Ciasta z brzoskwiniami
-
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami to tradycyjny i przepyszny deser, który będzie idealny na wykwintne przyjęcia, a także na spotkania w rodzinnym …
25 + 40 min średni 14 457 kcal
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
Sernikobrownie z brzoskwiniami jest pysznym, a przy tym bardzo oryginalnym pomysłem na wspaniały deser. Prezentuje się bardzo dekoracyjnie, dzięki czemu …
20 + 50 min średni 12 573 kcal
-
Ciasto z brzoskwiniami z puszki
Ciasto z brzoskwiniami z puszki jest niezwykle smaczną opcją na naprawdę wyjątkowy deser, którą można przygotować w kilka chwil. Ciasto …
25 + 20 min łatwy 10 281 kcal
Ciasta z brzoskwiniami - przepisy
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
Sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką to doskonała propozycja na deser lub słodki lunch dla Twojej rodziny, lub znajomych. …
60 min łatwy 16 181 kcal -
Ciasto jajko sadzone
Ciasto jajko sadzone to doskonała propozycja na ciasto bez pieczenia. Do przygotowania ciasta wykorzystamy herbatniki, jednak możesz zrobić je na …
60 min łatwy 10 533 kcal -
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami jest bardzo proste do przygotowania. To szybkie ciasto możesz zrobić bez miksera. Wystarczy, że najpierw w …
15 + 50 min łatwy 25 138 kcal
-
Tort brzoskwiniowy
Tort brzoskwiniowy, na który dzisiaj przedstawię Ci bardzo szybki i prosty przepis to pyszne połączenie delikatnego biszkoptu ze słodkim kremem …
30 + 35 min łatwy 10 253 kcal
-
Ciasto z kefirem
To wilgotne, miękkie i smaczne ciasto z brzoskwiniami zrobisz w godzinę. Zobacz, jak zrobić ciasto z kefirem i owocami. Upieczesz …
10 + 70 min łatwy 10 342 kcal
-
Ciasto z brzoskwiniami i budyniem
Domowe wypieki to najlepszy pomysł, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto z brzoskwiniami …
40 + 50 min łatwy 10 241 kcal
-
Sernik z brzoskwiniami i bezą
Sernik z brzoskwiniami i bezą to świetny pomysł na najlepszy kremowy sernik, jaki kiedykolwiek jadłeś. Przepis na sernik z brzoskwiniami …
20 + 70 min łatwy 10 596 kcal
-
Ciasto z brzoskwiniami i galaretką
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj ciasto z brzoskwiniami i galaretką. Pamiętaj, że domowe wypieki w takich sytuacjach zawsze są …
40 + 30 min łatwy 9 119 kcal -
Sernik królewski z brzoskwiniami
Sernik królewski z brzoskwiniami to wspaniały pomysł na pyszny sernik, który można podać podczas wielu różnych okazji. Sernik na kakaowym …
20 + 60 min łatwy 10 628 kcal
-
Ciasto brzoskwiniowe
Ciasto brzoskwiniowe to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Pyszne ciasto świetnie sprawdzi się na deser dla …
30 + 50 min łatwy 10
-
Sernik z jogurtów greckich z brzoskwiniami
Sernik z jogurtów greckich z brzoskwiniami to świetna alternatywa dla najpopularniejszego ciasta w Polsce. Jest bardzo kremowy, puszysty i niezwykle …
10 + 60 min łatwy 10 320 kcal
-
Kruche ciasto z brzoskwiniami
Domowe wypieki to najlepszy pomysł, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na kruche ciasto z …
40 + 50 min łatwy 10 386 kcal
-
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami
Domowe wypieki to najlepszy pomysł, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto drożdżowe z …
40 + 50 min łatwy 10 260 kcal
-
Ciasto z owocami i kremem
Brakuje Ci pomysłu na pyszne, wilgotne ciasto na deser? Zobacz, jak zrobić ciasto z owocami i kremem. To prosty przepis …
30 + 35 min łatwy 20 578 kcal -
Seromakowiec z brzoskwiniami
Seromakowiec z brzoskwiniami to połączenie dwóch tradycyjnych polskich ciast, jakimi jest sernik i makowiec, z brzoskwiniami w syropie. To ciasto …
40 + 70 min łatwy 20 357 kcal
-
Ciasto z delicjami i budyniem
Pyszne ciasto z delicjami i budyniem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
90 + 60 min łatwy 15 325 kcal -
Ciasto biała dama
Ciasto Biała Dama to nic innego jak pyszny, nasączony biszkopt przykryty śmietankowym, słodkim kremem z dodatkiem brzoskwiń. To prawdziwe „niebo …
120 + 50 min średni 12 539 kcal
-
Sernik bez sera
Ten sernik bez sera jest przepyszny. To ciasto bez pieczenia na biszkoptach, z jogurtem naturalnym, brzoskwiniami w syropie oraz galaretką …
30 min łatwy 10 270 kcal -
Ciasto pszczółka
Ciasto pszczółka to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Świetnie sprawdzi się na deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Ciasto …
25 + 50 min łatwy 10 760 kcal -
Tort wiedeński
Tort wiedeński to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tradycyjny tort czekoladowy z dodatkiem konfitury brzoskwiniowej jest …
30 + 50 min łatwy 8 653 kcal -
Tarta z brzoskwiniami
Tarta z brzoskwiniami to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto, które można podać podczas wielu różnych okazji. Przepis na tarte …
20 + 20 min łatwy 10 811 kcal
-
Owoce pod kruszonką
Owoce pod kruszonką to świetny i pyszny pomysł na deser z owocami. Zobacz, jak zrobić owoce pod kruszonką – bardzo …
10 + 35 min łatwy 4 548 kcal
-
Prosty sernik na zimno
Prosty sernik na zimno z galaretką i owocami to doskonała propozycja na łatwy i szybki deser lub słodki lunch dla …
60 min łatwy 15 168 kcal -
Ciasto jamajka
Pyszne warstwowe ciasto jamajka to idealna propozycja na ciekawy deser dla osób, które lubią niekonwencjonalne podejście do wypieków. Ciasto Jamajka …
30 + 120 min łatwy 20 404 kcal -
Ciasto francuskie z brzoskwinią
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto francuskie z brzoskwinią, które będzie pyszną przekąską nie tylko dla dzieci, ale także dla …
15 + 20 min łatwy 5 267 kcal
-
Ciasto francuskie z brzoskwiniami
Ciasto francuskie z brzoskwiniami z puszki to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Pyszne ciastka z ciasta francuskiego …
20 + 15 min łatwy 10
Ciasta z brzoskwiniami - co to jest?
Pyszne i soczyste brzoskwinie jadamy w sezonie letnim, zaś w zimie możemy cieszyć się owocami z puszki. Brzoskwinie smakują wspaniale nie tylko jadane na świeżo, lecz także jako dodatek do ciasta lub jako składnik przetworów. Z brzoskwiń robimy dżemy, konfitury, nalewki, czy też brzoskwinie w soku własnym. Doskonale smakuje z nimi ciasto ucierane lub jogurtowe. Ciasto kruche służy jako spód do ciast z nadzieniem z kaszy manny i brzoskwiń, lub z kremem z kawałkami brzoskwiń lub ze zmiksowanymi brzoskwiniami. Brzoskwinie idealnie sprawdzają się jako dodatek do sernika, zarówno jako kawałki wtopione w masę serową, jak i jako mus brzoskwiniowy połączony z serem. W sernikach na zimno kawałki brzoskwiń można także zatopić w galaretce. Brzoskwinie w kawałkach lub dodane do kremu świetnie sprawdzą się w wypieku tortów.
Ciasta z brzoskwiniami - zbiór przepisów na ciasta z dodatkiem brzoskwini
Pyszne, ociekające sokiem brzoskwinie idealnie sprawdzają się jako dodatek do ciast, tortów, ciasteczek i deserów. Cudownie smakują brzoskwinie z bitą śmietaną, zaś sernik na zimno z dodatkiem brzoskwiń rozpływa się w ustach. Brzoskwinie możemy stosować do ciasta przez cały rok, gdyż w sezonie dostępne są świeże, zaś poza sezonem z puszki. Doradzamy jak wykorzystać brzoskwinie jako dodatek do ciast i deserów. Przedstawiamy jakie ciasta najlepiej zrobić z brzoskwiniami i podajemy najciekawsze, łatwe i szybkie przepisy.
Jak wykorzystać pyszne brzoskwinie do wypieków
Do jakich ciast najlepiej sprawdzają się brzoskwinie
Brzoskwinie prawdopodobnie pochodzą z Chin. Obecnie jest to tylko gatunek hodowlany, który nie występuje w naturze. Wyhodowano ją prawdopodobnie w Chinach około 4 tysiące lat p.n.e., skąd przez Persję i Grecję dotarła do starożytnego Rzymu. W Europie uprawa brzoskwiń upowszechniła się w XVI wieku. Rośnie w klimacie umiarkowanym. W Polsce brzoskwinie rosną na niskopiennych drzewkach, które zimą mogą przemarzać. Sezon na brzoskwinie trwa prawie całe lato.
