Pierniki dojrzewające

Opublikowano: 11.04.2022 r., 19:29 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lukrowane pierniki dojrzewające
Pierniki dojrzewające
Pierniki dojrzewające to doskonały pomysł na słodki dodatek w ciągu dnia. Są pyszne w smaku oraz niezwykle aromatyczne. Spróbuj ich koniecznie!
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Pieczenie 10 min
104 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 40 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (600 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
  • Miód (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, przyprawa korzenna do piernika, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, miska, rondelek, wykrawacz do pierniczków

Przepis na pierniki dojrzewające krok po kroku

Miód przelewamy do rondelka i rozpuszczamy go na małym ogniu. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.

W misce ubijamy jajka z cukrem na gęsty i puszysty krem. Następnie powoli wlewamy olej, dalej miksując całość do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. To samo robimy z miodem.

Do osobnej miski wsypujemy mąkę (350 g), sól, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika oraz kakao. Mieszamy składniki. Mieszankę dodajemy do masy z jajkami i mieszamy delikatnie szpatułką.

Do masy dodajemy resztę mąki i zagniatamy ciasto tak długo, aż jego konsystencja będzie jednolita.

Tak przygotowane ciasto dokładnie owijamy folią spożywczą i wkładamy je do lodówki na tydzień.

Po upływie czasu wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je i wycinamy kształty ciastek. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.

Pieczemy je około 10 minut w temperaturze 170 st. C.

Jak oceniasz przepis na pierniki dojrzewające
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat pierników dojrzewających

Pyszne pierniki dojrzewające to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jak słodki dodatek w ciągu dnia. Aromatyczne ciasto w połączeniu z miodem jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić pierniki dojrzewające? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku miód przelewamy do rondelka i rozpuszczamy go na małym ogniu. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy jajka z cukrem na gęsty i puszysty krem. Następnie powoli wlewamy olej, dalej miksując całość do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. To samo robimy z miodem. Do osobnej miski wsypujemy mąkę (350 g), sól, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika oraz kakao. Mieszamy składniki. Mieszankę dodajemy do masy z jajkami i mieszamy delikatnie szpatułką. Do masy dodajemy resztę mąki i zagniatamy ciasto tak długo, aż jego konsystencja będzie jednolita. Tak przygotowane ciasto dokładnie owijamy folią spożywczą i wkładamy je do lodówki na tydzień. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je i wycinamy kształty ciastek. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy je około 10 minut w temperaturze 170 stopni.

Sprawdzony przepis na pierniki dojrzewające nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Domowe i świąteczne ciastka odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Tradycyjne ciasto na pierniczki powinno zawierać miód i przyprawę korzenną. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten prosty i sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznych ciastek.

Alergeny w piernikach dojrzewających

Lista alergenów dla pierników dojrzewających przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na pierniki dojrzewające nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze pierników dojrzewających

na 100g gotowej potrawy

Ciastka mają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
347.65
104.30
Białko (g)
5.92
1.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
68.50
20.55
Węglowodany przyswajalne (g)
67.34
20.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
0.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
5.95
1.78
Tłuszcze nasycone (g)
1.14
0.34
Tłuszcze nienasycone (g)
4.81
1.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.26
0.98
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.55
0.46
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
50.11
15.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A (µg (mcg))
21.55
6.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.08
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.08
Witamina E (mg)
0.15
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.55
6.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.44
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.37
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
98.02
29.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
21.09
6.33
Potas (mg)
91.27
27.38
Wapń (mg)
16.59
4.98
Fosfor (mg)
74.95
22.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.85
4.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.01
1.20
Cynk (mg)
0.57
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierników dojrzewających 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierników dojrzewających

Koszt składników
37.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
600 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 600 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Miód
200 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Koszt składników
37.80