Pierniczki alpejskie
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Masło (130 g)
- Miód (100 g)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
- Śmietana 12% (50 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki stołowe (30 g)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Jajko (2 szt.)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (200 g)
Przepis na pierniczki alpejskie krok po kroku
Masło rozpuść z miodem w rondlu.
Na stolnicy umieść mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier i wymieszaj.
Do przestudzonego miodu z masłem dodaj jajka i śmietanę kwaśną, wymieszaj dokładnie.
Dodaj mokre składniki do suchych i zagnieć jednolite ciasto.
Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na grubość 3 milimetrów, wycinaj pożądane przez Ciebie kształty.
Konfiturę truskawkową nakładaj na środek pierniczka, przykryj całość drugą warstwą ciasta i zlep brzegi.
Najlepsze kształty pierniczków do nadziewania to serduszka lub ciasteczka okrągłe.
Przygotowane pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut.
Upieczone pierniczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
- Pierniki
- Pierniczki świąteczne
- Pierniki świąteczne
- Ciasteczka korzenne
- Piernik staropolski
- Ciasto na pierniki
- Pierniki dojrzewające
- Miękkie pierniczki
- Pierniczki miękkie
- Szybkie pierniczki
- Pierniki bezglutenowe
- Pierniki z Thermomixu
- Pierniki na choinkę
- Pierniczki bezglutenowe
- Pierniczki korzenne
- Pierniczki miękkie i pulchniutkie
- Piernik z herbatą
- Polewa na pierniczki
- Pierniczki
Więcej informacji na temat pierniczków alpejskich
Pierniczki alpejskie to tradycyjne świąteczne ciasteczka. Nadziewać je można konfiturą lub tylko polać czekoladą. Ciasteczka są miękkie i pachną świętami. Ciasteczka na święta możesz przygotować z dziećmi, aby przez zabawę zachęcić je do pomagania w czynnościach domowych. Przepis na pierniczki alpejskie jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia piekarniczego aby je upiec. Do przygotowania pierniczków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, miód, przyprawa do piernika, jajka, kakao, konfitura truskawkowa masło, śmietana kwaśna 12% oraz proszek do pieczenia.
Jak zrobić pierniczki alpejskie? Na początek masło rozpuść z miodem w rondlu. Składniki mają się tylko rozpuścić, nie należy ich zagotować. Na stolnicy umieść mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier i wymieszaj. Do przestudzonego miodu z masłem dodaj jajka i śmietanę kwaśną, wymieszaj dokładnie. Dodaj mokre składniki do suchych i zagnieć jednolite ciasto. Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na grubość 3 milimetrów, wycinaj pożądane przez Ciebie kształty. Konfiturę truskawkową nakładaj na środek pierniczka, przykryj całość drugą warstwą ciasta i zlep brzegi. Najlepsze kształty pierniczków do nadziewania to serduszka lub ciasteczka okrągłe. Przygotowane pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut. Wystudź na kratce, pierniczki możesz udekorować lukrem lub czekoladą. Lukier przygotuj ze szklanki cukru pudru wymieszanego z około 20-30 mililitrami soku pomarańczowego, natomiast czekoladę rozpuść w rondlu z 30 mililitrami śmietany kremówki.
Podsumowując pyszne nadziewane pierniczki świetnie sprawdzą się podane do kawy i herbaty podczas świątecznych spotkań. Sprawdzony przepis możesz przygotować tego samego dnia, gdyż pierniczki są mięciutkie i dobre do spożycia od razu po wyjęciu z piekarnika. Smaczne pierniczki możesz nadziewać różnymi konfiturami i dekorować lukrem lub czekoladą.
Alergeny w pierniczkach alpejskich
Lista alergenów dla pierniczków alpejskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pierniczków alpejskich
Pierniczki alpejskie to słodki domowy wypiek. Ciasteczka są kaloryczne i zawierają dużo cukru. Powinny ich spożycia unikać osoby chorujące na cukrzycę oraz będące na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(25g)
Węglowodany
(25g)
Tłuszcze
(25g)
Witaminy
(25g)
Składniki mineralne
(25g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.