Przepisy na pierniczki

przepisy na pierniczki

Pierniki wymyślono wieki temu, prawdopodobnie w okolicy Holandii. Kruche ciasteczka, którymi najczęściej zajadamy się w Wigilię, są tradycyjnie wypiekane w wielu europejskich krajach. Każde państwo ma jednak odmienną recepturę na swoje pierniczki. We Francji jada się pierniki z formie chleba z miodem, w Szwajcarii pierniki z lukrem, a w Polsce pierniczki toruńskie, które wypiekane są w Toruniu od ok. 700 lat. Pierniki to słodkie przysmaki, bez których ciężko jest wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia.

Przepisy na pierniczki - polecane przepisy

Przepisy na pierniczki - pozostałe przepisy

Pierniczki – sprawdzone przepisy na wyśmienite świąteczne pierniki

Pierniczki to ciasteczka przez wielu ludzi uznawane za świąteczne. Przepisy na słynny wypiek największą popularnością cieszą się bowiem właśnie w okresie bożonarodzeniowym. Pierniki upiec może nawet największy amator w kuchni, gdyż przepisy na słynne ciastka nie należą do najtrudniejszych. Jakie są pomysły na dekoracje świątecznych pierników? Czy istnieje tylko jeden przepis na kruche, tradycyjne pierniki? Jaki rodzaj pierniczków jest najbardziej znany w Polsce? Dowiedz się ciekawostek na temat pierników i sprawdź proste przepisy na te smaczne wypieki!

Pierniczki świąteczne – najlepsze przepisy na tradycyjne ciasteczka

Kilka słów na temat pierników w Polsce

W Polsce nazwa „piernik” wzięła się od dawnego słowa „pierny”, które w dosłownym tłumaczeniu oznacza „pieprzny”. Słowo „piernik” nawiązywało zatem do przypraw, które się w nim znalazły – a jak powszechnie wiadomo, każdy piernik ma ich w sobie naprawdę sporo. Dawniej piernikami zajadali się wyłącznie bogaci mężczyźni, przekąszając nimi wódkę. Żony zamożnych panów jadały z kolei pierniczki do kawy, podczas popołudniowych rozmów z koleżankami. Warto wiedzieć, że pierniki w formie ciastek wyrabiane były mniej więcej od średniowiecza. Receptury na ich tworzenie były jednak niegdyś pilnie strzeżone, a tajemnice ich powstawania znali tylko ludzie przyuczani do wypiekania pierników. Aby awansować na piekarza, niekiedy trzeba było latami pracować nad sztuką wypiekania ciastek. Mimo że droga do pozostania piekarzem była ciężka i żmudna, w Toruniu nigdy nie brakowało rąk do pracy. Właśnie tam bowiem powstawały najbardziej znane w Polsce pierniki toruńskie.

Pierniczki toruńskie wymyślono ok. XIV wieku. Najpierw o osobach je wypiekających mówiono po prostu „piekarze”. W XVI wieku mówiono już o nich „piernikarze”. Co ciekawe, ciasto na smaczne pierniki wyrabiały wówczas m.in. zakonnice z klasztoru Panien Cysterek, które utrzymywały się z tworzenia pierników. W 1751 roku otwarta została pierwsza fabryka pierników w Toruniu, która istnieje do dziś – siedziby z XVIII i XIX wieku wciąż podziwiać można dokładnie w tym samym miejscu, co dawniej. Zachował się też m.in. 200-letni komin. W 2015 roku w Toruniu otwarto Muzeum Toruńskiego Piernika, w budynku dawnej Fabryki Cukierniczej Kopernik. Jakie pierniki się tam produkuje? Otóż mamy np. pierniczki w czekoladzie, nadziewane i glazurowane.

Jak muszą wyglądać dobre pierniczki? Jakie powinno być piernikowe ciasto?

Ciasteczka muszą być przede wszystkim miękkie i puszyste, ale jednocześnie kruche. Pierniki powinny mieć też zróżnicowany kształt, w zależności od tradycji ich wypiekania. Wewnątrz aromatycznych ciasteczek znaleźć się muszą oczywiście przyprawy, a w nadziewanych również słodkie wypełnienie. Dekoracje pierników często tworzone są z lukru, choć pojawia się wśród nich również skórka pomarańczowa, czekolada, bakalie i miód. Niektórzy przyrządzają je również z aromatami, np. rumowym bądź waniliowym. Pierniki upiec można oczywiście we własnym domu, gdyż przepisy na ciastka nie są skomplikowane.

Z korzenną nutą piernikowego ciasta zgra się tak naprawdę większość składników, które kojarzymy ze świętami Bożego Narodzenia. Mamy więc np. pomarańczę, gorzką czekoladę, goździki i kruszone orzechy, które dodać można jako dekorację lub wypełnienie słodkich wypieków. W Wigilię najchętniej jedzone są jednak pierniki z różnym nadzieniem, zwłaszcza owocowym (np. śliwkowym lub z porzeczek). Mimo że przepisy na pierniczki są łatwe, większość ludzi i tak decyduje się na kupno ich w sklepie lub cukierni. Przyrządzenie pierników jest bowiem bardzo czasochłonne.

Sprawdzone przepisy na pierniczki świąteczne. Zobacz, jak je upiec!

Przepis na pierniczki – sprawdź, który z nich jest najlepszy!

Pierniczki stały się tradycją na polskie Boże Narodzenie. To również jeden z symboli naszych świąt. Ciężko znaleźć dom, w którym na stole w ten szczególny dzień nie byłoby aromatycznych, korzennych pierników. Oczywiście można zakupić je w lokalnej cukierni bądź markecie. Dużą frajdą będzie jednak ich własnoręczne upieczenie. Pieczenie pierników to także świetna i angażująca zabawa dla całej rodziny. Sprawdź kilka przepisów i propozycji na pierniczki, które bez problemu odtworzysz w domu.

  • Pierniki korzenne – świąteczny przysmak, bez którego ciężko wyobrazić sobie Wigilię. Na piernikowe ciasto składa się mąka, masła, jajka, miód oraz przyprawa korzenna, dzięki którym ciasteczka obłędnie pachną. Najładniej wyglądają w formie wykrojonych wzorków świątecznych, np. w gwiazdki lub choinki.
  • Pierniczki miodowe – świetnie smakują podawane z gorącym kakao. Miodowe pierniki są doskonałym pomysłem nie tylko na smaczną przekąskę świąteczną, ale i prezent dla najbliższych.
  • Tradycyjne pierniki świąteczne – ciasto na te pierniczki wyrabia się identycznie jak na korzenne. Tradycyjne ciasteczka świąteczne warto jednak udekorować lukrem bądź bakaliami. Można zrobić je kilka dni przed Wigilią i zamknąć w metalowej puszce, aby zmiękły.
  • Twarde pierniczki – czyli te, których wcale nie zamyka się w puszce, aby zrobiły się miękkie. Takie pierniczki mają swoich zwolenników, którzy zdecydowanie preferują twardą konsystencję piernikowego ciastka. Twarde pierniczki są kruche i doskonale smakują z kolorową posypką.

Ciekawostki o pierniczkach – czy znasz je wszystkie?

  1. Pierniczki prawdopodobnie powstały przez przypadek. Według legendy pewien kucharz, wyrabiając ciasto, niechcący dodał do niego przyprawy korzenne. Właśnie w ten sposób narodził się przepis na słynne ciasteczka.
  2. Dawniej sądzono, iż pierniki to idealne lekarstwo na niestrawność oraz przeziębienie. Właśnie dlatego korzenne ciasteczka spotkać można było nie tylko na stołach, ale też w apteczkach szlacheckich dworów.
  3. W średniowiecznej Europie powstało kilka fabryk pierników, m.in. nasza słynna fabryka w Toruniu. Receptury na pierniki były jednak pilnie strzeżone, ponieważ wypieki uznawano wówczas za wyrób luksusowy.
  4. O przepisy na pierniki najbardziej kłóciły się fabryki w Toruniu i Norymberdze. Ostatecznie doszło między nimi do ugody – w Toruniu zaczęto więc produkować pierniczki toruńskie, a w Norymberdze pierniki norymberskie.
  5. Najstarszy znany przepis na toruńskie pierniczki zawierał różnorodne przyprawy, m.in. cynamon, pieprz, goździki, kardamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz anyż.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto