Szybkie pierniczki

Opublikowano: 12.10.2021 r., 8:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szybkie pierniczki ułożone są na białym blacie.
Szybkie pierniczki
Szybkie pierniczki to doskonała propozycja dla osób niecierpliwych lub zapominalskich, które przypominają sobie o upieczeniu ciasteczek dzień przed wigilią.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Pieczenie 10 min
117 kcal
Kcal w porcji
35 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 30 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Mąka orkiszowa - pół szklanki (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier (250 g)
  • Miód (150 g)
  • Kakao 16% (proszek) (30 g)
  • Proszek do pieczenia (30 g)
  • Masło (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, papier do pieczenia, rondelek, blacha

Przepis na szybkie pierniczki krok po kroku

W rondlu umieść cukier, miód i masło oraz przyprawę korzenną i kakao, podgrzej do rozpuszczenia składników.

Na stolnicy umieść mąkę pszenną i orkiszową, proszek do pieczenia i wymieszaj. Do przestudzonej masy dodaj jajka i rozmieszaj energicznie.

Dodaj masę do mąki i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Podziel je na 4 kawałki i podsypuj mąką pszenną podczas wałkowania.

Rozwałkuj na grubość 2-3 milimetrów. Wykrawaj z ciasta kształty.

Ciasteczka umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut.

Pierniczki wystudź na kratce.

Jak oceniasz przepis na szybkie pierniczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat szybkich pierniczków

Łatwe i szybkie pierniczki to wersja korzennych ciastek dla niecierpliwych. Jeśli nie pieczesz pierniczków ze względu na czas oczekiwania na dojrzewanie ciasta piernikowego, ten przepis jest idealny. Pierniczki są gotowe do spożycia od razu. Przepis na szybkie pierniczki jest ławy do wykonania, nie musisz więc mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby je przygotować. Świąteczne pierniczki przygotujesz z następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, mąka orkiszowa pełnoziarnista, cukier, miód, masło, jajka, kakao, przyprawa do piernika oraz proszek do pieczenia.

Jak zrobić pierniczki? Najpierw w rondlu umieść cukier, miód i masło oraz przyprawę korzenną i kakao, podgrzej do rozpuszczenia składników, nie gotuj, składniki mają się tylko połączyć. Na stolnicy umieść mąkę pszenną i orkiszową, proszek do pieczenia i wymieszaj. Do przestudzonej masy dodaj jajka i rozmieszaj energicznie. Dodaj masę do mąki i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Podziel je na 4 kawałki i podsypuj mąką pszenną podczas wałkowania. Rozwałkuj na grubość 2-3 milimetrów. Wykrawaj z ciasta kształty. Ciasteczka umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut. Pierniczki wystudź na kratce. Możesz je udekorować lukrem powstałym ze szklanki cukru pudru i 30 mililitrów soku z cytryny.

Przyprawy korzenne mają silne działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, powinny występować częściej w naszej diecie szczególnie zimą. Dodatek przyprawy do kawy lub herbaty ma także świetne działanie rozgrzewające. Pamiętaj aby wybrać przyprawę bez dodatku mąki pszennej i cukru.

Podsumowując dobre pierniczki na święta przygotujesz bez konieczności dojrzewania ciasta. Prosty przepis mogą wykonać także większe dzieci. Ciasto na pierniczki jest gotowe do użycia od razu po wyrobieniu. Możesz przygotować pierniczki z nadzieniem. Pyszne pierniczki będą także doskonałą ozdobą na choinkę. Pierniczki doskonale sprawdzą się do przygotowania deserów w pucharkach lub jako spód do sernika.

Alergeny w szybkich pierniczkach

Lista alergenów dla szybkich pierniczków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze szybkich pierniczków

na 100g gotowej potrawy

Szybkie pierniczki są wyrobem zawierającym dużą ilość cukru. Jeśli chcesz zmniejszyć jego ilość zamień cukier na ksylitol. Słodkich wypieków powinny unikać osoby chore na cukrzycę oraz osoby ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kcal)
334.42
117.05
Białko (g)
8.63
3.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany (g)
65.51
22.93
Węglowodany przyswajalne (g)
63.36
22.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz (g)
5.92
2.07
Tłuszcze nasycone (g)
3.88
1.36
Tłuszcze nienasycone (g)
2.04
0.71
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.02
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.12
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.08
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.32
0.81
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
60.05
21.02
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód (mg)
24.99
8.75
Potas (mg)
367.48
128.62
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
133.01
46.55
Fosfor (mg)
265.67
92.98
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.73
9.70
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.05
1.07
Cynk (mg)
0.77
0.27
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.06
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkich pierniczków 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkich pierniczków

Koszt składników
45.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Mąka orkiszowa
100 g
pół szklanki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Miód
150 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
45.10