Sernik na zimno z brzoskwiniami

Opublikowano: 26.02.2022 r., 17:45 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sernik na zimno z brzoskwiniami
Sernik na zimno z brzoskwiniami
Sernik na zimno to zawsze dobre rozwiązanie na deser lub słodki lunch w ciągu dnia w gronie rodziny. Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 60 min
181 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Składniki dla 16 porcji
  • Brzoskwinie w syropie 1 puszka (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 opakowanie (180 g)
  • Żelatyna 2 łyżki (20 g)
  • Twaróg sernikowy 1 opakowanie (500 g)
  • Galaretka 2 opakowania (120 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Mleko 2% 1/2 szklanki (125 ml)
  • Herbatniki 2 opakowania (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
okrągła forma do pieczenia, lodówka

Przepis na sernik na zimno z brzoskwiniami krok po kroku

Herbatniki wyłóż na spodzie szklanego naczynia.

Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia.

Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj, następnie dodaj żelatynę i odstaw do ostygnięcia.

Masę twarogową przełóż do miski, wsyp cukier i dodawaj stopniowo mleko z żelatyną.

Gdy masa się zagęści, przelej na warstwę z herbatnikami i odstaw na min. 30 minut do lodówki.

Po tym czasie na serniku ułóż pokrojone brzoskwinie i zalej galaretką.

Tak przygotowane ciasto pozostaw w lodówce na minimum godzinę.

Jak oceniasz przepis na sernik na zimno z brzoskwiniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat sernika na zimno z brzoskwiniami

Sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką to doskonała propozycja na deser lub słodki lunch dla Twojej rodziny, lub znajomych. Postaw na szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: masę sernikową, śmietankę kremówkę, brzoskwie z puszki, herbatniki lub biszkopty, cukier, galaretkę o smaku brzoskwiniowym i żelatynę.

Zatem, jak zrobić sernik na zimno z brzoskwiniami?

W pierwszej kolejności ułóż herbatniki na spodzie szklanego naczynia i odstaw z boku.

W osobnym garnku przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu i pozostaw, aby delikatnie ostygła. W tym czasie delikatnie podgrzej mleko w niewielkim rondelku i rozpuść w nim żelatynę.

U mnie żelatyna będzie tradycyjna w proszku, śmiało możesz zastąpić ja żelatyną w paskach. Nie ma to większego znaczenia, ważne jest, tylko aby dobrze dobrać proporcje, dlatego zwróć na to szczególną uwagę.

Masę twarogową przełóż do miski i połącz z cukrem waniliowym i śmietanką, po chwili dodaj mleko z żelatyną. Pamiętaj, aby wcześniej ogrzewane mleko było dość zimne w momencie dodawania do masy sernikowej.

Mieszaj całość do momentu, aż zgęstnieje i przełóż na herbatniki. Spód z herbatników możesz zamienić na spód z płatków owsianych lub na biszkopty.

Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na około 40 minut.

Brzoskwinie z puszki pokrój na mniejsze kawałki. Na masę serową ułóż owoce, a całość zalej galaretką.

Całe ciasto włóż do lodówki na godzinę, po tym czasie sernik na zimno będzie pyszny i dobry do spożycia. Ja zdecydowałam się na brzoskwinie z puszki, które są idealne do większości wypieków. Dzięki nim sernik na zimno możemy przygotowywać niezależnie od pory roku. Świeże brzoskwinie są nie najlepsze do wypieków, zostaw je do przetworów owocowych.

Skoro już znasz mój prosty przepis na sernik na zimno z brzoskwiniami, wykorzystaj go i przygotuj na imprezę do znajomych lub deser do rodziny.

Ciasto jest bardzo efektowne, dlatego będzie to też dobry pomysł na tort urodzinowy.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci, smacznego!

Alergeny w serniku na zimno z brzoskwiniami

Lista alergenów dla sernika na zimno z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • twaróg sernikowy
    • Mleko 2%
    • Herbatniki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze sernika na zimno z brzoskwiniami

na 100g gotowej potrawy

Sernik na zimno możesz przygotować z dowolnymi owocami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
181.59
181.59
Białko (g)
6.43
6.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
25.29
25.29
Węglowodany przyswajalne (g)
24.68
24.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
0.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
6.19
6.19
Tłuszcze nasycone (g)
4.69
4.69
Tłuszcze nienasycone (g)
1.50
1.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.22
1.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.27
0.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
5.59
5.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
23.60
23.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.81
0.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.15
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.26
16.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.69
0.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.84
18.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
72.25
72.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
241.40
241.40
Potas (mg)
85.05
85.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
53.83
53.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
121.27
121.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.59
7.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.43
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.24
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na zimno z brzoskwiniami 95
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika na zimno z brzoskwiniami

Koszt składników
43.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brzoskwinie w syropie
500 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
180 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 180 g
Żelatyna
20 g
2 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Twaróg sernikowy
500 g
1 opakowanie
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Galaretka
120 g
2 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
2.88
Za 120 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Herbatniki
200 g
2 opakowania
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Koszt składników
43.10