Przepis na ciasto z kremem budyniowym krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, miska

Oddziel białka od żółtek.

Ubij białka z 150 g cukru na sztywną pianę.

Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj ciasto delikatnie.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

W garnku umieść mleko, wsyp budyń i 150 g cukru, wymieszaj.

Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Wystudzoną masę zmiksuj z masłem.

Biszkopt przekrój na trzy blaty.

Pierwszy z nich posmaruj dżemem truskawkowym, przykryj kolejnym kawałkiem ciasta, wyłóż masę budyniową i na wierzchu umieść ostatni blat.

Białą czekoladę rozpuść z masłem.

Polej wierzch ciasta polewą czekoladową.

Wstaw do lodówki na 5-6 godzin.

Ciasto z kremem budyniowym ozdobione świeżymi truskawkami podane na białym talerzyku.
Ciasto z kremem budyniowym
Koszt przygotowania dania
29.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
464 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
61

Ciasto z kremem budyniowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z kremem budyniowym

Ciasto z kremem budyniowym to świetna propozycja na pyszne ciasto na deser po niedzielnym obiedzie. Ciasto jest dobre jako słodki dodatek do kawy i herbaty. Przepis na ciasto z kremem budyniowym jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, budyń, masło, mleko, dżem truskawkowy, biała czekolada.

Jak zrobić ciasto z kremem budyniowym? Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj ciasto delikatnie. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. W garnku umieść mleko, wsyp budyń i cukier, wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudzoną masę zmiksuj z masłem. Biszkopt przekrój na trzy blaty. Pierwszy z nich posmaruj dżemem truskawkowym, przykryj kawałkiem ciasta, wyłóż masę budyniową i na wierzchu umieść ostatni blat. Białą czekoladę rozpuść z masłem. Polej wierzch ciasta polewą czekoladową. Wstaw do lodówki na 5-6 godzin.

Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez czerwone krwinki znajdujące się w naszej krwi. Niedobory żelaza prowadzą do anemii, która zaburza prawidłową pracę całego organizmu. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne i łatwe do zrobienia ciasto jest świetnym dodatkiem do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Krem do ciasta możesz wzbogacić o kakao lub świeże owoce zamiast dżemu. Smaczne ciasto możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pamiętaj, aby je przykryć w innym wypadku wyschnie.

Wartości odżywcze ciasta z kremem budyniowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
257.84 kcal
464.12 kcal
Białko
5.23 g
9.41 g
Brak danych dla: cukier, dżem truskawkowy niskosłodzony.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście z kremem budyniowym

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
32.83 g
59.09 g
Węglowodany przyswajalne
32.67 g
58.81 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
12.15 g
21.87 g
Tłuszcze nasycone
8.10 g
14.58 g
Tłuszcze nienasycone
4.05 g
7.30 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.44 g
6.19 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.62 g
1.11 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z kremem budyniowym

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tiamina
0.17 mg
0.30 mg
Brak danych dla: cukier, budyń (proszek).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.35 mg
Niacyna
1.06 mg
1.90 mg
Brak danych dla: cukier, budyń (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z kremem budyniowym

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
54.97 mg
98.94 mg
Brak danych dla: dżem truskawkowy niskosłodzony.
czytaj dalej
Potas
116.77 mg
210.19 mg
Wapń
70.22 mg
126.39 mg
Brak danych dla: dżem truskawkowy niskosłodzony.
czytaj dalej
Fosfor
92.96 mg
167.33 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
12.26 mg
22.07 mg
Brak danych dla: cukier, budyń (proszek).
czytaj dalej
Cynk
0.52 mg
0.93 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z kremem budyniowym 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z kremem budyniowym

Lista alergenów dla ciasta z kremem budyniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Czekolada biała

Cena przygotowania ciasta z kremem budyniowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Budyń (proszek)
75 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 75 g
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Czekolada biała
200 g
2 tabliczki
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
230 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.29
Za 230 g
Liczba porcji:
Koszt składników
38.00
Jak oceniasz przepis na ciasto z kremem budyniowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób