Pierniki na choinkę
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (500 g)
- Miód (250 g)
- Masło (150 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
Przepis na pierniki na choinkię krok po kroku
Miód, masło oraz przyprawę korzenną do piernika i kakao przekładamy do rondelka. Składniki podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną oraz sodę oczyszczoną. Do mieszanki dodajemy rozpuszczone masło z miodem. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy je do lodówki na około 3 godziny.
Następnie schłodzone ciasto dzielimy na kilka mniejszych części. Każdą z nich rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Opcjonalnie możemy zrobić w nich dziurki tak, aby zawiesić pierniczki na choince.
Pieczemy je w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 170 st. C.
-
Pierniki
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciasteczka korzenne
-
Piernik staropolski
-
Ciasto na pierniki
-
Pierniki dojrzewające
-
Miękkie pierniczki
-
Pierniczki alpejskie
-
Pierniczki miękkie
-
Szybkie pierniczki
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniki z Thermomixu
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Pierniczki korzenne
-
Pierniczki miękkie i pulchniutkie
-
Piernik z herbatą
-
Polewa na pierniczki
-
Pierniczki
Więcej informacji na temat pierników na choinkę
Pyszne pierniki na choinkę to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się jako ozdoba świąteczna lub słodki poczęstunek. Ciasto z miodem, przyprawą korzenną i kakao jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsze ciasteczka piernikowe zachwycą każdego i gwarantuje, że znikną w mgnieniu oka. Możesz je uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić pierniki choinkowe? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku miód, masło oraz przyprawę korzenną do piernika i kakao przekładamy do rondelka. Składniki podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła. Do miski wsypujemy mąkę pszenną oraz sodę oczyszczoną. Do mieszanki dodajemy rozpuszczone masło z miodem. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy je do lodówki na około 3 godziny. Następnie schłodzone dzielimy na kilka mniejszych części. Każdą z nich rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Opcjonalnie możemy zrobić w nich dziurki tak, aby zawiesić pierniczki na choince. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Sprawdzony przepis na pierniki choinkowe nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Świąteczne ciasteczka odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na deser na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w piernikach na choinkę
Lista alergenów dla pierników na choinkę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
W przepisie na pierniki na choinkię nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze pierników na choinkę
Ciasteczka mają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(15g)
Węglowodany
(15g)
Tłuszcze
(15g)
Witaminy
(15g)
Składniki mineralne
(15g)
-
mąka pszenna,
miód,
masło,
kakao,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.