Jak rozmrozić lodówkę?

Jak rozmrozić lodówkę?
Jak rozmrozić lodówkę?
ikona podziel się
Opublikowano: 14.05.2023 r., 0:21 | Autor: Patrycja Czerwiak

Odmrożenie i czyszczenie lodówki jest niezbędne, by zachować jej dobry stan oraz jej wydajność. Można to zrobić w kilku prostych krokach.

  1. Należy przekręcić pokrętło do regulacji temperatury na "0" i odłączyć lodówkę od zasilania.
  2. Opróżnij wszystkie półki i szuflady.
  3. Poczekaj, aż lód całkowicie się roztopi.
  4. Lodówkę umyj wodą z niewielkim dodatkiem octu.
  5. Całą powierzchnię dokładnie osusz.
  6. Postępuj podobnie z zamrażalnikiem.
  7. Umyj otwór odpływowy, znajdujący się na tylnej ściance.
  8. Lodówkę podłącz do zasilania po dokładnym osuszeniu.

Jak rozmrozić lodówkę?? Co jeszcze warto wiedzieć?

Lodówka to miejsce, w którym zwykle przechowujemy łatwo psujące się produkty. Ze względu na niską temperaturę pozwala przedłużyć ich świeżość, a przy tym uniknąć marnowania żywności. To niezwykle przydatny sprzęt znajduje się w każdym domu i ciężko sobie wyobrazić funkcjonowanie bez niej. Jednak, by lodówka mogła służyć jak najdłużej warto zadbać o jej odpowiednie czyszczenie.

Odmrożenie i czyszczenie lodówki jest niezbędne, by zachować jej dobry stan oraz jej wydajność. W lodówce podczas użytkowania bardzo często gromadzi się bród, który nie sprzyja odpowiedniej higienie, a także lód. Gromadzący się na ściankach lód, nie tylko zmniejsza efektywność działania lodówki, przez co zwiększa prawdopodobieństwo gorszego chłodzenia. Również prowadzi do większego pobierania prądu. Nieoczyszczona lodówka jest więc niebezpieczna dla zdrowia, a także obciąża domowy budżet. Warto więc co jakiś czas zadbać o jej czyszczenie. Jeśli chodzi o częstotliwość, z którą należy rozmrażać lodówkę, to dobrze czyścić ją raz na kilka miesięcy. W przypadku starszych modeli nawet raz na 2 miesiące. To wspaniały sposób na zwiększenie jej wydajności i bezpieczeństwa. Jednak często wydaje się, że to proces niezwykle skomplikowany. A więc jak rozmrozić lodówkę najlepiej? Można to zrobić w kilku prostych krokach. Poniżej sprawdzony sposób:

  1. Należy przekręcić pokrętło do regulacji temperatury na "0" i odłączyć lodówkę od zasilania.
  2. Opróżnij wszystkie półki i szuflady.
  3. Poczekaj, aż lód całkowicie się roztopi.
  4. Lodówkę umyj wodą z niewielkim dodatkiem octu.
  5. Całą powierzchnię dokładnie osusz.
  6. Postępuj podobnie z zamrażalnikiem.
  7. Umyj otwór odpływowy, znajdujący się na tylnej ściance.
  8. Lodówkę podłącz do zasilania po dokładnym osuszeniu.

Niestety rozmrażanie lodówki zwykle zajmuje dość sporo czasu. Ciężko odpowiedzieć na pytanie, jak długo rozmraża się lodówka jednoznacznie, gdyż zależy to od rodzaju posiadanego sprzętu. Niektóre, starsze modele potrzebują kilku godzin, by całkowicie się rozmrozić. Nowsze modele zwykle gwarantują szybkie rozmrażanie, choć również w ich wypadku, to ile czasu to zajmie zależy od modelu.

Wiele osób szuka rozwiązania na to, by szybko rozmrozić lodówkę. W internecie można znaleźć naprawdę wiele porad na to jak przyspieszyć rozmrażanie, jednak nie warto ich stosować. To pomysły, które niestety mogą doprowadzić do zepsucia sprzętu lub do zmniejszenia jego wydajności. A tego chcemy uniknąć w przypadku sprzętu.

Jeśli zastanawiasz się jak rozmrozić zamrażarkę, to cały proces przebiega podobnie. Jedyna różnica polega na tym, że zwykle ze względu na niższą temperaturę w zamrażarce, cały proces przebiega nieco dłużej.

Ze względu na prężny rozwój technologii, obecnie dostępne są na rynku również lodówki "no frost". Różnią się one sposobem cyrkulacji powietrza. Wentylatorów odpowiedzialne za system wymiany powietrza redukują wilgotność wewnątrz urządzenia. Dzięki temu nie dochodzi do powstawania uciążliwego szronu. Dlatego takiej lodówki nie trzeba rozmrażać, wystarczy tylko dokładnie przetrzeć ją szmatką z wodą, dwa razy do roku.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto