Sernik na zimno z twarogu

Opublikowano: 01.10.2022 r., 14:15 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sernik na zimno z twarogu
Sernik na zimno z twarogu
Sernik na zimno z twarogu przygotujesz w krótkim czasie, dlatego będzie to idealny pomysł na szybki deser przygotowany w Twoim domu.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 20 min
147 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Biszkopty 1 opakowanie (200 g)
  • Mleko 2% 1/2 szklanki (125 ml)
  • Galaretka 1 opakowanie (70 g)
  • Maliny (500 g)
  • Żelatyna 2 łyżki (20 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 opakowanie (180 g)
  • Cukier puder 3/4 szklanki (140 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
okrągła forma do pieczenia, lodówka

Przepis na sernik na zimno z twarogu krok po kroku

Owoce umyj i przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu.

Biszkopty ułóż na spodzie blaszki do pieczenia.

Mleko wlej do garnka i podgrzewaj, dodaj żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia.

Dodaj śmietankę i twaróg, wsyp cukier, a całość wymieszaj za pomocą rózgi.

Do mleka z żelatyną dodaj masę sernikową.

Na spodzie z biszkoptami dodaj odrobinę malin, wlej masę sernikową i kolejną porcję malin.

Zalej całość galaretką i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Jak oceniasz przepis na sernik na zimno z twarogu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób

Więcej informacji na temat sernika na zimno z twarogu

Sernik na zimno z twarogu bez pieczenia to doskonała propozycja na deser lub słodki lunch dla Twojej rodziny, lub znajomych. Postaw na szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: twaróg z wiaderka, śmietankę kremówkę, maliny, biszkopty, cukier, galaretkę o smaku truskawkowym i żelatynę.

Zatem, jak zrobić sernik na zimno z twarogu?

W pierwszej kolejności ułóż biszkopty na spodzie szklanego naczynia i odstaw z boku.

W osobnym garnku przygotuj galaretkę truskawkową według instrukcji na opakowaniu i pozostaw, aby delikatnie ostygła. W tym czasie delikatnie podgrzej mleko w niewielkim rondelku i rozpuść w nim żelatynę.

U mnie żelatyna będzie tradycyjna w proszku, śmiało możesz zastąpić ja żelatyną w paskach. Ważne jest tylko, aby dobrze dobrać proporcje, dlatego zwróć na to szczególną uwagę.

Masę twarogową przełóż do miski i połącz z cukrem waniliowym i śmietanką, po chwili dodaj mleko z żelatyną. Mieszaj całość do momentu, aż zgęstnieje i przełóż na herbatniki.

Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na 40 minut.

Owoce umyj i osusz. Na masę serową ułóż owoce, a całość zalej galaretką.

Całe ciasto włóż do lodówki na godzinę, po tym czasie sernik na zimno będzie pyszny i dobry do spożycia. Ja zdecydowałam się na świeże maliny, jeśli jednak nie masz dostępu do świeżych owoców, skorzystaj z wersji mrożonej. Ważne jest tylko, aby je odpowiednio odmrozić. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.

Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i uracie witamin.

Skoro już znasz mój przepis na sernik na zimno z twarogu, wykorzystaj go i przygotuj na imprezę do znajomych lub deser do rodziny.

Ciasto jest bardzo efektowne, dlatego będzie to też dobry pomysł na tort urodzinowy.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci, smacznego!

Alergeny w serniku na zimno z twarogu

Lista alergenów dla sernika na zimno z twarogu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Mleko 2%
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze sernika na zimno z twarogu

na 100g gotowej potrawy

Możesz użyć dowolnych owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
147.29
147.29
Białko (g)
7.25
7.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
19.02
19.02
Węglowodany przyswajalne (g)
17.50
17.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.51
1.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
4.83
4.83
Tłuszcze nasycone (g)
4.18
4.18
Tłuszcze nienasycone (g)
0.66
0.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.47
0.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.19
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
17.18
17.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
25.58
25.58
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.24
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.87
5.87
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.12
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.69
24.69
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.12
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.36
0.36
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.65
14.65
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.58
8.58
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
201.85
201.85
Potas (mg)
98.33
98.33
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
56.60
56.60
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
96.00
96.00
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.35
10.35
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.44
0.44
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.34
0.34
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na zimno z twarogu 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika na zimno z twarogu

Koszt składników
63.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Biszkopty
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Galaretka
70 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 70 g
Maliny
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Żelatyna
20 g
2 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
180 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 180 g
Cukier puder
140 g
3/4 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 140 g
Koszt składników
63.80