Przepis na pierniczki miękkie i pulchniutkie krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 500 g
- Cukier 100 g niecała szklanka
- Miód 100 g
- Jajko 2 szt.
- Masło 120 g ok. 1/2 kostki
- Śmietana 12% 150 g
- Proszek do pieczenia 20 g 2 łyżki
Do rondelka dodaj masło i miód. Lekko podgrzewaj, aż się rozpuszczą.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cukier. Wymieszaj.
Do lekko ostudzonego miodu z masłem dodaj jajka, śmietanę i wymieszaj do połączenia składników.
Mokre składniki dodaj do suchych, wymieszaj i zagnieć jednolite ciasto.
Wyłóż na stolnicę lekko podsypaną mąką i rozwałkuj.
Wycinaj pierniczki w dowolnych kształtach.
Ułóż na blasze do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i piecz ok. 15 minut.
Często zadawane pytania
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki
-
Ciasteczka korzenne
-
Domek z piernika
-
Piernik staropolski
-
Lukier na pierniki
-
Ciasto na pierniki
-
Pierniki dojrzewające
-
Miękkie pierniczki
-
Ciasto piernikowe
-
Pierniczki alpejskie
-
Pierniczki miękkie
-
Szybkie pierniczki
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniki z Thermomixu
-
Pierniki na choinkę
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Pierniczki korzenne
-
Pierniczki

(liczba kalorii)
Pierniczki miękkie i pulchniutkie - cechy przepisu
Więcej o pierniczkach miękkich i pulchniutkich
Pierniczki to korzenne ciasteczka, bez których wiele osób nie może wyobrazić sobie Świąt Bożego Narodzenia. Ich intensywny, korzenny, cynamonowy smak i zapach kojarzy się z tym wyjątkowym czasem, kiedy cała rodzina i wszyscy najbliżsi gromadzą się przy wigilijnym stole. Pierniczki można przygotować na wiele różnych sposobów. Niektórzy podają je w polewie czekoladowej lub z kawałkami czekolady i orzechów, inną opcją są na przykład pierniczki nadziewanie powidłami śliwkowymi. Niektórzy lubią, kiedy pierniczki są cienkie i kruche, z kolei inni preferują pierniczki miękkie i pulchniutkie. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierniczki miękkie i pulchniutkie, aby były naprawdę najlepsze i posmakowały całej rodzinie, koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis. Na pewno się nie zawiedziesz i będzie on dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Niezbędne składniki to mąka, cukier, miód, jajka, kwaśna śmietana, masło oraz proszek do pieczenia. Pierniczki miękkie i pulchniutkie, tak jak te tradycyjne, możesz przygotować w wielu przeróżnych kształtach świątecznych, na przykład choinkach, bałwankach, gwiazdkach, czy reniferach. Dzięki temu są nie tylko smaczne, ale też pięknie prezentują się na stole i stanowią dobry, ciekawy element dekoracyjny. Jako przyprawy do pierniczków możesz wykorzystać gotową mieszankę przypraw do piernika. Dobre rozwiązanie to również jej samodzielne przygotowanie. W tym celu najlepiej wykorzystać cynamon, goździki, imbir, miód, gałkę muszkatołową – to dobre, wartościowe, aromatyczne przyprawy, dzięki którym pierniczki będą miały swój charakterystyczny, korzenny smak. Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz pomysł na przepis na pierniczki miękkie i pulchniutkie, obowiązkowe na okres świąteczny. Na pewno przypadną do gustu nie tylko dzieciom, ale również dorosłym.
Wartości odżywcze pierniczków miękkich i pulchniutkich
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w pierniczkach miękkich i pulchniutkich
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na pierniczki miękkie i pulchniutkie
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na pierniczki miękkie i pulchniutkie
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pierniczkach miękkich i pulchniutkich
Lista alergenów dla pierniczków miękkich i pulchniutkich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%