Przepis na piernik z herbatą krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g
- Miód 80 g
- Cukier 230 g
- Jajko 4 szt.
- Herbata czarna napar bez cukru 250 ml
- Proszek do pieczenia 20 g
- Olej rzepakowy 150 ml
- Kakao 16% (proszek) 30 g
- Kasza manna 100 g
- Mleko 3,2% 600 ml
- Masło 240 g
- Skórka z cytryny 20 g
- Czekolada biała 200 g
- Sok cytrynowy 30 ml
W misce ubij jajka z 130 gramami cukru. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao, miód, herbatę i olej. Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
Piecz w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 60 minut.
Ugotuj kaszę manną na mleku z dodatkiem 100gram cukru. Wystudź
400 gram ciepłego masła ubij na biało. Małymi porcjami dodawaj kaszę manną cały czas miksując. Dodaj skórkę z cytryny.
Wystudzone ciasto przekrój na trzy blaty. Przełóż kremem z kaszy manny.
Polej rozpuszczoną białą czekolada z 40 gramami masła i sokiem cytryny.
Gotowe ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin, aby stężało.
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki
-
Ciasteczka korzenne
-
Domek z piernika
-
Piernik staropolski
-
Ciasto na pierniki
-
Pierniki dojrzewające
-
Miękkie pierniczki
-
Ciasto piernikowe
-
Pierniczki alpejskie
-
Pierniczki miękkie
-
Szybkie pierniczki
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniki z Thermomixu
-
Pierniki na choinkę
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Pierniczki korzenne
-
Pierniczki miękkie i pulchniutkie
-
Pierniczki

(liczba kalorii)
Piernik z herbatą - cechy przepisu
Więcej o pierniku z herbatą
Piernik z herbatą to doskonała propozycja na niekonwencjonalne wykorzystanie piernika. Miękki piernik jest idealnym dodatkiem do kawy i herbaty. Przepis na piernik z herbatą jest bardzo prosty, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia cukierniczego aby go przygotować. Żeby przygotować ten łatwy piernik będziesz potrzebować następujących składników: mąki pszennej, miodu, cukru, kakao, proszku do pieczenia, przyprawy do piernika, oleju, kaszy manny, mleka, skórki i soku z cytryny, masła, czekolady białej oraz esencji herbaty.
Jak zrobić piernik z herbatą? Zacznij od przygotowania ciasta. W misce ubij jajka z cukrem. Dodaj do nich mąkę, proszek do pieczenia, kakao, miód, przyprawę do piernika oraz napar z herbaty i zmiksuj aż uzyskasz gładką konsystencję. Upiecz w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w pierniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Wystudź. Teraz czas na przygotowanie kremu do przełożenia ciasta. Ugotuj kaszę mannę na mleku z cukrem. Pozostaw do wystygnięcia. W misce ubij ciepłe masło na biało, dodaj skórkę z cytryny, małymi porcjami dodawaj kaszę mannę cały czas miksując. Ciasto przekrój na trzy blaty. Każdy z nich przełóż kremem z kaszy manny. Możesz także posmarować dżemem wiśniowym. Polej rozpuszczoną białą czekoladą z masłem i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na 24 godziny.
Jajka użyte do przygotowania piernika są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E i K). Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy. Miód zawiera właściwości bakteriobójcze i od setek lat jest używany ze względu na swoje lecznicze działanie.
Podsumowując sprawdzony przepis na piernik z miodem to ciekawa odsłona tradycyjnego piernika. Ciasto jest mięciutkie i długo nie traci świeżości. Krem z kaszy manny nadaje mu fantastycznego mlecznego posmaku. Jeśli lubisz ciasta z owocami dodaj do piernika dżem wiśniowy, przełamie on słodycz i doda nieco kwasowości ciastu.
Wartości odżywcze piernika z herbatą
Energia i białka
(175g)
Węglowodany w pierniku z herbatą
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy w przepisie na piernik z herbatą
(175g)
Składniki mineralne w przepisie na piernik z herbatą
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pierniku z herbatą
Lista alergenów dla piernika z herbatą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Kasza manna
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Czekolada biała