Przepisy z brzoskwiniami

Przepisy z brzoskwiniami
Potrawy z brzoskwiniami

Brzoskwinie to pyszne, aromatyczne owoce, które najsmaczniejsze są na przełomie lata i jesieni. Poza walorami smakowymi, mają również bardo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Wspierają pracę układu immunologicznego, zwalczają wolne rodniki, przeciwdziałają rozwojowi chorób nowotworowych, a także pomagają w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Stanowią świetny element ciast, deserów i koktajli, mogą być również smacznym dodatkiem do dań obiadowych.

Przepisy na dania z brzoskwiniami. Najsmaczniejsze przepisy

Brzoskwinie, znane pod łacińską nazwą Persica vulgaris, pochodzą z Chin, gdzie były uprawiane już cztery tysiące lat temu, jednak aktualnie możemy spotkać je na całym świecie. Brzoskwinia rzadko już spotykana jest w stanie dzikim, najczęściej występuje jako roślina uprawna. Jest bardzo smacznym i zdrowym owocem, który warto włączyć do naszego codziennego jadłospisu. Pomysłów na dobre dania z brzoskwiniami jest naprawdę wiele, można z nimi zrobić ciasto, desery, szybkie koktajle czy wzbogacić brzoskwiniami dania obiadowe. W każdej z tych wersji będzie zachwycać smakiem i letnim aromatem.

Właściwości zdrowotne brzoskwiń

Brzoskwinie są wartościowym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawierają między innymi witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, bor i selen.

Są również bogatym źródłem karotenoidów, naturalnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, zapobiegając rozwojowi chorób nowotworowych, wspierając pracę układu krwionośnego, poprawiając odporność oraz opóźniając procesy starzenia organizmu. Działanie antynowotworowe brzoskwiń jest dodatkowo zwiększone dzięki obecności w nich selenu, pierwiastka o udowodnionym działaniu antyrakowym. Potrawy z brzoskwiniami przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy i pomagają w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Dzięki wysokiej zawartości błonnika usprawniają procesy trawienia, poprawiają pracę jelit, a w efekcie zapobiegają uciążliwym zaparciom. Mają również działanie oczyszczające, ponieważ przyspieszają usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii.

Dzięki wysokiej zawartości wody regulują gospodarkę wodną organizmu, mają delikatne działanie moczopędne. W rezultacie wspierają pracę nerek i układu moczowego.

Wpływają pozytywnie na nastrój, z uwagi na występującą w nich niacynę, która pobudza wytwarzanie serotoniny, nazywanej inaczej hormonem szczęścia. Działają uspokajająco, pomagają przy problemach z bezsennością, zwiększają również naszą odporność na sytuacje stresowe.

Brzoskwinie mają właściwości zasadotwórcze, są więc wskazane u osób cierpiących na zgagę.

Ze względu na obecność boru mogą pomóc przy uciążliwych objawach menopauzy. Dodatkowym atutem tych owoców wynikającym z występowania boru jest jego pozytywny wpływ na wytwarzanie estrogenów, wpływających pozytywnie na stan naszych kości. Jest to istotne zwłaszcza w czasie menopauzy.

Składniki odżywcze zawarte w brzoskwiniach poprawiają stan naszej skóry, włosów i paznokci, z tego też powodu są one często stosowane jako wartościowy składnik kosmetyków pielęgnacyjnych.

Brzoskwinie mają delikatną, łatwo strawną skórkę, dlatego warto je jeść razem z nią, tym bardziej, że pod skórką znajduje się najwięcej składników odżywczych. W przypadku dzieci i osób z alergiami pokarmowymi warto jednak kupować brzoskwinie z upraw ekologicznych lub obierać je ze skórki przed jedzeniem.

Przepisy z brzoskwiniami to dobre elementy diet odchudzających, ponieważ zawierają jedynie 40 kalorii na 100g produktu oraz mają niski indeks glikemiczny(35). Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę.

Łatwe przepisy z brzoskwiniami

Brzoskwinie są słodkimi, aromatycznymi i soczystymi owocami, które świetnie sprawdzają się jako element smacznych potraw.

Jakie przepisy najczęściej zawierają dodatek brzoskwiń?

  • dżemy, konfitury, powidła, kompoty,
  • ciasto, placek i desery,
  • sałatki owocowe i warzywno-owocowe,
  • dania z mięsem (zarówno białym, jak i czerwonym) oraz rybami,
  • koktajle i smoothie,
  • szybkie przekąski, np. jogurt naturalny z brzoskwinią i orzechami – smaczny i bardzo zdrowy.

Poza sezonem na świeże brzoskwinie możemy je wykorzystywać w wersji suszonej, należy jednak pamiętać, że suszone brzoskwinie zawierają o wiele więcej kalorii w 100g, dlatego osoby będące na diecie redukcyjnej, powinny podchodzić do nich z rozwagą. Wybierając suszone brzoskwinie, zwróćmy uwagę na to czy nie są konserwowane dwutlenkiem siarki. Może on powodować występowanie alergii, dlatego jeśli zauważymy taki dodatek umyjmy suszone owoce przed spożyciem.

Dobrym sposobem na zatrzymanie brzoskwiniowego smaku poza sezonem jest także przygotowanie brzoskwiń w syropie. Przepis na brzoskwinie w syropie jest bardzo prosty, wystarczą owoce, woda, cukier, sok z cytryny i ewentualnie ulubione przyprawy. Choć przepisów na brzoskwinie w syropie znajdziemy w internecie bardzo dużo, to najlepiej wybierać takie, w których zawartość cukru nie jest zbyt wysoka.

Jeśli podczas przygotowywania potraw zostanie nam trochę brzoskwini, możemy ich użyć zewnętrznie, jako odżywczej maseczki.

Brzoskwinie w kuchni

Brzoskwinie czy nektarynki?

Brzoskwinie występują w wielu różnych odmianach. Wśród gatunków z omszałą skórką możemy wymienić brzoskwinię Inkę, Harnasia, brzoskwinię typu Ufo, Redhaven, Saturn czy Reliance, a odmiana o gładkiej skórce to popularna nektaryna. Najczęściej spotykanym rodzajem owoców są brzoskwinie Redhaven, ale wszystkie odmiany mają podobne właściwości odżywcze.

Jak przechowywać owoce?

Brzoskwinie to owoce delikatne i podatne na uszkodzenia, dlatego należy wybierać nienaruszone okazy i ostrożnie transportować je do domu. Na miejscu najlepiej przechowywać je w lodówce, nie dłużej niż 5 dni.

Możemy spożywać je na surowo lub wykorzystać do przyrządzenia różnorodnych potraw. Placek z brzoskwiniami i budyniem to jedno z ulubionych ciast polecanych do popołudniowej kawy, a desery z dodatkiem tych owoców to gotowy przepis na udaną imprezę, zwłaszcza dla dzieci.

Brzoskwinie jako kosmetyk

Poza walorami zdrowotnym, owoce te wpływają również korzystnie na naszą skórę. Nadają jej ładny, zdrowy kolor, mają działanie regenerujące, odżywcze oraz odświeżające cerę.

Jak zrobić szybką maseczkę z brzoskwini? To bardzo łatwe zadanie.

Rozgniecioną brzoskwinię nakładamy na skórę twarzy, szyi i dekoltu i pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie spłukujemy ciepłą wodą.

W kosmetyce mają zastosowanie również pestki brzoskwini, które są używane do wytwarzania oleju o migdałowym zapachu, służącego do masażu.

Przepisy z brzoskwiniami - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto