Przepis na pierniki z thermomixu krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, foremki do ciastek, thermomix

Do naczynia miksującego włóż masło oraz miód.

Składniki w naczyniu miksującym podgrzej 2min/37°C/obr.1.

Następnie do naczynia miksującego dodaj mąkę, jajko, sodę oczyszczoną oraz jedną płaską łyżeczkę przyprawy do piernika.

Składniki wymieszaj 5s/obr.6, a następnie wyrób ciasto używając 1min/interwał.

Wyrobione ciasto na pierniki zawiń w folię spożywczą i włóż na 15 minut do zamrażarki.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do około 170°C

Schłodzone ciasto podziel na porcje i każdą z nich podsyp i rozwałkuj na placki o grubości około 0,5 cm.

Z każdego placka wytnij kształty, używając foremek i pierniczki połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Tak przygotowane pierniczki piecze nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.

Upieczone pierniczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw je do wystudzenia.

Możesz udekorować się lukrem oraz kolorowymi posypkami.

Pierniki Thermomix podane na białym talerzu. Udekorowane są lukrem.
Pierniki Thermomix
Koszt przygotowania dania
6.34 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
48 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
69

Pierniki z Thermomixu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o piernikach z Thermomixu

Pierniki Thermomix to doskonały pomysł na ciasteczka, które możesz przygotować na święta Bożego Narodzenia. Przepis na pierniki z Thermomixa jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga od ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Wykorzystanie do przygotowania pierniczków Thermomixa znacząco ułatwi pracę i skróci czas przygotowań. Pierniczki chętnie wykonywany są przez dzieci przy pomocy dorosłych. Nowy kochanie pierniczków potrzebujesz następujących produktów spożywczych: masła, miodu, mąki pszennej, jajka, proszku do pieczenia oraz przyprawy do piernika.

A więc jak zrobić pierniki w Thermomixie? Do naczynia miksującego włóż masło oraz miód. Składniki w naczyniu miksującym podgrzej 2min/37°C/obr.1. Następnie do naczynia miksującego dodaj mąkę, jajko, sodę oczyszczoną oraz jedną płaską łyżeczkę przyprawy do piernika. Składniki wymieszaj 5s/obr.6, a następnie wyrób ciasto używając 1min/interwał. Wyrobione ciasto na pierniki zawiń w folię spożywczą i włóż na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na cienki placek i przy pomocy foremek świątecznych kształtach wykrawaj pierniczki. Tak przygotowane ciasteczka Piecz przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Pyszne świąteczne pierniczki możesz udekorować przy pomocy lukru oraz kolorowych posypek.

Miód użyty do przygotowania pierniczków posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Spożywanie miodu może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób układu sercowo naczyniowego, nerwowego U nas może wspomagać w gojeniu się ran.

Podsumowując dobre i łatwe pierniki z Thermomixa świetnie sprawdzą się podane do kawy i herbaty podczas świątecznych spotkań. Prosty przepis możesz przygotować tego samego dnia, gdyż pierniczki będą mięciutkie i dobre do spożycia bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Smaczne pierniczki możesz nadziewać konfiturami oraz dekorować lukrem lub polewą czekoladową. Przygotowanie pierniczków będzie doskonała propozycja na spędzenie ciekawego popołudnia z dziećmi, które mogą pomóc przygotować pyszne wypieki.

Wartości odżywcze pierników z Thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(15g)
Energia (kalorie)
325.88 kcal
48.88 kcal
Białko
8.74 g
1.31 g

Węglowodany w piernikach z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(15g)
Węglowodany
58.89 g
8.83 g
Węglowodany przyswajalne
58.80 g
8.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(15g)
Tłuszcz
7.26 g
1.09 g
Tłuszcze nasycone
4.73 g
0.71 g
Tłuszcze nienasycone
2.53 g
0.38 g

Witaminy w przepisie na pierniki z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(15g)
Witamina B6
0.08 mg
0.01 mg
Tiamina
0.44 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.29 mg
0.04 mg
Niacyna
3.03 mg
0.46 mg
Foliany
76.24 µg (mcg)
11.44 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pierniki z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(15g)
Sód
28.27 mg
4.24 mg
Potas
250.97 mg
37.65 mg
Wapń
86.88 mg
13.03 mg
Fosfor
196.11 mg
29.42 mg
Magnez
19.48 mg
2.92 mg
Żelazo
3.07 mg
0.46 mg
Cynk
0.78 mg
0.12 mg
Miedź
0.11 mg
0.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pierników z Thermomixu 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piernikach z Thermomixu

Lista alergenów dla pierników z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pierników z Thermomixu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
niepełna szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
29.60
Jak oceniasz przepis na pierniki z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób