Tarta kajmakowa

Opublikowano: 08.07.2021 r., 10:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta kajmakowa ułożona na czarnym tle i udekorowana orzechami.
Tarta kajmakowa
Tarta kajmakowa to wspaniały i prosty przepis na szybki deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom toffi. Jest niezwykle chrupiąca, a przy tym bardzo łatwa.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
309 kcal
Kcal w porcji
79 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie 1 opakowanie (230 g)
  • Masa krówkowa 1 opakowanie (400 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (50 ml)
  • Orzeszki ziemne 2 garści (60 g)
  • Czekolada biała pół tabliczki (50 g)
  • Groch (nasiona) (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, tarka, duża miska, papier do pieczenia, wałek, rondelek, forma do tarty 25 cm

Przepis na tartę kajmakową krok po kroku

Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozłóż i porządnie rozwałkuj. Wyłóż nim całą powierzchnię formy.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Na ciasto wysyp suchy groch. Całość piecz przez 15 minut.

Do rondelka przelej masę kajmakową i śmietankę. Całość zagotuj.

Ciepłą masę przełóż na gotowy spód.

Udekoruj ciasto startą białą czekoladą i posiekanymi orzechami.

Jak oceniasz przepis na tartę kajmakową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat tarty kajmakowej

Tarta kajmakowa to idealny deser, który nie tylko można zrobić w bardzo prosty sposób, ale również pełen pysznego smaku. To ciasto idealne dla każdego miłośnika toffi i naprawdę słodkich wypieków. Ze względu na użycie ciasta francuskiego jest łatwe i można je zrobić w kilka chwil. Do ozdobienia tego ciasta można użyć orzechów lub czekolady, w każdej wersji smakuje naprawdę świetnie.

Przepis na tartę z kajmakiem jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet osoba, która piecze ją po raz pierwszy. W zaledwie kilka chwil pozwala stworzyć naprawdę wspaniały deser. To świetna propozycja dla osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami. To ciasto choć proste, wcale nie jest nudne czy nieciekawe.

Ciasto robi się z kremem kajmakowym, dzięki czemu jest niezwykle słodkie i nie trzeba dodawać do niego dodatkowego słodzika. Masa kajmakowa idealnie współgra z ciastem francuskim i siekanymi orzeszkami. Razem tworzą wspaniałą kompozycję smakową, która nie tylko dobrze smakuje, ale również świetnie się prezentuje.

Tarta z ciasta francuskiego z masą krówkową jest idealnym wyborem na pyszne ciasto imprezowe. Wygląda i smakuje wspaniale, a jego wykonanie nie jest zbyt skomplikowane. To świetna propozycja, która przyciąga wzrok wszystkich gości, a jej przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu.

Ciasto najlepiej udekorować czekoladą i orzechami. Warto wybrać orzeszki ziemne, które świetnie komponują się z karmelem. W takim wydaniu tworzą połączenie smakowe, które odpowiada smakiem popularnej pralince toffi.

Najlepsze w całym cieście jest to, że do jego wykonania wystarczy tylko kilka prostych produktów, które można spokojnie dostać w każdym większym sklepie. Tartę można również zrobić bez pieczenia, wystarczy do niej użyć czekoladowych herbatników, które również świetnie współgrają z masą. To świetny przepis na ciasto awaryjne, gdyż można je zrobić w naprawdę szybkim czasie, a wykorzystuje się do jego zrobienia produkty, które bardzo często goszczą w domowej spiżarni.

Alergeny w tarcie kajmakowej

Lista alergenów dla tarty kajmakowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • masa krówkowa
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Czekolada biała
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki ziemne

Wartości odżywcze tarty kajmakowej

na 100g gotowej potrawy

To ciasto zawiera mnóstwo tłuszczów nasyconych, a także cukru, dlatego nie będzie dobrym wyborem na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(79g)
Energia (kcal)
391.74
309.48
Białko (g)
7.73
6.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(79g)
Węglowodany (g)
43.72
34.54
Węglowodany przyswajalne (g)
42.32
33.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.40
1.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(79g)
Tłuszcz (g)
21.21
16.75
Tłuszcze nasycone (g)
9.48
7.49
Tłuszcze nienasycone (g)
11.72
9.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.08
7.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.65
2.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.21
11.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(79g)
Witamina A (µg (mcg))
33.88
26.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.22
0.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.87
0.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
33.31
26.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.16
1.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
51.97
41.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.19
5.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(79g)
Sód (mg)
181.02
143.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
256.15
202.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
132.46
104.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
151.28
119.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
31.60
24.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.13
0.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.84
0.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty kajmakowej 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty kajmakowej

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
230 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 230 g
Masa krówkowa
400 g
1 opakowanie
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Śmietanka kremowa 36%
50 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 50 ml
Orzeszki ziemne
60 g
2 garści
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 g
Czekolada biała
50 g
pół tabliczki
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Groch (nasiona)
100 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 100 g
Koszt składników
30.00