Przepis na prosty sernik na zimno krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
okrągła forma do pieczenia, miska, lodówka

Herbatniki wyłóż na spód szklanego naczynia.

Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i zostaw do ostygnięcia.

Mleko wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj, dodaj żelatynę, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Twaróg wymieszaj z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem oraz śmietanką.

Stopniowo dodawaj żelatynę i wymieszaj.

Masę sernikową przełóż na herbatniki i odstaw do lodówki na 30 minut.

Następnie wyłóż owoce, a całość zalej galaretką truskawkową.

Ciasto włóż do lodówki na minimum godzinę.

prosty sernik na zimno
Prosty sernik na zimno
Koszt przygotowania dania
26.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
168 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
95

Prosty sernik na zimno - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o prostym serniku na zimno

Prosty sernik na zimno z galaretką i owocami to doskonała propozycja na łatwy i szybki deser lub słodki lunch dla Twojej rodziny, lub znajomych. Postaw na szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: masę sernikową, śmietankę kremówkę, świeże truskawki, herbatniki lub biszkopty, cukier, galaretkę o smaku truskawkowym i żelatynę.

Zatem, jak zrobić prosty sernik na zimno?

W pierwszej kolejności ułóż herbatniki na spodzie szklanego naczynia i odstaw z boku.

W osobnym garnku przygotuj galaretkę truskawkową według instrukcji na opakowaniu i pozostaw, aby delikatnie ostygła. W tym czasie delikatnie podgrzej mleko w niewielkim rondelku i rozpuść w nim żelatynę.

U mnie żelatyna będzie tradycyjna w proszku, śmiało możesz zastąpić ja żelatyną w paskach. Ważne jest, tylko aby dobrze dobrać proporcje, dlatego zwróć na to szczególną uwagę.

Masę twarogową przełóż do miski i połącz z cukrem waniliowym i śmietanką, po chwili dodaj mleko z żelatyną. Mieszaj całość do momentu, aż zgęstnieje i przełóż na herbatniki.

Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na 40 minut.

Truskawki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Na masę serową ułóż owoce, a całość zalej galaretką.

Całe ciasto włóż do lodówki na godzinę, po tym czasie sernik na zimno będzie pyszny i dobry do spożycia. Ja zdecydowałam się na świeże truskawki, jeśli jednak nie masz dostępu do świeżych owoców, skorzystaj z wersji mrożonej. Ważne jest, tylko aby je odpowiednio odmrozić. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.

Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis na prosty sernik na zimno, wykorzystaj go i przygotuj na imprezę do znajomych lub deser do rodziny.

Ciasto jest bardzo efektowne, dlatego będzie to też dobry pomysł na tort urodzinowy.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci, smacznego!

Wartości odżywcze prostego sernika na zimno

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
168.02 kcal
168.02 kcal
Białko
7.41 g
7.41 g

Węglowodany w prostym serniku na zimno

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
18.50 g
18.50 g
Węglowodany przyswajalne
17.68 g
17.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.82 g
0.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
7.11 g
7.11 g
Tłuszcze nasycone
5.36 g
5.36 g
Tłuszcze nienasycone
1.75 g
1.75 g
Tłuszcze jednonasycone
1.41 g
1.41 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.34 g
0.34 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
6.41 mg
6.41 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na prosty sernik na zimno

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
19.21 µg (mcg)
19.21 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.04 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
15.28 mg
15.28 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.12 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.03 mg
0.03 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
18.62 µg (mcg)
18.62 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.09 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.13 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.73 mg
0.73 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
26.83 µg (mcg)
26.83 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
5.94 µg (mcg)
5.94 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na prosty sernik na zimno

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
275.77 mg
275.77 mg
Potas
107.44 mg
107.44 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
65.08 mg
65.08 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
142.24 mg
142.24 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
10.45 mg
10.45 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.50 mg
0.50 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.28 mg
0.28 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.07 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny prostego sernika na zimno 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w prostym serniku na zimno

Lista alergenów dla prostego sernika na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • twaróg sernikowy
    • Mleko 2%
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania prostego sernika na zimno

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
2 opakowania
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Twaróg sernikowy
500 g
1 opakowanie
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Żelatyna
20 g
2 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Truskawki
400 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Galaretka
120 g
2 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
2.88
Za 120 g
Śmietanka kremowa 30%
180 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 180 g
Koszt składników
38.60
Jak oceniasz przepis na prosty sernik na zimno
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób