Przepis na ciasteczka korzenne krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, przyprawa korzenna do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, folia spożywcza, foremki do ciastek

Masło posiekaj na mniejsze kawałki i ubij w misce razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Do masła dodawaj po jednym jajku wciąż ubijając.

Do składników na ciastka przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wsyp przyprawę do piernika i wyrób ciasto rękami.

Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Ciasto podziel na 2 części, każdą cienko rozwałkuj. Wytnij z ciasta za pomocą foremek ciastka.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i delikatnie przenieś na nią ciastka. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut.

Ciasteczka korzenne umieszczone na kratce wraz z laskami cynamonu.
ciasteczka korzenne
Koszt przygotowania dania
5.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
229 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
86

Ciasteczka korzenne - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciasteczkach korzennych

Ciasteczka korzenne to idealny pomysł na smaczną i słodką przekąskę dla całej rodzinny. Na pewno przypadną do gustu szczególnie najmłodszym. Ze względu na pyszny, korzenny smak będą świetną opcją na jesienne wieczory. Sprawdzą się także jako zastępstwo dla pierniczków, gdyż smakują podobnie, a robi się je nawet szybciej. Można je ozdabiać lukrem, a także bakaliami, dzięki czemu będą się pięknie prezentować na stole.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić ciastka korzenne, które będą naprawdę łatwe, a przy okazji niezwykle smaczne, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Powstają z niego ciasteczka tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To zasługa odpowiednich proporcji, a także pysznych korzennych przypraw.

Przepis na ciasteczka korzenne jest niezwykle prosty, dlatego można użyć go by przygotować ciastka wraz z najmłodszymi domownikami. Dzięki temu, że przepis jest naprawdę nieskomplikowany, da sobie z nimi radę nawet amator. Ciasteczka wychodzą w ekspresowym tempie, więc świetnie sprawdzą się dla tych, którzy nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. W kilka minut można je upiec i cieszyć się ich niezwykłym smakiem.

Z tego przepisu można również stworzyć herbatniki korzenne, wystarczy tylko wyciąć z pomocą dekoracyjnego noża duże kwadraty i przenieść je na blachę. W takiej opcji będą niezwykle pyszne i można ich używać do pysznych jesiennych deserów. Gdy się je pokruszy lub zblenduje świetnie sprawdzą się jako spód pysznej tarty bez pieczenia.

Te proste ciastka skradną serca każdego, kto ich spróbuje. Choć nie są zbyt wymyślne, smakują naprawdę wybornie. To dzięki idealnym proporcjom ciasta i mieszanki przypraw. Najlepiej do tego ciasta użyć gotowej przyprawy do piernika, warto wybierać taką, która nie ma dodatku cukru, gdyż jest on całkowicie zbędny. Można także samodzielnie stworzyć taką mieszankę, wystarczy w małym słoiczku wymieszać cynamon, kardamon, anyż, goździki i odrobinę imbiru, a wszystko to zmielić w młynku.

Ten prosty przepis pozwoli ci stworzyć przepyszne świąteczne ciastka, które świetnie sprawdzą się również dla dzieci.

Choć mają mało cukru, są naprawdę słodkie, a połączenie ich z przyprawą do piernika sprawia, że pozwalają poczuć magię świąt.

Wartości odżywcze ciasteczek korzennych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(52g)
Energia (kalorie)
441.44 kcal
229.55 kcal
Białko
8.58 g
4.46 g

Węglowodany w ciasteczkach korzennych

Na 100g
Na porcję
(52g)
Węglowodany
47.54 g
24.72 g
Węglowodany przyswajalne
47.53 g
24.71 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(52g)
Tłuszcz
24.80 g
12.90 g
Tłuszcze nasycone
16.73 g
8.70 g
Tłuszcze nienasycone
8.07 g
4.20 g

Witaminy w przepisie na ciasteczka korzenne

Na 100g
Na porcję
(52g)
Witamina B6
0.06 mg
0.03 mg
Tiamina
0.47 mg
0.25 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.14 mg
Niacyna
3.24 mg
1.69 mg
Foliany
77.86 µg (mcg)
40.49 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasteczka korzenne

Na 100g
Na porcję
(52g)
Sód
20.26 mg
10.54 mg
Potas
160.17 mg
83.29 mg
Wapń
54.84 mg
28.51 mg
Fosfor
140.28 mg
72.94 mg
Magnez
19.68 mg
10.23 mg
Żelazo
2.98 mg
1.55 mg
Cynk
0.69 mg
0.36 mg
Miedź
0.11 mg
0.06 mg
Mangan
0.37 mg
0.19 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek korzennych 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciasteczkach korzennych

Lista alergenów dla ciasteczek korzennych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania ciasteczek korzennych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Cukier puder
60 g
6 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
16.60
Jak oceniasz przepis na ciasteczka korzenne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób