Czekolada biała - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w białej czekoladzie oraz jakie alergie mogą powodować.
Czekolada biała - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
czekolada biała 44 26
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego białej czekolady

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak czekolada biała indeks glikemiczny wynosi 44, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z białą czekoladą
Czekolada gorzka, Czekolada, Czekolada mleczna

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla białej czekolady

Czekolada biała
Kategoria produktu Cukier, słodkie przetwory, słodycze
Alergie* Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Dieta wegańska Nie
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 44
(niski)

Przepisy z białą czekoladą

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto