Pierniki dojrzewające
Opublikowano: 11.04.2022 r.
Pierniki dojrzewające to doskonały pomysł na słodki dodatek w ciągu dnia. Są pyszne w smaku oraz niezwykle aromatyczne. Spróbuj ich koniecznie!
Składniki dla 40 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 600 g
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek)
- Miód - 200 g
- Kakao 16% (proszek) - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, przyprawa korzenna do piernika, soda oczyszczona
Liczba porcji: 40
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, miska, rondelek, wykrawacz do pierniczków
Przepis krok po kroku
- Miód przelewamy do rondelka i rozpuszczamy go na małym ogniu. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.
- W misce ubijamy jajka z cukrem na gęsty i puszysty krem. Następnie powoli wlewamy olej, dalej miksując całość do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. To samo robimy z miodem.
- Do osobnej miski wsypujemy mąkę (350 g), sól, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika oraz kakao. Mieszamy składniki. Mieszankę dodajemy do masy z jajkami i mieszamy delikatnie szpatułką.
- Do masy dodajemy resztę mąki i zagniatamy ciasto tak długo, aż jego konsystencja będzie jednolita.
- Tak przygotowane ciasto dokładnie owijamy folią spożywczą i wkładamy je do lodówki na tydzień.
- Po upływie czasu wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je i wycinamy kształty ciastek. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
- Pieczemy je około 10 minut w temperaturze 170 st. C.
Komentarz dietetyka
Ciastka mają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.