Przepis na pierniki na choinkię krok po kroku

Składniki dla 60 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika, soda oczyszczona
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, miska, rondelek

Miód, masło oraz przyprawę korzenną do piernika i kakao przekładamy do rondelka. Składniki podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną oraz sodę oczyszczoną. Do mieszanki dodajemy rozpuszczone masło z miodem. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy je do lodówki na około 3 godziny.

Następnie schłodzone ciasto dzielimy na kilka mniejszych części. Każdą z nich rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Opcjonalnie możemy zrobić w nich dziurki tak, aby zawiesić pierniczki na choince.

Pieczemy je w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 170 st. C.

Pierniki na choinkę z lukrem
Pierniki na choinkę
Koszt przygotowania dania
17.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
59 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
77

Pierniki na choinkę - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o piernikach na choinkę

Pyszne pierniki na choinkę to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się jako ozdoba świąteczna lub słodki poczęstunek. Ciasto z miodem, przyprawą korzenną i kakao jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsze ciasteczka piernikowe zachwycą każdego i gwarantuje, że znikną w mgnieniu oka. Możesz je uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić pierniki choinkowe? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku miód, masło oraz przyprawę korzenną do piernika i kakao przekładamy do rondelka. Składniki podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła. Do miski wsypujemy mąkę pszenną oraz sodę oczyszczoną. Do mieszanki dodajemy rozpuszczone masło z miodem. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy je do lodówki na około 3 godziny. Następnie schłodzone dzielimy na kilka mniejszych części. Każdą z nich rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Opcjonalnie możemy zrobić w nich dziurki tak, aby zawiesić pierniczki na choince. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 170 stopni.

Sprawdzony przepis na pierniki choinkowe nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Świąteczne ciasteczka odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na deser na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze pierników na choinkę

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(15g)
Energia (kalorie)
399.34 kcal
59.90 kcal
Białko
5.26 g
0.79 g

Węglowodany w piernikach na choinkę

Na 100g
Na porcję
(15g)
Węglowodany
65.98 g
9.90 g
Węglowodany przyswajalne
63.82 g
9.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.16 g
0.32 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(15g)
Tłuszcz
13.98 g
2.10 g
Tłuszcze nasycone
9.32 g
1.40 g
Tłuszcze nienasycone
4.66 g
0.70 g
Tłuszcze jednonasycone
3.96 g
0.59 g
Tłuszcze wielonasycone
0.70 g
0.11 g
Cholesterol
34.68 mg
5.20 mg

Witaminy w przepisie na pierniki na choinkię

Na 100g
Na porcję
(15g)
Witamina A
110.32 µg (mcg)
16.55 µg (mcg)
Witamina B6
0.03 mg
0.00 mg
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
0.13 mg
0.02 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.39 mg
0.06 mg
Retinol
108.23 µg (mcg)
16.23 µg (mcg)
Tiamina
0.48 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.04 mg
Niacyna
3.76 mg
0.56 mg
Foliany
102.05 µg (mcg)
15.31 µg (mcg)
Beta karoten
25.48 µg (mcg)
3.82 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pierniki na choinkię

Na 100g
Na porcję
(15g)
Sód
4.60 mg
0.69 mg
Potas
123.46 mg
18.52 mg
Wapń
17.14 mg
2.57 mg
Fosfor
74.32 mg
11.15 mg
Magnez
25.56 mg
3.83 mg
Żelazo
4.50 mg
0.67 mg
Cynk
0.63 mg
0.09 mg
Miedź
0.21 mg
0.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pierników na choinkę 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piernikach na choinkę

Lista alergenów dla pierników na choinkę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

W przepisie na pierniki na choinkię nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania pierników na choinkę

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Miód
250 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 250 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Koszt składników
27.30
Jak oceniasz przepis na pierniki na choinkię
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób