Prosty sernik na zimno

Opublikowano: 26.02.2022 r., 18:23 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik na zimno z truskawkami
Prosty sernik na zimno
Sernik na zimno to rodzaj deseru, który nie wymaga pieczenia. Dodatkowo możesz przygotować go w krótkim czasie z użyciem dowolnych owoców.
Przygotowanie 60 min
168 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Herbatniki - 2 opakowania (200 g)
  • Twaróg sernikowy - 1 opakowanie (500 g)
  • Żelatyna - 2 łyżki (20 g)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Truskawki (400 g)
  • Galaretka - 2 opakowania (120 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (180 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
okrągła forma do pieczenia, miska, lodówka

Przepis na prosty sernik na zimno krok po kroku

Herbatniki wyłóż na spód szklanego naczynia.

Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i zostaw do ostygnięcia.

Mleko wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj, dodaj żelatynę, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Twaróg wymieszaj z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem oraz śmietanką.

Stopniowo dodawaj żelatynę i wymieszaj.

Masę sernikową przełóż na herbatniki i odstaw do lodówki na 30 minut.

Następnie wyłóż owoce, a całość zalej galaretką truskawkową.

Ciasto włóż do lodówki na minimum godzinę.

Jak oceniasz przepis na prosty sernik na zimno
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat prostego sernika na zimno

Prosty sernik na zimno z galaretką i owocami to doskonała propozycja na łatwy i szybki deser lub słodki lunch dla Twojej rodziny, lub znajomych. Postaw na szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: masę sernikową, śmietankę kremówkę, świeże truskawki, herbatniki lub biszkopty, cukier, galaretkę o smaku truskawkowym i żelatynę.

Zatem, jak zrobić prosty sernik na zimno?

W pierwszej kolejności ułóż herbatniki na spodzie szklanego naczynia i odstaw z boku.

W osobnym garnku przygotuj galaretkę truskawkową według instrukcji na opakowaniu i pozostaw, aby delikatnie ostygła. W tym czasie delikatnie podgrzej mleko w niewielkim rondelku i rozpuść w nim żelatynę.

U mnie żelatyna będzie tradycyjna w proszku, śmiało możesz zastąpić ja żelatyną w paskach. Ważne jest, tylko aby dobrze dobrać proporcje, dlatego zwróć na to szczególną uwagę.

Masę twarogową przełóż do miski i połącz z cukrem waniliowym i śmietanką, po chwili dodaj mleko z żelatyną. Mieszaj całość do momentu, aż zgęstnieje i przełóż na herbatniki.

Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na 40 minut.

Truskawki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Na masę serową ułóż owoce, a całość zalej galaretką.

Całe ciasto włóż do lodówki na godzinę, po tym czasie sernik na zimno będzie pyszny i dobry do spożycia. Ja zdecydowałam się na świeże truskawki, jeśli jednak nie masz dostępu do świeżych owoców, skorzystaj z wersji mrożonej. Ważne jest, tylko aby je odpowiednio odmrozić. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.

Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis na prosty sernik na zimno, wykorzystaj go i przygotuj na imprezę do znajomych lub deser do rodziny.

Ciasto jest bardzo efektowne, dlatego będzie to też dobry pomysł na tort urodzinowy.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci, smacznego!

Alergeny w prostym serniku na zimno

Lista alergenów dla prostego sernika na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • twaróg sernikowy
    • Mleko 2%
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze prostego sernika na zimno

na 100g gotowej potrawy

Sernik na zimno możesz przygotować z dowolnymi owocami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
168.02
168.02
Białko (g)
7.41
7.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
18.50
18.50
Węglowodany przyswajalne (g)
17.68
17.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
0.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
7.11
7.11
Tłuszcze nasycone (g)
5.36
5.36
Tłuszcze nienasycone (g)
1.75
1.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.41
1.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.41
6.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
19.21
19.21
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.23
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.28
15.28
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.12
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.62
18.62
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.13
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.73
0.73
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.83
26.83
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5.94
5.94
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
275.77
275.77
Potas (mg)
107.44
107.44
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
65.08
65.08
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
142.24
142.24
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.45
10.45
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.50
0.50
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.28
0.28
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny prostego sernika na zimno 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania prostego sernika na zimno

Koszt składników
38.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
2 opakowania
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Twaróg sernikowy
500 g
1 opakowanie
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Żelatyna
20 g
2 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Truskawki
400 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Galaretka
120 g
2 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
2.88
Za 120 g
Śmietanka kremowa 30%
180 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 180 g
Koszt składników
38.60