Brzoskwinie zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, głównie witaminy z grupy B. Nie zawierają sodu, dlatego też są dobre dla osób z nadciśnieniem i problemami z cholesterolem. Brzoskwinie oczyszczają organizm i chronią przed anemią. W brzoskwiniach znajduje się niacyna, która bierze udział w produkcji hormonu szczęścia. Z kolei niedobory niacyny powodują nerwowość, apatię i znużenie.
Jakie potrawy robimy z brzoskwiń
Pyszne, soczyste brzoskwinie jada się najczęściej na surowo, jako owoc. Miękki i soczysty miąższ owoców świetnie sprawdza się do owocowych wypieków. Z brzoskwiń robi się również przetwory, jak dżemy lub kompoty.
Jakie ciasto można zrobić z brzoskwiniami:
- sernik z brzoskwiniami na ciepło lub na zimno,
- kruchy placek z brzoskwiniami,
- ciasto ucierane z brzoskwiniami,
- jogurtowe ciasto brzoskwiniowe,
- torty i ciasta przekładane z brzoskwiniami,
- tarty i babeczki z brzoskwiniami,
- ciasta i ciasteczka na cieście francuskim.
Ponadto brzoskwinie są wspaniałym dodatkiem do deserów. Możemy wzbogacić nimi galaretki lub podawać z bitą śmietaną. Brzoskwiniowe desery są szczególnie lubiane przez dzieci. Brzoskwinie świetnie nadają się także na dania śniadaniowe, jak smoothie, dodatek do musli, czy do śniadaniowej owsianki lub grycznaki.
Brzoskwinie świetnie nadają się do przetworów. Warto robić przetwory, gdyż możemy je zrobić według własnego gustu, ponadto znamy ich skład i sposób przyrządzenia. Przetwory z brzoskwiniami:
- kompot na zimę,
- brzoskwinie w syropie,
- brzoskwinie w alkoholu,
- konfitura lub dżem brzoskwiniowy.
Co ciekawe, brzoskwinie wykorzystuje się także do dań wytrawnych. W kuchni arabskiej brzoskwinie dodaje się do dań z kuskusem. Można je również dodawać do wszelkiego rodzaju sałatek, szczególnie do sałatek z fetą. Latem świetnie orzeźwia chłodnik owocowy z dodatkiem brzoskwiń. Brzoskwinie sprawdzają się również jako dodatek do mięsa, na przykład duszonego. Do dań i do ciast bierzemy zarówno świeże owoce jak i brzoskwinie z puszki.
Najciekawszy przepis na ciasto brzoskwiniowe
Kruche ciasta z brzoskwiniami, serniki i przekładańce
Najprostszym wypiekiem z brzoskwiniami jest kruchy placek, na którym układamy brzoskwinie świeże lub z puszki. Ale nie jest to jedyny sposób wykorzystania placka kruchego na pyszne i proste ciasta z brzoskwiniami.
Kruchy placek stanowi idealny spód do sernika na ciepło i na zimno. Natomiast brzoskwinie świetnie nadają się do urozmaicenia masy serowej. Kawałki brzoskwiń mieszamy z masą serową zarówno w serniku pieczonym, jak i w serniku na zimno. Brzoskwinie świetnie wyglądają położone na wierzchu masy serowej. Sernik udekorowany brzoskwiniami można pokroić w taki sposób, że ciastka wyglądają jak jajka na twardo. Innych sposobem wykorzystania brzoskwiń jest zalanie ich galaretką.
Spód z ciasta kruchego możemy również z robić z różnego rodzaju nadzieniem lub kremem i z brzoskwiniami świeżymi lub z puszki. Ciekawy przepis stanowi szybkie i proste ciasto z nadzieniem z kaszy manny. Gotujemy kaszę manną z mlekiem, a gdy ostygnie miksujemy ją z brzoskwiniami. Wykładamy na spód z kruchego ciasta, dekorujemy świeżymi brzoskwiniami i pieczemy.
Na kruchym placku możemy również zrobić szybkie i proste amerykańskie ciasto z brzoskwiniami. Wykorzystujemy w tym celu przepis na amerykańską szarlotkę, z tym że robimy ją nie z jabłkami, lecz ze świeżymi brzoskwiniami.
Brzoskwinie świetnie sprawdzają się do wszelkiego rodzajów przekładańców i ciast z kremem, jak również do ciast i deserów na zimno. Pyszne i soczyste brzoskwinie możemy zatopić w galaretce, ułożyć na warstwie kremu budyniowego lub maślanego. Soczyste i kwaskowe brzoskwinie świetnie przełamią ciężki smak tłustego kremu.
Szybkie ciasto ucierane i jogurtowe z brzoskwiniami
Puszyste i pyszne ciasto jogurtowe świetnie nadaje się na placek z brzoskwiniami, zarówno świeżymi jak i z puszki. Ciasto robi się naprawdę szybko, przy pomocy miksera. Miksujemy mokre składniki z dodatkiem greckiego jogurtu, a następnie dodajemy mieszankę suchych składników. Na wierzchu ciasta układamy brzoskwinie z puszki lub pokrojone ćwiartki brzoskwiń świeżych.
Bardzo proste i łatwe do zrobienia jest ciasto ucierane, szczególnie jeśli użyjesz miksera. Wystarczy utrzeć masło o temperaturze pokojowej z jajami i cukrem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Jest to jedno z łatwiejszych ciast, które zrobisz błyskawicznie, aby umilić sobie i rodzinie wspólną kolację czy herbatkę. Ciasto można udekorować różnymi owocami, lecz w sezonie letnim świetnie smakuje ze świeżymi brzoskwiniami. Zimą, gdy nie ma wielu owoców do dekoracji ciast, pyszne ciasto zrobisz z brzoskwiniami z puszki.
Torty i przekładańce z brzoskwiniami
Brzoskwinie świetnie nadają się do dekoracji lekkich, owocowych tortów, szczególnie z kremami serowymi lub śmietankowymi. Szybkie i łatwe torty i przekładańce robimy zwykle na biszkopcie. Ciasto biszkoptowe po upieczeniu kroimy w poprzek na kilka plastrów. Aby uzyskać kolorowe efekty możemy upiec osobne placki w różnych kolorach. Biszkopt barwimy na kolor czekoladowy przy pomocy kakao. Aby uzyskać wilgotne ciasto, biszkopt na tort nasączamy ponczem na bazie herbaty, zaś jeśli będzie dla dorosłych, także rumem.
Do tortu z brzoskwiniami użyjemy warstwę musu brzoskwiniowego. Do tego celu najbardziej sprawdzą się brzoskwinie z puszki, które wystarczy zmiksować i utwardzić je żelatyną. Innym sposobem jest krem budyniowy z dodatkiem zmiksowanych brzoskwiń. Sposobów na warstwy do tortu jest bardzo wiele. Możemy do kremu dodać również kawałki brzoskwiń lub zrobić warstwę z samych brzoskwiń. Na wierzchu tortu również możemy ułożyć brzoskwinie i zalać je galaretką. Ciekawy efekt uzyskamy maczając brzoskwinie w roztopionej czekoladzie i układając na torcie.
Najszybsze tarty i placki na cieście francuskim
Najszybszym sposobem na ciasto, jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, jest tarta na gotowym spodzie lub wypiek na cieście francuskim. Upieczenie tarty z ciasta kruchego również nie zajmuje zbyt wiele czasu. Możemy także wykorzystać gotowe spody do tart lub tartaletek, albo gotowe kruche babeczki.
Aby stworzyć pyszny deser na bazie brzoskwiń, wystarczy wyłożyć spód do tarty kremem, na przykład budyniowym lub serowym. Bardzo szybki do zrobienia jest krem serowy, z serka mascarpone, philadelphia, ricotta, lub z serka homogenizowanego. Wystarczy serek zmiksować z masłem i cukrem. Kremem smarujemy tartę, tartaletki lub kruche babeczki. Następnie układamy brzoskwinie z puszki lub świeże. Aby całość była bardziej zwarta warto polać brzoskwinie tężejącą galaretką, a całość wstawić do lodówki do stężenia. Nieco dłużej trwa wykonanie kremu z budyniu, który należy zagotować z mlekiem, a następnie zagęścić masłem.
Najszybszy sposób na ciasteczka, słodkie przekąski, tarty czy ciasta, jest ciasto francuskie, zaś brzoskwinie świetnie się do niego nadają. Wystarczy wylepić formę do tarty gotowym ciastem francuskim. Następnie układamy brzoskwinie. Dodatkowo, na upieczoną tartę, możemy wyłożyć na brzoskwinie konfiturę brzoskwiniową, orzechy, bakalie itp. Jeśli ten pyszny deser będzie przeznaczony dla dorosłych, możemy skropić go likierem lub rumem.