Przepisy z brzoskwiniami - polecane przepisy
-
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami to tradycyjny i przepyszny deser, który będzie idealny na wykwintne przyjęcia, a także na spotkania w rodzinnym …
25 + 40 min średni 14 457 kcal -
Sernikobrownie z brzoskwiniami
Sernikobrownie z brzoskwiniami jest pysznym, a przy tym bardzo oryginalnym pomysłem na wspaniały deser. Prezentuje się bardzo dekoracyjnie, dzięki czemu …
20 + 50 min średni 12 573 kcal -
Ciasto ambasador
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
120 + 45 min łatwy 18 406 kcal -
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami jest bardzo proste do przygotowania. To szybkie ciasto możesz zrobić bez miksera. Wystarczy, że najpierw w …
15 + 50 min łatwy 25 138 kcal
Przepisy z brzoskwiniami - pozostałe przepisy
-
Melba
Melba to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Deser popularny jest w kuchni francuskiej i świetnie sprawdzi …
10 + 30 min łatwy 6 -
Dżem z brzoskwiń
Dżem to najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę dżem może …
15 + 50 min łatwy 10 151 kcal -
Ciasto kora dębu
Ciasto kora dębu, nazywane jest także ciastem kora orzechowa lub bakaliowcem z delicjami. Orzechowa kora dębu to pyszne, warstwowe ciasto, …
75 + 30 min średni 12 1103 kcal -
Ciasto z brzoskwiniami i budyniem
Domowe wypieki to najlepszy pomysł, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto z brzoskwiniami …
40 + 50 min łatwy 10 241 kcal -
Tarta z brzoskwiniami
Tarta z brzoskwiniami to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto, które można podać podczas wielu różnych okazji. Przepis na tarte …
20 + 20 min łatwy 10 -
Ciasto z delicjami i budyniem
Pyszne ciasto z delicjami i budyniem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
90 + 60 min łatwy 15 325 kcal
-
Seromakowiec z brzoskwiniami
Seromakowiec z brzoskwiniami to połączenie dwóch tradycyjnych polskich ciast, jakimi jest sernik i makowiec, z brzoskwiniami w syropie. To ciasto …
40 + 70 min łatwy 20 357 kcal -
Kruche ciasto z brzoskwiniami
Domowe wypieki to najlepszy pomysł, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na kruche ciasto z …
40 + 50 min łatwy 10 386 kcal -
Kurczak z brzoskwiniami
Kurczak z brzoskwiniami to świetna opcja dla wszystkich miłośników nowoczesnych dań. Delikatna pierś kurczaka łączy się w nim ze słodkimi …
10 + 20 min łatwy 4 349 kcal -
Ryba z brzoskwiniami
Ryba z brzoskwiniami to nowoczesny i bardzo prosty sposób na przygotowanie pysznego dania, które skradnie serce każdego, kto tylko go …
7 + 10 min łatwy 4 195 kcal
Przepisy na dania z brzoskwiniami. Najsmaczniejsze przepisy
Brzoskwinie, znane pod łacińską nazwą Persica vulgaris, pochodzą z Chin, gdzie były uprawiane już cztery tysiące lat temu, jednak aktualnie możemy spotkać je na całym świecie. Brzoskwinia rzadko już spotykana jest w stanie dzikim, najczęściej występuje jako roślina uprawna. Jest bardzo smacznym i zdrowym owocem, który warto włączyć do naszego codziennego jadłospisu. Pomysłów na dobre dania z brzoskwiniami jest naprawdę wiele, można z nimi zrobić ciasto, desery, szybkie koktajle czy wzbogacić brzoskwiniami dania obiadowe. W każdej z tych wersji będzie zachwycać smakiem i letnim aromatem.
Właściwości zdrowotne brzoskwiń
Brzoskwinie są wartościowym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawierają między innymi witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, bor i selen.
Są również bogatym źródłem karotenoidów, naturalnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, zapobiegając rozwojowi chorób nowotworowych, wspierając pracę układu krwionośnego, poprawiając odporność oraz opóźniając procesy starzenia organizmu. Działanie antynowotworowe brzoskwiń jest dodatkowo zwiększone dzięki obecności w nich selenu, pierwiastka o udowodnionym działaniu antyrakowym. Potrawy z brzoskwiniami przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy i pomagają w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.
Dzięki wysokiej zawartości błonnika usprawniają procesy trawienia, poprawiają pracę jelit, a w efekcie zapobiegają uciążliwym zaparciom. Mają również działanie oczyszczające, ponieważ przyspieszają usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii.
Dzięki wysokiej zawartości wody regulują gospodarkę wodną organizmu, mają delikatne działanie moczopędne. W rezultacie wspierają pracę nerek i układu moczowego.
Wpływają pozytywnie na nastrój, z uwagi na występującą w nich niacynę, która pobudza wytwarzanie serotoniny, nazywanej inaczej hormonem szczęścia. Działają uspokajająco, pomagają przy problemach z bezsennością, zwiększają również naszą odporność na sytuacje stresowe.
Brzoskwinie mają właściwości zasadotwórcze, są więc wskazane u osób cierpiących na zgagę.
Ze względu na obecność boru mogą pomóc przy uciążliwych objawach menopauzy. Dodatkowym atutem tych owoców wynikającym z występowania boru jest jego pozytywny wpływ na wytwarzanie estrogenów, wpływających pozytywnie na stan naszych kości. Jest to istotne zwłaszcza w czasie menopauzy.
Składniki odżywcze zawarte w brzoskwiniach poprawiają stan naszej skóry, włosów i paznokci, z tego też powodu są one często stosowane jako wartościowy składnik kosmetyków pielęgnacyjnych.
Brzoskwinie mają delikatną, łatwo strawną skórkę, dlatego warto je jeść razem z nią, tym bardziej, że pod skórką znajduje się najwięcej składników odżywczych. W przypadku dzieci i osób z alergiami pokarmowymi warto jednak kupować brzoskwinie z upraw ekologicznych lub obierać je ze skórki przed jedzeniem.
Przepisy z brzoskwiniami to dobre elementy diet odchudzających, ponieważ zawierają jedynie 40 kalorii na 100g produktu oraz mają niski indeks glikemiczny(35). Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę.
Łatwe przepisy z brzoskwiniami
Brzoskwinie są słodkimi, aromatycznymi i soczystymi owocami, które świetnie sprawdzają się jako element smacznych potraw.
Jakie przepisy najczęściej zawierają dodatek brzoskwiń?
- dżemy, konfitury, powidła, kompoty,
- ciasto, placek i desery,
- sałatki owocowe i warzywno-owocowe,
- dania z mięsem (zarówno białym, jak i czerwonym) oraz rybami,
- koktajle i smoothie,
- szybkie przekąski, np. jogurt naturalny z brzoskwinią i orzechami – smaczny i bardzo zdrowy.
Poza sezonem na świeże brzoskwinie możemy je wykorzystywać w wersji suszonej, należy jednak pamiętać, że suszone brzoskwinie zawierają o wiele więcej kalorii w 100g, dlatego osoby będące na diecie redukcyjnej, powinny podchodzić do nich z rozwagą. Wybierając suszone brzoskwinie, zwróćmy uwagę na to czy nie są konserwowane dwutlenkiem siarki. Może on powodować występowanie alergii, dlatego jeśli zauważymy taki dodatek umyjmy suszone owoce przed spożyciem.
Dobrym sposobem na zatrzymanie brzoskwiniowego smaku poza sezonem jest także przygotowanie brzoskwiń w syropie. Przepis na brzoskwinie w syropie jest bardzo prosty, wystarczą owoce, woda, cukier, sok z cytryny i ewentualnie ulubione przyprawy. Choć przepisów na brzoskwinie w syropie znajdziemy w internecie bardzo dużo, to najlepiej wybierać takie, w których zawartość cukru nie jest zbyt wysoka.
Jeśli podczas przygotowywania potraw zostanie nam trochę brzoskwini, możemy ich użyć zewnętrznie, jako odżywczej maseczki.
Brzoskwinie w kuchni
Brzoskwinie czy nektarynki?
Brzoskwinie występują w wielu różnych odmianach. Wśród gatunków z omszałą skórką możemy wymienić brzoskwinię Inkę, Harnasia, brzoskwinię typu Ufo, Redhaven, Saturn czy Reliance, a odmiana o gładkiej skórce to popularna nektaryna. Najczęściej spotykanym rodzajem owoców są brzoskwinie Redhaven, ale wszystkie odmiany mają podobne właściwości odżywcze.
Jak przechowywać owoce?
Brzoskwinie to owoce delikatne i podatne na uszkodzenia, dlatego należy wybierać nienaruszone okazy i ostrożnie transportować je do domu. Na miejscu najlepiej przechowywać je w lodówce, nie dłużej niż 5 dni.
Możemy spożywać je na surowo lub wykorzystać do przyrządzenia różnorodnych potraw. Placek z brzoskwiniami i budyniem to jedno z ulubionych ciast polecanych do popołudniowej kawy, a desery z dodatkiem tych owoców to gotowy przepis na udaną imprezę, zwłaszcza dla dzieci.
Brzoskwinie jako kosmetyk
Poza walorami zdrowotnym, owoce te wpływają również korzystnie na naszą skórę. Nadają jej ładny, zdrowy kolor, mają działanie regenerujące, odżywcze oraz odświeżające cerę.
Jak zrobić szybką maseczkę z brzoskwini? To bardzo łatwe zadanie.
Rozgniecioną brzoskwinię nakładamy na skórę twarzy, szyi i dekoltu i pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie spłukujemy ciepłą wodą.
W kosmetyce mają zastosowanie również pestki brzoskwini, które są używane do wytwarzania oleju o migdałowym zapachu, służącego do masażu.