Przepis na sernik malinową chmurkę krok po kroku
- Jajko 7 szt.
- Cukier 250 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 20 g
- Migdały 25 g
- Ser twarogowy półtłusty 500 g
- Mascarpone 500 g
- Budyń (proszek) 60 g
- Masło 130 g
- Proszek do pieczenia 8 g
- Czekolada biała 200 g
- Śmietanka kremowa 30% 330 g
- Maliny mrożone 350 g
- Galaretka 116 g 1,5 opakowania
Zacznij od przygotowania tortownicy. Posmaruj tortownicę masłem z każdej strony i wyłóż wszędzie papierem do pieczenia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia tylko na dnie. Nastaw piekarnik na 140 stopni Celsjusza.
Oddziel białka od żółtek (3 sztuki). Białka dodaj do dużej miski i ubij na sztywno. Zacznij dodawać po 1 łyżce cukru ciągle ubijając (razem 110 g cukru). Pod koniec dodaj 20 g skrobii. Ubij do połączenia składników. Masę wylej na płaską blachę do pieczenia tworząc koło o średnicy tortownicy. Posyp płatkami migdałów. Piecz w 140 stopniach Celsjusza przez godzinę. Po upieczeniu ostudź całkowicie bezę.
Przygotuj masę serową. Oddziel białka od żółtek z 4 jajek. Ser zblenduj z mascarpone (250 g). 140 g cukru zmiksuj z miękkim masłem aż powstanie jasny puch. Zacznij dodawać powoli żółtka, budyń, opakowanie cukru waniliowego, sok z połowy cytryny, skórkę z otartej cytryny oraz proszek do pieczenia. Cały czas miksuj. Dodaj też stopniowo zblendowane wcześniej sery. Zmiksuj aby do połączenia składników. Białka ubij na sztywno. Dodaj ubitą pianę do masy serowej i wymieszaj delikatnie masę. Jak wszystko się połączy wylej masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wyrównaj i piecz masę serową w 180 stopniach Celsjusza przez godzinę. Sernik należy całkowicie wystudzić.
Czas na krem z białej czekolady. Czekoladę należy połamać i dodać do garnka. Dolej śmietankę i zacznij podgrzewać. Całość ma się jedynie rozpuścić bez żadnego zagotowywania. Ostudź całkowicie masę. Jak masa będzie całkowicie zimna dodaj mascarpone i zmiksuj masę, aż się lekko ubije. Nie miksuj za długo - wtedy masa się przebije. W lodówce masa stężeje dzięki czekoladzie, więc masa nie powinna być podczas ubijania sztywna.
Przygotowanie ostatniej warstwy - galaretki. Zagotuj 425 g wody. Rozpuść w niej galaretkę malinową. Dodaj do przestudzonej galaretki maliny. Galaretka musi stężeć, najlepiej robić ją jak już sernik będzie chłodny.
Gdy sernik będzie zimny wyłóż na niego galaretkę, która już tężeje. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Gdy galaretka będzie twarda wyłóż na wierzch krem z białej czekolady. Na sam koniec nałóż bezę.
Ciasto odstaw na kilka godzin do lodówki.
Często zadawane pytania
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Seromakowiec
-
Sernik z mleka w proszku
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernikobrownie z malinami
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Serniki

(liczba kalorii)
Sernik malinowa chmurka - cechy przepisu
Więcej o serniku malinowej chmurce
Genialny przepis na kremowy, idealny sernik malinowa chmurka. Tego jeszcze nie jadłeś – gwarantuję Ci. Idealnie słodkie ciasto – może być nawet podane jako tort. Sernik ten jest inspirowany ciastem „malinowa chmurka”. Przepis ten powstał dzięki połączeniu kilku przepisów w jedną całość. Ten sernik wygląda naprawdę wspaniale. Ciasto kroi się idealnie. Konsystencja ciasta jest niesamowita. Ciasto powinno odstać w lodówce minimum całą noc. Dzięki temu ciasto łączy się w całość. Zarówno konsystencja jak i smak – lepszego ciasta nie jadłeś.
Ten sernik nie ma spodu. Wykonanie tego przepisu wymaga co prawda czasu. Jednakże po spróbowaniu – gwarantuję – będziesz zachwycony. Sernik jest idealnie słodki. Słodki krem z białej czekolady, słodka masa serowa i beza są przełamane kwaśnym smakiem malin w galaretce. Galaretka powinna być o smaku malinowym. Wtedy smak jest idealny i pasuje w stu procentach do całej kompozycji.
Ciasto ma 4 warstwy. Pierwsza warstwa to niezwykle kremowy i wilgotny sernik. Na serniku jest galaretka z malinami. Jako trzecia warstwa idzie wspaniały krem z białej czekolady. Na samej górze jest beza z płatkami migdałowymi. Ciasto należy do pracochłonnych. Należy upiec bezę oraz sernik. Do nakładania warstw wszystko musi być zimne. Krem z białej czekolady jest przepyszny. Ważne jest, by przy ubijaniu kremu nie przebić masy. Sernik musi być koniecznie wystudzony, zanim dodasz na niego maliny z galaretką. Gdy sernik jest ciepły wtedy galaretka zamiast zastygnąć – ociepli się i spłynie na spód.
By sernik był pięknie wyrośnięty trzeba go studzić w piekarniku. Gwałtowne ochłodzenie sprawi, że sernik opadnie. By przyspieszyć studzenie galaretki warto jest dodać zamrożone maliny do galaretki, która jest lekko przestudzona. Miskę z galaretką umieść na przykład w zlewie. Wlej lodowatą wodę tak, by ilość wody była na poziomie galaretki w misce. Galaretka się bardzo szybko ostudzi. Gdy będzie chłodna, ale jeszcze ciekła można dodać maliny wprost z zamrażarki. Galaretka zacznie migiem tężeć. Warto to zrobić dopiero gdy sernik będzie ostudzony. Ciasto stygnie długo.
Przepis na ten sernik nie zawiera glutenu. Jeżeli chcesz możesz zamiast cukru dodać erytrytol lub ksylitol. W wersji dietetycznej warto dodać czekoladę białą bez dodatku cukru. Ta samo galaretka – najlepiej gdyby była bez dodatku cukru.
Wartości odżywcze sernika malinowej chmurki
Energia i białka
(240g)
Węglowodany w serniku malinowej chmurce
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy w przepisie na sernik malinową chmurkę
(240g)
Składniki mineralne w przepisie na sernik malinową chmurkę
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w serniku malinowej chmurce
Lista alergenów dla sernika malinowej chmurki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- mascarpone
- Masło
- Czekolada biała
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia