Przepis na makowiec z gotowej masy makowej krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 300 g
- Masło 200 g 1 kostka
- Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
- Cukier puder 50 g 1/4 szklanki
- Jajko 3 szt.
- Masa makowa 840 g 1 puszka
- Czekolada biała 100 g 1 tabliczka
Do miski przesiej mąkę i cukier puder, dodaj posiekane masło i wbij 3 żółtka, białka odstaw do osobnej miseczki. Wsyp proszek do pieczenia i całość dokładnie wyrób rękami.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź na całej powierzchni ciasto. Całość podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Do miski wrzuć masę makową i dodaj do niej białka. Całość dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż na podpieczony spód. Piecz razem przez 40 minut.
Gotowe ciasto ozdób startą białą czekoladą.
-
Makowiec
-
Seromakowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromak
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Serniko makowiec
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec

(liczba kalorii)
Makowiec z gotowej masy makowej - cechy przepisu
Więcej o makowcu z gotowej masy makowej
Makowiec z gotowej masy makowej jest wspaniałym wyborem dla wszystkich miłośników pysznych ciast, w naprawdę łatwym wydaniu. Ten placek nie wymaga zbyt dużo pracy, a jego smak jest wyśmienity. To wypiek, który zwykle gości na stole podczas świąt, jednak świetnie sprawdzi się także na co dzień, gdyż do jego przygotowania nie trzeba zbyt dużo czasu.
Przepis na makowiec z gotowej masy makowej jest niezwykle prosty. Przygotowanie przypomina tradycyjny makowiec, jednak w tej opcji nie trzeba wcześniej przyrządzić masy. To świetna opcja dla osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami. Całość jest bardzo łatwa i powstaje w kilkanaście minut. By go przyrządzić nie trzeba namaczać ani mielić maku, co zdecydowanie skraca czas przygotowania. Gotowa masa jest też odpowiednio słodka. Warto wybierać produkt, który zawiera również bakalie, dzięki temu całe ciasto jest znacznie smaczniejsze. Dobrze jest odszukać masę z jak najmniejszą liczbą konserwantów i z dodatkiem miodu zamiast cukru, to sprawia, że ciasto ma wyjątkowy aromat.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makowiec z gotowej masy makowej ten przepis sprawdzi się idealnie. W połączeniu z kruchym ciastem tworzy połączenie idealne, któremu ciężko jest się oprzeć. To wspaniały wybór dla osób, które kochają tradycyjne dania w lekko odświeżonej wersji. Ten makowiec z kruchym ciastem i białą czekoladą jest po prostu strzałem w dziesiątkę. Będzie doskonałym wyborem na święta, ale także na imprezy. Białą czekoladę można zetrzeć bezpośrednio na ciasto, ale także rozpuścić ją w rondelku i polać nią gotowe ciasto. W takim wypadku świetnie sprawdzą się płatki migdałowe do dekoracji.
Choć zrobienie masy makowej nie jest trudne, przed świętami bardzo ciężko o odrobinę wolnego czasu, dlatego użycie gotowej z puszki może być dużym ułatwieniem, dla wszystkich zapracowanych osób. Ciasto z masą jest naprawdę fantastycznie. Odpowiednio słodkie i kremowe. To dobry placek dla miłośników domowych wypieków. Wychodzi niezwykle wilgotny i smaczny. To bardzo pyszny makowiec, którego przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu.
Wartości odżywcze makowca z gotowej masy makowej
Energia i białka
(164g)
Węglowodany w makowcu z gotowej masy makowej
(164g)
Tłuszcze
(164g)
Składniki mineralne w przepisie na makowiec z gotowej masy makowej
(164g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w makowcu z gotowej masy makowej
Lista alergenów dla makowca z gotowej masy makowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- masa makowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Czekolada biała
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko