Przepis na biały blok czekoladowy krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
kuchenka, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, rondelek

W dużym rondelku roztop masło i przelej je do miski. Następnie roztop czekoladę z połową szklanką wody i połącz ją z masłem. Dodaj do nich cukier puder i dokładnie wymieszaj.

Całą masę wymieszaj z mlekiem w proszku. Dodaj skórkę cytrynową i przemieszaj.

Orzechy pokrój drobno, a herbatniki pokrusz. Dodaj wszystko do masy czekoladowej. Dokładnie wymieszaj łyżką.

Całość przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wygładź łyżką.

Schładzaj w lodówce przez całą noc.

Biały blok czekoladowy pokrojony na kawałki, podany z malinami.
biały blok czekoladowy
Koszt przygotowania dania
28.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
541 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Biały blok czekoladowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o białym bloku czekoladowym

Biały blok czekoladowy to pomysł na pyszny i bardzo kreatywny deser, który zaskoczy wszystkich gości. Idealnie nadaje się na święta, świetnie zastąpi keksa na bożonarodzeniowym stole. Jego wykonanie nie jest pracochłonne i wykonuje się go bez pieczenia, co na pewno przypadnie do gustu wszystkim osobom, które nie posiadają piekarnika. To deser, który choć prezentuje się niezwykle efektownie i dekoracyjnie jest bardzo łatwy, dlatego świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezy.

Przepis na blok czekoladowy biały jest bardzo prosty. Wystarczy kilka chwil i ulubione produkty, by stworzyć ten naprawdę smaczny deser. Jego wykonanie wcale nie jest trudne, choć może wydawać się inaczej. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość tworząc go, gdyż potrzebuje długiego chłodzenia, by wspaniale smakować i mieć odpowiednią konsystencję.

W tej wersji robi się go z białej czekolady, która jest łagodniejsza w smaku i łatwiej tolerowana przez część osób. Jest to świetna alternatywa dla osób, które nie mogą spożywać kakao. W dodatku w takiej wersji blok jest dużo bardziej słodszy, więc skradnie serca wszystkim osobą, które kochają słodkości.

Całość wykonuje się z mleka w proszku, połączonego z białą czekoladą. To świetna baza, która zapewnia odpowiednią fakturę i gęstość gotowego wyrobu. Jeżeli lubi się bardziej gęsty blok można dodać więcej mleka w proszku. To ono jest również odpowiedzialne za lekko waniliowy aromat, który się w tym deserze pojawia. Mleko w proszku bez problemu można kupić w każdym większym supermarkecie lub zamówić przez Internet, ma niezwykle długą datę przydatności do spożycia, dlatego na pewno się nie zmarnuje.

Ten blok czekoladowy bez kakao, choć może nie ma intensywnego koloru, odznacza się delikatnym i bardzo słodkim smakiem. Dobrze jest przełamać go odrobiną skórki z tartej cytryny lub pomarańczy, by całość nie była zbyt mdląca. Blok mleczny po wyjęciu z lodówki można kroić tak jak ciasto, dlatego będzie jego idealnym zamiennikiem na imprezowym stole. Świetnie prezentuje się z herbatnikami, orzechami czy bakaliami.

Wartości odżywcze białego bloku czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(109g)
Energia (kalorie)
496.83 kcal
541.55 kcal
Białko
12.24 g
13.34 g

Węglowodany w białym bloku czekoladowym

Na 100g
Na porcję
(109g)
Węglowodany
43.71 g
47.64 g
Węglowodany przyswajalne
40.57 g
44.22 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.14 g
3.42 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(109g)
Tłuszcz
30.80 g
33.57 g
Tłuszcze nasycone
19.72 g
21.49 g
Tłuszcze nienasycone
11.08 g
12.08 g
Tłuszcze jednonasycone
9.27 g
10.11 g
Tłuszcze wielonasycone
1.81 g
1.97 g
Cholesterol
43.76 mg
47.70 mg

Witaminy w przepisie na biały blok czekoladowy

Na 100g
Na porcję
(109g)
Witamina A
127.72 µg (mcg)
139.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.08 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina C
4.91 mg
5.35 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.88 mg
0.96 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Retinol
125.23 µg (mcg)
136.50 µg (mcg)
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.17 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.19 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Niacyna
1.85 mg
2.02 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Foliany
35.50 µg (mcg)
38.70 µg (mcg)
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Beta karoten
29.25 µg (mcg)
31.88 µg (mcg)
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na biały blok czekoladowy

Na 100g
Na porcję
(109g)
Sód
430.08 mg
468.79 mg
Potas
552.68 mg
602.42 mg
Wapń
387.17 mg
422.01 mg
Fosfor
200.09 mg
218.10 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Magnez
22.39 mg
24.40 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Żelazo
1.01 mg
1.10 mg
Cynk
0.54 mg
0.59 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.11 mg
Brak danych dla: mleko w proszku, orzeszki ziemne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny białego bloku czekoladowego 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w białym bloku czekoladowym

Lista alergenów dla białego bloku czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Czekolada biała
    • Mleko w proszku
    • Herbatniki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki ziemne

Cena przygotowania białego bloku czekoladowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Czekolada biała
200 g
2 tabliczki
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Mleko w proszku
250 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Wiórki kokosowe
70 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Herbatniki
250 g
1 opakowanie
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Skórka z cytryny
40 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Orzeszki ziemne
50 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
45.50
Jak oceniasz przepis na biały blok czekoladowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób