Przepis na pierniki z thermomixu krok po kroku
- Masło 20 g
- Miód 100 g
- Mąka pszenna typ 500 150 g niepełna szklanka
- Jajko 1 szt.
- Proszek do pieczenia 5 g
Do naczynia miksującego włóż masło oraz miód.
Składniki w naczyniu miksującym podgrzej 2min/37°C/obr.1.
Następnie do naczynia miksującego dodaj mąkę, jajko, sodę oczyszczoną oraz jedną płaską łyżeczkę przyprawy do piernika.
Składniki wymieszaj 5s/obr.6, a następnie wyrób ciasto używając 1min/interwał.
Wyrobione ciasto na pierniki zawiń w folię spożywczą i włóż na 15 minut do zamrażarki.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do około 170°C
Schłodzone ciasto podziel na porcje i każdą z nich podsyp i rozwałkuj na placki o grubości około 0,5 cm.
Z każdego placka wytnij kształty, używając foremek i pierniczki połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Tak przygotowane pierniczki piecze nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.
Upieczone pierniczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw je do wystudzenia.
Możesz udekorować się lukrem oraz kolorowymi posypkami.
Często zadawane pytania
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki
-
Ciasteczka korzenne
-
Domek z piernika
-
Piernik staropolski
-
Ciasto na pierniki
-
Pierniki dojrzewające
-
Miękkie pierniczki
-
Ciasto piernikowe
-
Pierniczki alpejskie
-
Pierniczki miękkie
-
Szybkie pierniczki
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniki na choinkę
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Pierniczki korzenne
-
Pierniczki miękkie i pulchniutkie
-
Piernik przekładany
-
Pierniczki

(liczba kalorii)
Pierniki z Thermomixu - cechy przepisu
Więcej o piernikach z Thermomixu
Pierniki Thermomix to doskonały pomysł na ciasteczka, które możesz przygotować na święta Bożego Narodzenia. Przepis na pierniki z Thermomixa jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga od ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Wykorzystanie do przygotowania pierniczków Thermomixa znacząco ułatwi pracę i skróci czas przygotowań. Pierniczki chętnie wykonywany są przez dzieci przy pomocy dorosłych. Nowy kochanie pierniczków potrzebujesz następujących produktów spożywczych: masła, miodu, mąki pszennej, jajka, proszku do pieczenia oraz przyprawy do piernika.
A więc jak zrobić pierniki w Thermomixie? Do naczynia miksującego włóż masło oraz miód. Składniki w naczyniu miksującym podgrzej 2min/37°C/obr.1. Następnie do naczynia miksującego dodaj mąkę, jajko, sodę oczyszczoną oraz jedną płaską łyżeczkę przyprawy do piernika. Składniki wymieszaj 5s/obr.6, a następnie wyrób ciasto używając 1min/interwał. Wyrobione ciasto na pierniki zawiń w folię spożywczą i włóż na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na cienki placek i przy pomocy foremek świątecznych kształtach wykrawaj pierniczki. Tak przygotowane ciasteczka Piecz przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Pyszne świąteczne pierniczki możesz udekorować przy pomocy lukru oraz kolorowych posypek.
Miód użyty do przygotowania pierniczków posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Spożywanie miodu może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób układu sercowo naczyniowego, nerwowego U nas może wspomagać w gojeniu się ran.
Podsumowując dobre i łatwe pierniki z Thermomixa świetnie sprawdzą się podane do kawy i herbaty podczas świątecznych spotkań. Prosty przepis możesz przygotować tego samego dnia, gdyż pierniczki będą mięciutkie i dobre do spożycia bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Smaczne pierniczki możesz nadziewać konfiturami oraz dekorować lukrem lub polewą czekoladową. Przygotowanie pierniczków będzie doskonała propozycja na spędzenie ciekawego popołudnia z dziećmi, które mogą pomóc przygotować pyszne wypieki.
Wartości odżywcze pierników z Thermomixu
Energia i białka
(15g)
Węglowodany w piernikach z thermomixu
(15g)
Tłuszcze
(15g)
Witaminy w przepisie na pierniki z thermomixu
(15g)
Składniki mineralne w przepisie na pierniki z thermomixu
(15g)
-
masło,
miód,
mąka pszenna,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w piernikach z Thermomixu
Lista alergenów dla pierników z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko