Królewski krem chałwowy

Opublikowano: 29.12.2021 r., 10:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Królewski krem chałwowy wykorzystany do przygotowania ciasta.
Królewski krem chałwowy
Królewski krem chałwowy to doskonała propozycja na przygotowanie pysznego kremu, który można wykorzystać do tortu lub ciasta. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Czas ubijania 10 min
1289 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Śmietanka kremowa 30% 2 niepełne szklanki (400 g)
  • Mascarpone (300 g)
  • Chałwa (300 g)
  • Czekolada biała (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, miska

Przepis na królewski krem chałwowy krok po kroku

W rondlu umieść śmietanę, dodaj do niej pokrojoną chałwę i białą czekoladę podzieloną na kostki.

Podgrzej na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.

Gdy chałwa i czekolada się rozpuszczą, schłodź śmietanę w lodówce przez 4-5 godzin.

Po tym czasie umieść ją w misie miksera, dodaj mascarpone i ubij na sztywną pianę.

Krem jest gotowy do użycia od razu po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na królewski krem chałwowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat królewskiego kremu chałwowego

Królewski krem chałwowy to bardzo dobra propozycja na krem do tortu lub ciasta. Sprawdzony przepis na domowy krem jest bardzo szybki do zrobienia. Przepis na królewski krem chałwowy jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śmietana kremówka 30%, chałwa, mascarpone, biała czekolada.

Jak zrobić królewski krem chałwowy? W rondlu umieść śmietanę, dodaj do niej pokrojoną chałwę i białą czekoladę podzieloną na kostki. Podgrzej na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy chałwa i czekolada się rozpuszczą, schłodź śmietanę w lodówce przez 4-5 godzin. Po tym czasie umieść ją w misie miksera, dodaj mascarpone i ubij na sztywną pianę. Krem jest gotowy do użycia od razu po przygotowaniu. Nie należy go przechowywać zbyt długo w lodówce.

Nasiona sezamu, z których produkowana jest chałwa bogate są w białko. Są źródłem dobrej jakości tłuszczów jedno- i wielonienasyconych. Sezam ma niski indeks glikemiczny i jest nasionem zawierającym dość sporo błonnika. Jest też dobrym źródłem potasu i fosforu. Pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi oraz ma właściwości przeciwzapalne. Miód jest od lat ceniony za swoje właściwości zdrowotne. Ma działanie bakteriobójcze. Jest cennym źródłem wielu witamin i minerałów. Pamiętaj jednak, aby spożywać go najlepiej na zimno, gdyż wysoka temperatura powoduje rozpad cennych substancji w nim zawartych. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu.

Podsumowując królewski krem chałwowy to świetny pomysł na wspaniały tort urodzinowy. Krem można wykorzystać także do zrobienia ciasta chałwowego z dżemem porzeczkowym na bazie biszkoptu lub krakersów. Ciekawym pomysłem jest dodanie go do naleśników lub zrobienie z niego deseru w pucharkach.

Alergeny w królewskim kremem chałwowym

Lista alergenów dla królewskiego kremu chałwowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • Czekolada biała
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chałwa
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chałwa

Wartości odżywcze królewskiego kremu chałwowego

na 100g gotowej potrawy

Królewski krem chałwowy jest bardzo kalorycznym dodatkiem do ciast i deserów. Zawiera bardzo dużo cukru i nie powinien być spożywany przez osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
429.92
1289.75
Białko (g)
4.92
14.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
21.32
63.97
Węglowodany przyswajalne (g)
20.09
60.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
3.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
34.88
104.62
Tłuszcze nasycone (g)
33.19
99.57
Tłuszcze nienasycone (g)
1.68
5.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
70.76
212.28
Szacunkowy indeks glikemiczny królewskiego kremu chałwowego 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania królewskiego kremu chałwowego

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
400 g
2 niepełne szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Chałwa
300 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.20
Za 300 g
Czekolada biała
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Koszt składników
49.00