Sernik na zimno z borówkami

Opublikowano: 26.04.2022 r., 13:54 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny sernik z borówkami
Sernik na zimno z borówkami
Sernik na zimno z borówkami to pyszne i szybkie ciasto przygotowane z sześciu składników. Jeśli potrzebny Ci smaczny deser na lato, to ciasto sprawdzi się idealnie.
Przygotowanie 60 min
246 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Herbatniki (200 g)
  • Masło (60 g)
  • Serek homogenizowany (800 g)
  • Borówka amerykańska (500 g)
  • Żelatyna - 2 łyżki (16 g)
  • Cukier puder (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
tortownica 24 cm, malakser

Przepis na sernik na zimno z borówkami krok po kroku

Herbatniki rozdrobnij w malakserze. Dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.

Wyłóż powstałą masą dno tortownicy. Wyrównaj i dociśnij. Włóż całość do lodówki na 30 minut.

Żelatynę rozpuść w 1/3 szklance wrzątku i odstaw do ostygnięcia.

Serki homogenizowane przełóż do miski. Dodaj cukier puder i całość dokładnie wymieszaj.

Powoli wlewaj żelatynę ciągle mieszając.

Do masy serowej dodaj połowę borówek i wymieszaj. Przelej masę na schłodzony spód.

Na wierzchu ułóż pozostałe borówki i włóż do lodówki na kilka godzin, by dobrze stężało.

Jak oceniasz przepis na sernik na zimno z borówkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób

Więcej informacji na temat sernika na zimno z borówkami

Sernik na zimno z borówkami to pyszne i szybkie ciasto przygotowane z sześciu składników. Jeśli potrzebny Ci smaczny deser na lato, to ciasto sprawdzi się idealnie.

Przepis na sernik na zimno z borówkami wykonasz w około godzinę. Warto wykonać to dobre ciasto, jeśli chcesz podać łatwe rozwiązanie na deser bez pieczenia.

Na początku rozdrobnij herbatniki i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy i schowaj do lodówki na pół godziny. Żelatynę rozpuść w wodzie. Następnie wymieszaj dokładnie serki homogenizowane z cukrem pudrem. Przestudzoną żelatynę dodaj do serków i wymieszaj. Wsyp do masy połowę borówek i przelej masę na spód z herbatników. Na wierzchu ułóż delikatnie borówki. Ciasto umieść w lodówce na kilka godzin, by dobrze stężało. Mam nadzieję, że nasze wskazówki pomogły Ci zrozumieć jak zrobić sernik na zimno z borówkami. Koniecznie wykonaj ten prosty przepis. To naprawdę świetny pomysł na szybki, słodki deser na imprezę.

Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten dobry serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta. Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.

Serek homogenizowany to produkt powstający z masy twarogowej poddanej procesowi homogenizacji. W 100 g naturalnego serka homogenizowanego mamy tylko 111 kcal i aż 8 g białka. To powoduje, że można zaliczyć go do produktów wysokobiałkowych. Wraz z produktami mlecznymi dostarczamy znaczne ilości wapnia, a także cynku czy magnezu. Warto zwrócić również uwagę na witaminę D, która ma pozytywne oddziaływanie na cały nasz organizm.

Alergeny w serniku na zimno z borówkami

Lista alergenów dla sernika na zimno z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • Serek homogenizowany

Wartości odżywcze sernika na zimno z borówkami

na 100g gotowej potrawy

Serki homogenizowane to dobre źródło wapnia i witaminy D.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
176.31
246.84
Białko (g)
5.76
8.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
20.93
29.30
Węglowodany przyswajalne (g)
19.98
27.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
8.06
11.29
Tłuszcze nasycone (g)
4.79
6.71
Tłuszcze nienasycone (g)
3.27
4.58

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
171.98
240.78
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na zimno z borówkami 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika na zimno z borówkami

Koszt składników
53.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
60 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Serek homogenizowany
800 g
2.80
Za 150,0 g
Liczba opakowań 6
14.93
Za 800 g
Borówka amerykańska
500 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
24.00
Za 500 g
Żelatyna
16 g
2 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 16 g
Cukier puder
125 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Koszt składników
53.30