Ciasto z kremem budyniowym

Opublikowano: 18.12.2021 r., 11:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z kremem budyniowym ozdobione świeżymi truskawkami podane na białym talerzyku.
Ciasto z kremem budyniowym
Ciasto z kremem budyniowym to doskonała propozycja na pyszny deser. Ciasto świetnie komponuje się z kawą i herbatą. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to ciasto.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
464 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Cukier (300 g)
  • Budyń (proszek) (75 g)
  • Mleko 3,2% 4 szklanki (1000 ml)
  • Masło (250 g)
  • Czekolada biała 2 tabliczki (200 g)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (230 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, miska

Przepis na ciasto z kremem budyniowym krok po kroku

Oddziel białka od żółtek.

Ubij białka z 150 g cukru na sztywną pianę.

Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj ciasto delikatnie.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

W garnku umieść mleko, wsyp budyń i 150 g cukru, wymieszaj.

Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Wystudzoną masę zmiksuj z masłem.

Biszkopt przekrój na trzy blaty.

Pierwszy z nich posmaruj dżemem truskawkowym, przykryj kolejnym kawałkiem ciasta, wyłóż masę budyniową i na wierzchu umieść ostatni blat.

Białą czekoladę rozpuść z masłem.

Polej wierzch ciasta polewą czekoladową.

Wstaw do lodówki na 5-6 godzin.

Jak oceniasz przepis na ciasto z kremem budyniowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta z kremem budyniowym

Ciasto z kremem budyniowym to świetna propozycja na pyszne ciasto na deser po niedzielnym obiedzie. Ciasto jest dobre jako słodki dodatek do kawy i herbaty. Przepis na ciasto z kremem budyniowym jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, budyń, masło, mleko, dżem truskawkowy, biała czekolada.

Jak zrobić ciasto z kremem budyniowym? Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj ciasto delikatnie. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. W garnku umieść mleko, wsyp budyń i cukier, wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudzoną masę zmiksuj z masłem. Biszkopt przekrój na trzy blaty. Pierwszy z nich posmaruj dżemem truskawkowym, przykryj kawałkiem ciasta, wyłóż masę budyniową i na wierzchu umieść ostatni blat. Białą czekoladę rozpuść z masłem. Polej wierzch ciasta polewą czekoladową. Wstaw do lodówki na 5-6 godzin.

Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez czerwone krwinki znajdujące się w naszej krwi. Niedobory żelaza prowadzą do anemii, która zaburza prawidłową pracę całego organizmu. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne i łatwe do zrobienia ciasto jest świetnym dodatkiem do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Krem do ciasta możesz wzbogacić o kakao lub świeże owoce zamiast dżemu. Smaczne ciasto możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pamiętaj, aby je przykryć w innym wypadku wyschnie.

Alergeny w cieście z kremem budyniowym

Lista alergenów dla ciasta z kremem budyniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Czekolada biała

Wartości odżywcze ciasta z kremem budyniowym

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z kremem budyniowym to słodki wypiek zawierający dużą ilość kalorii. Ciasto zawiera łatwo przyswajalne węglowodany, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
257.84
464.12
Białko (g)
5.23
9.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
32.83
59.09
Węglowodany przyswajalne (g)
32.67
58.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.15
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
12.15
21.87
Tłuszcze nasycone (g)
8.10
14.58
Tłuszcze nienasycone (g)
4.05
7.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.44
6.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.62
1.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
69.20
124.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
92.50
166.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.24
2.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.63
1.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.37
0.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
90.97
163.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.30
Ryboflawina (mg)
0.19
0.35
Niacyna (mg)
1.06
1.90
Foliany (µg (mcg))
28.65
51.58
Beta karoten (µg (mcg))
17.11
30.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
54.97
98.94
Potas (mg)
116.77
210.19
Wapń (mg)
70.22
126.39
Fosfor (mg)
92.96
167.33
Magnez (mg)
12.26
22.07
Żelazo (mg)
1.03
1.86
Cynk (mg)
0.52
0.93
Miedź (mg)
0.05
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z kremem budyniowym 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z kremem budyniowym

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Budyń (proszek)
75 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 75 g
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Czekolada biała
200 g
2 tabliczki
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
230 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.29
Za 230 g
Koszt składników
38.00