Polewa na pierniczki
- Masło - 1/2 kostki (100 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
- Cukier puder - 1 łyżka (10 g)
- Mleko 3,2% - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na polewę na pierniczki krok po kroku
Masło rozpuszczamy w rondelku.
Do jego płynnej formy dodajemy kakao, cukier puder i mleko. Całość energicznie mieszamy do połączenia się składników.
Polewy nie doprowadzamy do wrzenia.
- Pierniki
- Pierniczki świąteczne
- Pierniki świąteczne
- Ciasteczka korzenne
- Piernik staropolski
- Ciasto na pierniki
- Pierniki dojrzewające
- Miękkie pierniczki
- Pierniczki alpejskie
- Pierniczki miękkie
- Szybkie pierniczki
- Pierniki bezglutenowe
- Pierniki z Thermomixu
- Pierniki na choinkę
- Pierniczki bezglutenowe
- Pierniczki korzenne
- Pierniczki miękkie i pulchniutkie
- Piernik z herbatą
- Pierniczki
Więcej informacji na temat polewy na pierniczki
Pyszna polewa pierniki to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do ciasta. Masa przygotowana na bazie kakao, masła, cukru pudru i mleka jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodki dodatek do ciast zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Polewę możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić polewę na pierniki? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku masło rozpuszczamy w rondelku. Do jego płynnej formy dodajemy kakao, cukier puder i mleko. Całość energicznie mieszamy do połączenia się składników. Polewy nie doprowadzamy do wrzenia. Gotową zdobimy pierniczki. Możemy ją również wykorzystać do zdobienia ciasta.
Przepis na polewę na pierniki nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z kakao, które posiada wiele wartości zdrowotnych. Kiedyś napój, który był przygotowany na bazie ziaren kakaowca, nazywano miksturą bogów. Wszystko to dzięki dużej wartości odżywczej omawianego składnika. Posiada przede wszystkim sporą ilość przeciwutleniaczy, które są lekarstwem na sporą część chorób, między innymi chroni nas przed dolegliwościami ze strony układu krążenia, a także wpływa na poprawę humory, popęd seksualny, a także ma działanie uspokajające i obniża stres. Ponadto częste spożycie kakao w przyszłości zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji. Warto również pamiętać, że ze względu na działanie zdrowotne kakao jest także silnym alergenem.
Błyszcząca polewa czekoladowo na pierniczki na bazie masła odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie, a goście będą zachwyceni ich smakiem.
Alergeny w polewie na pierniczki
Lista alergenów dla polewy na pierniczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze polewy na pierniczki
Polewa posiada wysoki IG, przez co powinniśmy ją wykorzystywać okazjonalnie.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.