Dania z mascarpone

dania z mascarpone

Serek mascarpone to smaczny dodatek do ciast i deserów. Pochodzi z Włoch, ale obecnie jest znany i popularny na całym świecie. Ma słodki kremowy smak i białą barwę. Dodatek mascarpone jest wskazany zarówno w słodkich, jak i wytrawnych potrawach. Jest produktem wysokotłuszczowym, dlatego powinny na niego uważać osoby cierpiące na choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2, nadwagę i otyłość. Jednak stosowany w niewielkich ilościach i w dobrze zbilansowanej diecie nie musi przynieść wielu szkód naszemu organizmowi.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z mascarpone

Przepisy w temacie dania z mascarpone

Przepisy na dania z mascarpone. Oto sprawdzone przepisy na potrawy i desery

Serek mascarpone to włoski serek o białym lub kremowym zabarwieniu, który stanowi popularny dodatek do ciast, deserów i potraw, nie tylko w kuchni śródziemnomorskiej. Jego miejscem pochodzenia jest Lombardia, ale obecnie produkuje się go również w wielu innych miejscowościach we Włoszech i na całym świecie. Kulinarne zastosowanie serka mascarpone jest różnorodne, możemy nim wzbogacić zarówno dania słodkie, jak i te przygotowane na słono.

Historia i produkcja serka mascarpone

Produkcja serka mascarpone sięga najprawdopodobniej XVI wieku. Początkowo był wytwarzany w Lombardii, ale wraz z upływem czasu jego produkcja odbywała się również w innych miastach we Włoszech, takich jak Lodi, Abbiategrasso, Lecco i Como. Dawniej był produkowany jedynie w okresie jesienno – zimowym, ale aktualnie możemy się nim cieszyć przez cały rok.

Mascarpone wytwarzane jest na bazie śmietanki, którą uzyskuje się podczas odwirowania świeżego krowiego mleka. Śmietankę podgrzewa się następnie w specjalnych naczyniach do temperatury 80-90 stopni, dodając substancji zakwaszającej (najczęściej soku z cytryny lub kwasku cytrynowego), mieszając do momentu powstania małych grudek. Powstałe skrzepliny przelewa się na płótno, oddzielając serwatkę, a powstałą masę serową odstawia do dojrzewania.

Serek mascarpone – wpływ na zdrowie

Musimy pamiętać o tym, że serek mascarpone, mimo że delikatny i kremowy jest produktem wysokokalorycznym. 100g serka może zawierać nawet 450 kalorii, wysoka jest również zawartość tłuszczu, która może wynosić od 60 do nawet 80% masy. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, nie jest wskazany dla osób z chorobami układu krążenia, podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi oraz chorujących na cukrzycę typu 2. Z uwagi na wysoką kaloryczność, osoby przebywające na dietach redukcyjnych, powinny spożywać go w niewielkich ilościach.

Ser mascarpone stanowi dobre źródło wapnia, w 100 gramach produktu może go być około 160mg, co stanowi mniej więcej 15% naszego dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Wapń jest składnikiem niezbędnym dla prawidłowego stanu kości i zębów, a także tkanki łącznej. Bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, akcji skurczowej mięśni szkieletowych i serca, reguluje gospodarkę hormonalną i ma wpływ na krzepliwość krwi.

W mascarpone znajdziemy również witaminę A, która ma pozytywny wpływ na proces widzenia, stan naszej skóry, włosów i paznokci. Wspiera system odpornościowy, działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo, przeciwdziała powstawaniu chorób nowotworowych. Ilość witaminy A w 100g serka mascarpone zaspokaja około 40% naszego dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Serek zawiera także witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B2 i B12, które mają duży wpływ na uregulowanie gospodarki hormonalnej, dobrą pracę układu pokarmowego i krwionośnego, a także na odpowiednie funkcjonowanie systemu nerwowego.

Popularne przepisy z serkiem mascarpone

Słodkie potrawy z serkiem mascarpone

Przepisy na dania z mascarpone są bardzo różnorodne. Kulinarne zastosowanie serka dotyczy zarówno potraw słodkich i przygotowanych na słono, jednak najczęściej stosuje się go jako dodatku do ciast i deserów.

Co zrobić z mascarpone? Lubiane przepisy z serkiem to między innymi:

  • Ciasto tiramisu, przyrządzane z dodatkiem specjalnych, podłużnych biszkoptów, jajek, cukru pudru, mascarpone, czarnej mocnej zaparzonej kawy i kakao do posypania. Niektóre przepisy na tiramisu zakładają również dodatek aromatycznego likieru, np. Amaretto.
  • Trzywarstwowe ciasto Malinowa chmurka, gdzie jedną warstwę stanowi kruche ciasto, drugą masa z serka mascarpone, śmietanki kremówki, cukru pudru i wanilii, a warstwa wierzchnia to galaretka malinowa ze świeżymi lub mrożonymi owocami.

Serek mascarpone jest świetnym dodatkiem do sernika, nadaje mu delikatny, kremowy smak. Popularne serniki, które przygotowuje się z dodatkiem serka mascarpone to między innymi: sernik na zimno z galaretką i sezonowymi owocami, sernik pieczony w kąpieli wodnej czy sernik z mascarpone i kremem czekoladowym.

Możemy również wykorzystać go do przyrządzania deserów, kremów do tortów i ciast, muffinek, lodów, wzbogacać nim koktajle oraz zastosować na przykład do wypełnienia rurek z kremem. Mascarpone nadaje się również świetnie na słodkie nadzienie do naleśników, przykładowo z sezonowymi owocami.

Należy pamiętać, że serek mascarpone jest serem świeżym, który po otwarciu może szybko ulec skwaśnieniu. Z tego względu, po napoczęciu serka, należy go zużyć jak najszybciej.

Co zrobić z serkiem mascarpone, jeśli mamy ochotę na coś wytrawnego?

Serek tiramisu sprawdzi się również świetnie, jako dodatek do sosów do makaronu (na przykład makaron z kurczakiem i warzywami) czy risotto (przykładowo z indykiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i pieczarkami). Nadaje się do zagęszczania zup, przykładowo zupy pomidorowej, dyniowej czy innych zup typu krem. Może wzbogacić smak zapiekanek, sprawdzi się także jako nadzienie do naleśników, również w wersji wytrawnej. Serek mascarpone może również wzbogacić smak past kanapkowych, nadając im delikatny, lekko słodkawy posmak.

Jaki deser z mascarpone możemy przygotować na szybko? Do przyrządzenia możemy wykorzystać serek, śmietanę 30%, cukier puder i sezonowe owoce. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, mascarpone i dekorujemy owocami. Niektórzy wykorzystują również serek na szybko do przygotowania prostych kanapek, po prostu smarując nim pieczywo.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto