Czekolada biała - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
czekolada biała 44 26
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w białej czekoladzie oraz jakie alergie mogą powodować.
Czekolada biała - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego białej czekolady

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak czekolada biała indeks glikemiczny wynosi 44, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z białą czekoladą
Czekolada gorzka, Czekolada, Czekolada mleczna

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla białej czekolady

Czekolada biała
Kategoria produktu Cukier, słodkie przetwory, słodycze
Cena Sprawdź cenę białej czekolady
Kalorie Sprawdź kalorie w białej czekoladzie
Alergie* Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Dieta wegańska Nie
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 44
(niski)

Przepisy z białą czekoladą

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto