Przepis na pierniczki alpejskie krok po kroku

Składniki dla 40 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, rondelek

Masło rozpuść z miodem w rondlu.

Na stolnicy umieść mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier i wymieszaj.

Do przestudzonego miodu z masłem dodaj jajka i śmietanę kwaśną, wymieszaj dokładnie.

Dodaj mokre składniki do suchych i zagnieć jednolite ciasto.

Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na grubość 3 milimetrów, wycinaj pożądane przez Ciebie kształty.

Konfiturę truskawkową nakładaj na środek pierniczka, przykryj całość drugą warstwą ciasta i zlep brzegi.

Najlepsze kształty pierniczków do nadziewania to serduszka lub ciasteczka okrągłe.

Przygotowane pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut.

Upieczone pierniczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Pierniczki alpejskie ułożone są na białym blacie.
Pierniczki alpejskie
Koszt przygotowania dania
16.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
80 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Pierniczki alpejskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierniczkach alpejskich

Pierniczki alpejskie to tradycyjne świąteczne ciasteczka. Nadziewać je można konfiturą lub tylko polać czekoladą. Ciasteczka są miękkie i pachną świętami. Ciasteczka na święta możesz przygotować z dziećmi, aby przez zabawę zachęcić je do pomagania w czynnościach domowych. Przepis na pierniczki alpejskie jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia piekarniczego aby je upiec. Do przygotowania pierniczków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, miód, przyprawa do piernika, jajka, kakao, konfitura truskawkowa masło, śmietana kwaśna 12% oraz proszek do pieczenia.

Jak zrobić pierniczki alpejskie? Na początek masło rozpuść z miodem w rondlu. Składniki mają się tylko rozpuścić, nie należy ich zagotować. Na stolnicy umieść mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier i wymieszaj. Do przestudzonego miodu z masłem dodaj jajka i śmietanę kwaśną, wymieszaj dokładnie. Dodaj mokre składniki do suchych i zagnieć jednolite ciasto. Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na grubość 3 milimetrów, wycinaj pożądane przez Ciebie kształty. Konfiturę truskawkową nakładaj na środek pierniczka, przykryj całość drugą warstwą ciasta i zlep brzegi. Najlepsze kształty pierniczków do nadziewania to serduszka lub ciasteczka okrągłe. Przygotowane pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut. Wystudź na kratce, pierniczki możesz udekorować lukrem lub czekoladą. Lukier przygotuj ze szklanki cukru pudru wymieszanego z około 20-30 mililitrami soku pomarańczowego, natomiast czekoladę rozpuść w rondlu z 30 mililitrami śmietany kremówki.

Podsumowując pyszne nadziewane pierniczki świetnie sprawdzą się podane do kawy i herbaty podczas świątecznych spotkań. Sprawdzony przepis możesz przygotować tego samego dnia, gdyż pierniczki są mięciutkie i dobre do spożycia od razu po wyjęciu z piekarnika. Smaczne pierniczki możesz nadziewać różnymi konfiturami i dekorować lukrem lub czekoladą.

Wartości odżywcze pierniczków alpejskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(25g)
Energia (kalorie)
321.72 kcal
80.43 kcal
Białko
6.69 g
1.67 g

Węglowodany w pierniczkach alpejskich

Na 100g
Na porcję
(25g)
Węglowodany
49.83 g
12.46 g
Węglowodany przyswajalne
48.48 g
12.12 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(25g)
Tłuszcz
12.08 g
3.02 g
Tłuszcze nasycone
8.06 g
2.01 g
Tłuszcze nienasycone
4.02 g
1.01 g

Witaminy w przepisie na pierniczki alpejskie

Na 100g
Na porcję
(25g)
Witamina B6
0.06 mg
0.02 mg
Tiamina
0.32 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.05 mg
Niacyna
2.21 mg
0.55 mg
Foliany
58.61 µg (mcg)
14.65 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pierniczki alpejskie

Na 100g
Na porcję
(25g)
Sód
23.10 mg
5.78 mg
Potas
310.34 mg
77.58 mg
Wapń
104.73 mg
26.18 mg
Fosfor
213.81 mg
53.45 mg
Magnez
29.03 mg
7.26 mg
Żelazo
2.54 mg
0.63 mg
Cynk
0.74 mg
0.18 mg
Miedź
0.19 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pierniczków alpejskich 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierniczkach alpejskich

Lista alergenów dla pierniczków alpejskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pierniczków alpejskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Masło
130 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Miód
100 g
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Śmietana 12%
50 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
2 łyżki stołowe
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Dżem truskawkowy niskosłodzony
200 g
4.00
Za 280.0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 200 g
Koszt składników
43.30
Jak oceniasz przepis na pierniczki alpejskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96.8% osób