Przepis na ciasto z kremem budyniowym krok po kroku
- Jajko 6 szt.
- Mąka pszenna typ 500 400 g 2 szklanki
- Cukier 300 g
- Budyń (proszek) 75 g
- Mleko 3,2% 1000 ml 4 szklanki
- Masło 250 g
- Czekolada biała 200 g 2 tabliczki
- Dżem truskawkowy niskosłodzony 230 g
Oddziel białka od żółtek.
Ubij białka z 150 g cukru na sztywną pianę.
Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.
Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj ciasto delikatnie.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.
W garnku umieść mleko, wsyp budyń i 150 g cukru, wymieszaj.
Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Wystudzoną masę zmiksuj z masłem.
Biszkopt przekrój na trzy blaty.
Pierwszy z nich posmaruj dżemem truskawkowym, przykryj kolejnym kawałkiem ciasta, wyłóż masę budyniową i na wierzchu umieść ostatni blat.
Białą czekoladę rozpuść z masłem.
Polej wierzch ciasta polewą czekoladową.
Wstaw do lodówki na 5-6 godzin.
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Drożdżówka z budyniem
-
Jabłecznik z budyniem
-
Szarlotka z budyniem
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Babeczki z budyniem
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Ciasto z budyniem
-
Ciasto budyniowe
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Ciasto balowe
-
Naleśniki z budyniem
-
Sernik z budyniem
-
Tort cytrynowy
-
Muffinki z budyniem
-
Ciasta z budyniem

(liczba kalorii)
Ciasto z kremem budyniowym - cechy przepisu
Więcej o cieście z kremem budyniowym
Ciasto z kremem budyniowym to świetna propozycja na pyszne ciasto na deser po niedzielnym obiedzie. Ciasto jest dobre jako słodki dodatek do kawy i herbaty. Przepis na ciasto z kremem budyniowym jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, budyń, masło, mleko, dżem truskawkowy, biała czekolada.
Jak zrobić ciasto z kremem budyniowym? Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj ciasto delikatnie. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. W garnku umieść mleko, wsyp budyń i cukier, wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudzoną masę zmiksuj z masłem. Biszkopt przekrój na trzy blaty. Pierwszy z nich posmaruj dżemem truskawkowym, przykryj kawałkiem ciasta, wyłóż masę budyniową i na wierzchu umieść ostatni blat. Białą czekoladę rozpuść z masłem. Polej wierzch ciasta polewą czekoladową. Wstaw do lodówki na 5-6 godzin.
Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez czerwone krwinki znajdujące się w naszej krwi. Niedobory żelaza prowadzą do anemii, która zaburza prawidłową pracę całego organizmu. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne i łatwe do zrobienia ciasto jest świetnym dodatkiem do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Krem do ciasta możesz wzbogacić o kakao lub świeże owoce zamiast dżemu. Smaczne ciasto możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pamiętaj, aby je przykryć w innym wypadku wyschnie.
Wartości odżywcze ciasta z kremem budyniowym
Energia i białka
(180g)
Węglowodany w cieście z kremem budyniowym
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy w przepisie na ciasto z kremem budyniowym
(180g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto z kremem budyniowym
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście z kremem budyniowym
Lista alergenów dla ciasta z kremem budyniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Czekolada biała