Ciasto na pierniki

Opublikowano: 28.04.2022 r., 9:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto na pierniki podane na drewnianej desce do krojenia. Z ciasta wycinane są pierniczki.
Ciasto na pierniki
Ciasto na pierniki to wspaniała propozycja na pyszne ciastka. Pierniki to tradycyjne ciasteczka z dodatkiem kakao i przyprawy do piernika. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciastka.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 5 min
3561 kcal
Kcal w porcji
1000 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki (300 g)
  • Cukier (150 g)
  • Miód (100 g)
  • Kakao 16% (proszek) 10 płaskich łyżek stołowych (100 g)
  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na ciasto na pierniki krok po kroku

Najpierw w rondlu umieść cukier, miód i masło oraz przyprawę korzenną i kakao, podgrzej do rozpuszczenia składników — nie gotuj, składniki mają się tylko połączyć.

Na stolnicy umieść mąkę pszenną i orkiszową, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Do przestudzonej masy dodaj jajka i rozmieszaj energicznie.

Dodaj masę do mąki i zagnieć gładkie, jednolite ciasto.

Jak oceniasz przepis na ciasto na pierniki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta na pierniki

Ciasto na pierniki to bardzo dobry pomysł na pyszne ciastka. Ciastka można podać jako deser do kawy lub herbaty. Ciasteczka korzenne posłużą także jako baza do deserów na zimno. Ciasteczka można przygotować na zapas, gdyż utrzymują one świeżość przez długi czas. Przepis na ciasto na pierniki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, mąka orkiszowa pełnoziarnista, cukier, miód, masło, jajka, kakao, przyprawa do piernika oraz proszek do pieczenia.

Jak zrobić ciasto na pierniki? Najpierw w rondlu umieść cukier, miód i masło oraz przyprawę korzenną i kakao, podgrzej do rozpuszczenia składników, nie gotuj, składniki mają się tylko połączyć. Na stolnicy umieść mąkę pszenną i orkiszową, proszek do pieczenia i wymieszaj. Do przestudzonej masy dodaj jajka i rozmieszaj energicznie. Dodaj masę do mąki i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Podziel je na 4 kawałki i podsypuj mąką pszenną podczas wałkowania. Rozwałkuj na grubość 2-3 milimetrów. Wykrawaj z ciasta kształty. Ciasteczka umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut. Pierniczki wystudź na kratce. Możesz je udekorować lukrem powstałym ze szklanki cukru pudru i 30 mililitrów soku z cytryny.

Przyprawy korzenne mają silne działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, powinny występować częściej w naszej diecie szczególnie zimą. Dodatek przyprawy do kawy lub herbaty ma także świetne działanie rozgrzewające. Pamiętaj, aby wybrać przyprawę bez dodatku mąki pszennej i cukru. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.

Podsumowując pyszne ciasto na pierniki to doskonały pomysł na najlepsze ciasto piernikowe. Domowe ciastka nie zawierają konserwantów. Ciasto jest dobre do upieczenia od razu po przygotowaniu. Ciastka piernikowe są bardzo trwałe i długo zachowują chrupkość.

Alergeny w cieście na pierniki

Lista alergenów dla ciasta na pierniki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta na pierniki

na 100g gotowej potrawy

Ciasto na pierniki to przede wszystkim źródło węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby mające problemy z metabolizmem węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Energia (kcal)
356.13
3561.35
Białko (g)
10.32
103.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Węglowodany (g)
51.18
511.81
Węglowodany przyswajalne (g)
45.82
458.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.37
53.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Tłuszcz (g)
14.71
147.11
Tłuszcze nasycone (g)
9.65
96.47
Tłuszcze nienasycone (g)
5.06
50.64
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
100.55
1005.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.66
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.38
3.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
2.12
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
2.04
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.54
15.43
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
43.38
433.81
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Sód (mg)
32.25
322.49
Potas (mg)
305.02
3050.17
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
94.11
941.11
Fosfor (mg)
212.89
2128.93
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
45.09
450.87
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.29
32.86
Cynk (mg)
0.98
9.76
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.32
3.22
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na pierniki brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na pierniki

Koszt składników
45.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Kakao 16% (proszek)
100 g
10 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Mąka orkiszowa
300 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
45.10