Przepis na sernik na zimno z wiaderka krok po kroku

Składniki
  • twaróg sernikowy 1000 g
  • Żelatyna 30 g
  • biszkopty 200 g
  • Czekolada biała 300 g
  • Cukier 70 g pół szklanki
  • Śmietanka kremowa 30% 100 g
To będzie niezbędne
mikser, folia spożywcza, miska, tortownica 22 cm

W garnuszku zagotuj śmietanę kremówkę. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj.

Rozpuść białą czekoladę nad kąpielą wodną.

W misce umieść twaróg, czekoladę, cukier i śmietanę z żelatyną. Zmiksuj dokładnie.

Spód tortownicy wyłóż folią spożywczą. Ułóż biszkopty i wlej masę twarogową.

Schłodź w lodówce przez około 6 godzin.

Sernik na zimno z wiaderka podany jest na talerzu w paski. Na jego wierzchu znajdują się truskawki oraz czerwona galaretka.
Sernik na zimno z wiaderka
Koszt przygotowania dania
36.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
564 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
59

Sernik na zimno z wiaderka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o serniku na zimno z wiaderka

Sernik na zimno z wiaderka to dokonała propozycja na szybki i pyszny deser. Sernik na zimno jest idealny na imprezę jako słodkie co nie co. Przepis na sernik na zimno z wiaderka jest bardzo łatwy w przygotowaniu dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania tego ciasta będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: ser twarogowy, biała czekolada, biszkopty, cukier, śmietana kremówka 30% i żelatyna.

Jak zrobić sernik na zimno z wiaderka? Na początek zagotuj śmietanę kremówkę w garnku. Zdejmij z ognia i wsyp do niej żelatynę, mieszaj aż się rozpuści. Nad kąpielą wodną rozpuść białą czekoladę. Do miski włóż ser twarogowy, cukier, rozpuszczoną białą czekoladę oraz śmietanę z żelatyną. Zmiksuj aż uzyskasz gładką, jednolitą masę. Spód tortownicy wyłóż folią spożywczą. Ułóż biszkopty i wlej masę sernikową. Wstaw do lodówki aż stężeje, zajmie to mniej więcej 6 godzin.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo - nerwowego.

Podsumowując smaczny sernik na zimno przygotujesz z twarogu i żelatyny. Możesz dodać na wierzch świeże owoce i zalać je galaretką. Dobry domowy sernik zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. Sernik możesz przechowywać w lodówce do 6 dni. Pamiętaj jednak, że sernik jest wyrobem wysokokalorycznym jeśli dbasz o linię lub masz zaburzenia poziomu glukozy we krwi powinieneś zrezygnować z dodatku białej czekolady i zamienić cukier na ksylitol lub inny słodzik, który nie powoduje wzrostu poziomu glukozy.

Wartości odżywcze sernik na zimno z wiaderka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (250g)
Energia (kalorie)
225.82 kcal
564.56 kcal
Białko
9.85 g
24.63 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w serniku na zimno z wiaderka

Na 100g
Na porcję (250g)
Węglowodany
23.91 g
59.77 g
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
23.81 g
59.53 g
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (250g)
Tłuszcz
10.29 g
25.73 g
Tłuszcze nasycone
7.81 g
19.52 g

Witaminy w przepisie na sernik na zimno z wiaderka

Na 100g
Na porcję (250g)
Ryboflawina
0.18 mg
0.45 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik na zimno z wiaderka

Na 100g
Na porcję (250g)
Sód
277.97 mg
694.93 mg
Potas
123.66 mg
309.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
93.19 mg
232.97 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.43 mg
1.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.43 mg
1.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernik na zimno z wiaderka 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku na zimno z wiaderka

Lista alergenów dla sernik na zimno z wiaderka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Czekolada biała
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Cena przygotowania sernik na zimno z wiaderka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Żelatyna
30 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
biszkopty
200 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Czekolada biała
300 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 300 g
Cukier
70 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
42.50
Łączny koszt
36.42
Jak oceniasz przepis na sernik na zimno z wiaderka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób