Żelatyna - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
żelatyna 0 0
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w żelatynie oraz jakie alergie mogą powodować.
Żelatyna - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego żelatyny

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak żelatyna indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z żelatyną
Masło, Kisiel, Galaretka,

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla żelatyny

Żelatyna
Kategoria produktu Pozostałe produkty
Cena Sprawdź cenę żelatyny
Kalorie Sprawdź kalorie w żelatynie
Alergie* b/d
Dieta wegańska Nie
Dieta wegetariańska Nie
Indeks glikemiczny 0
(niski)

Przepisy z żelatyną

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z żelatyną

schab w galarecie kcal, ciasto ptasie mleczko kcal, ciasto rafaello na biszkopcie kcal, ryba w galarecie kcal, szynka w galarecie kcal, karp w galarecie kcal, rolada z bitą śmietaną kcal, tort szwarcwaldzki kcal
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto