
Brak danych dla: herbata czarna napar bez cukru, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
91.45 mg
160.04 mg
Brak danych dla: herbata czarna napar bez cukru, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
143.39 mg
250.94 mg
Brak danych dla: cukier, herbata czarna napar bez cukru, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.67 mg
32.66 mg
Brak danych dla: cukier, herbata czarna napar bez cukru, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.57 mg
1.00 mg
Brak danych dla: herbata czarna napar bez cukru, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika z herbatą 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierniku z herbatą

Lista alergenów dla piernika z herbatą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Kasza manna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Czekolada biała

Cena przygotowania piernika z herbatą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Miód
80 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.43
Za 80 g
Cukier
230 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Herbata czarna napar bez cukru
250 ml
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 250 ml
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Kasza manna
100 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Mleko 3,2%
600 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 ml
Masło
240 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 240 g
Skórka z cytryny
20 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Czekolada biała
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Sok cytrynowy
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
70.30
Jak oceniasz przepis na piernik z herbatą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób