Pierniczki miękkie i pulchniutkie
Opublikowano: 02.12.2022 r.
Poznaj przepis na przepyszne, miękkie i pulchne pierniczki, idealne na okres świąteczny.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Cukier - 100 g (niecała szklanka)
- Miód - 100 g
- Jajko - 2 szt.
- Masło - 120 g (ok. 1/2 kostki)
- Śmietana 12% - 150 g
- Proszek do pieczenia - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - przyprawa korzenna do piernika
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, stolnica, foremki do ciastek, blacha
Przepis krok po kroku
- Do rondelka dodaj masło i miód. Lekko podgrzewaj, aż się rozpuszczą.
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cukier. Wymieszaj.
- Do lekko ostudzonego miodu z masłem dodaj jajka, śmietanę i wymieszaj do połączenia składników.
- Mokre składniki dodaj do suchych, wymieszaj i zagnieć jednolite ciasto.
- Wyłóż na stolnicę lekko podsypaną mąką i rozwałkuj.
- Wycinaj pierniczki w dowolnych kształtach.
- Ułóż na blasze do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i piecz ok. 15 minut.
Komentarz dietetyka
Cukier warto zastąpić ksylitolem.