Przepis na sernik na zimno z borówkami krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
tortownica 24 cm, malakser

Herbatniki rozdrobnij w malakserze. Dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.

Wyłóż powstałą masą dno tortownicy. Wyrównaj i dociśnij. Włóż całość do lodówki na 30 minut.

Żelatynę rozpuść w 1/3 szklance wrzątku i odstaw do ostygnięcia.

Serki homogenizowane przełóż do miski. Dodaj cukier puder i całość dokładnie wymieszaj.

Powoli wlewaj żelatynę ciągle mieszając.

Do masy serowej dodaj połowę borówek i wymieszaj. Przelej masę na schłodzony spód.

Na wierzchu ułóż pozostałe borówki i włóż do lodówki na kilka godzin, by dobrze stężało.

Sernik na zimno z borówkami pokazany z góry
Sernik na zimno z borówkami
Koszt przygotowania dania
31.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
173 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
85

Sernik na zimno z borówkami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku na zimno z borówkami

Sernik na zimno z borówkami to pyszne i szybkie ciasto przygotowane z sześciu składników. Jeśli potrzebny Ci smaczny deser na lato, to ciasto sprawdzi się idealnie.

Przepis na sernik na zimno z borówkami wykonasz w około godzinę. Warto wykonać to dobre ciasto, jeśli chcesz podać łatwe rozwiązanie na deser bez pieczenia.

Na początku rozdrobnij herbatniki i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy i schowaj do lodówki na pół godziny. Żelatynę rozpuść w wodzie. Następnie wymieszaj dokładnie serki homogenizowane z cukrem pudrem. Przestudzoną żelatynę dodaj do serków i wymieszaj. Wsyp do masy połowę borówek i przelej masę na spód z herbatników. Na wierzchu ułóż delikatnie borówki. Ciasto umieść w lodówce na kilka godzin, by dobrze stężało. Mam nadzieję, że nasze wskazówki pomogły Ci zrozumieć jak zrobić sernik na zimno z borówkami. Koniecznie wykonaj ten prosty przepis. To naprawdę świetny pomysł na szybki, słodki deser na imprezę.

Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten dobry serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta. Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.

Serek homogenizowany to produkt powstający z masy twarogowej poddanej procesowi homogenizacji. W 100 g naturalnego serka homogenizowanego mamy tylko 111 kcal i aż 8 g białka. To powoduje, że można zaliczyć go do produktów wysokobiałkowych. Wraz z produktami mlecznymi dostarczamy znaczne ilości wapnia, a także cynku czy magnezu. Warto zwrócić również uwagę na witaminę D, która ma pozytywne oddziaływanie na cały nasz organizm.

Wartości odżywcze sernika na zimno z borówkami

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na zimno z borówkami 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku na zimno z borówkami

Lista alergenów dla sernika na zimno z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło

W przepisie na sernik na zimno z borówkami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • serek homogenizowany
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania sernika na zimno z borówkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
60 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Serek homogenizowany
800 g
Borówka amerykańska
500 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
24.00
Za 500 g
Żelatyna
16 g
2 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 16 g
Cukier puder
125 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Jak oceniasz przepis na sernik na zimno z borówkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób