Sernik snickers

Opublikowano: 01.06.2022 r., 16:11 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik snickers ustawiony na białym blacie
Sernik snickers
Sernik snickers jest tak pyszny, że na stałe zagości na Twoim stole. Przekonaj się sam, jak prosty jest w wykonaniu.
Przygotowanie 20 min
453 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (160 g)
  • Masło (40 g)
  • Serek ricotta w temperaturze pokojowej (250 g)
  • Mascarpone w temperaturze pokojowej (250 g)
  • Cukier puder (120 g)
  • Ekstrakt waniliowy 1 łyżka (10 ml)
  • Śmietanka kremowa 36% (250 ml)
  • Żelatyna (10 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Czekolada mleczna (100 g)
  • Orzeszki ziemne solone, prażone (50 g)
  • Baton Mars lub snickers (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, ekstrakt waniliowy, żelatyna
Sprzęt kuchenny
mikser, tortownica 23 cm, rondelek

Przepis na sernik snickers krok po kroku

Herbatniki rozdrobnij w malakserze. Masło rozpuść, dodaj do ciastek i całość dokładnie wymieszaj. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy.

W misce umieść ricottę, mascarpone, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Zmiksuj na gładką masę.

Żelatynę rozpuść w 50 ml ciepłej wody i odstaw na 10 minut, aż napęcznieje.

Do żelatyny dodaj łyżkę masy serkowej i dokładnie wymieszaj. Po czym całość wlej do masy serowej. Dokładnie wymieszaj.

Śmietanę ubij na sztywno i dodaj do masy serkowej. Batony posiekaj i dodaj do masy. Ponownie wymieszaj. Masę przelej na spód z ciasteczek. Schowaj w lodówce na minimum 2 godziny.

Orzeszki posiekaj. Gdy ciasto stężeje, posyp je orzeszkami.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i wymieszaj ze śmietanką.

Polewą polej ciasto.

Jak oceniasz przepis na sernik snickers
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat sernika snickers

Sernik snickers z orzechami jest tak smaczny, że na stałe zagości na Twoim stole. Przekonaj się sam, jak prosty jest w wykonaniu. Będzie świetny dla dzieci na deser lub dla dorosłych do kawy.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sernik snickers to już pokazuje mój prosty przepis na ten pyszny sernik na zimno. Najpierw herbatniki rozdrobnij w malakserze. Masło rozpuść, dodaj do ciastek i całość dokładnie wymieszaj. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy. W misce umieść ricottę, mascarpone, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Zmiksuj na gładką masę. Żelatynę rozpuść w 50 ml ciepłej wody i odstaw na 10 minut, aż napęcznieje. Do żelatyny dodaj łyżkę masy serkowej i dokładnie wymieszaj. Po czym całość wlej do masy serowej. Dokładnie wymieszaj. Śmietanę ubij na sztywno i dodaj do masy serkowej. Batony posiekaj i dodaj do masy. Ponownie wymieszaj. Masę przelej na spód z ciasteczek. Schowaj w lodówce na minimum 2 godziny. Orzeszki posiekaj. Gdy ciasto stężeje, posyp je orzeszkami. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i wymieszaj ze śmietanką. Polewą polej ciasto. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić przepis na sernik snickers.

Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten pyszny serowy placek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta, dlatego i my pokazujemy jak zrobić sernik dekadencki.

Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.

Do Polski ciasto to trafiło głównie za sprawą Jana III Sobieskiego, który wracając z Austrii, przywiózł ze sobą sernik wiedeński. Po tym czasie sernik na stałe zagościł na polskich stołach i żadne z przyjęć nie może się udać bez tego ciasta. Dlatego też sernik snickers to bardzo dobry pomysł na imprezę.

Alergeny w serniku snickers

Lista alergenów dla sernika snickers przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Baton Mars
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • serek ricotta
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada mleczna
    • Baton Mars
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki ziemne
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Baton Mars
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Baton Mars

Wartości odżywcze sernika snickers

na 100g gotowej potrawy

Serek mascarpone i ricotta to dobre źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
378.03
453.64
Białko (g)
7.51
9.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
29.27
35.12
Węglowodany przyswajalne (g)
28.42
34.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
1.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
26.85
32.23
Tłuszcze nasycone (g)
20.97
25.17
Tłuszcze nienasycone (g)
5.88
7.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.38
46.06
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, śmietanka kremowa 36%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina C (mg)
0.11
0.13
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, śmietanka kremowa 36%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
206.35
247.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
112.20
134.64
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, śmietanka kremowa 36%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.68
0.82
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, śmietanka kremowa 36%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika snickers 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika snickers

Koszt składników
53.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
160 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 160 g
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Serek ricotta
250 g
w temperaturze pokojowej
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Mascarpone
250 g
w temperaturze pokojowej
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
120 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Ekstrakt waniliowy
10 ml
1 łyżka
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 2
1.94
Za 10 ml
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Żelatyna
10 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Orzeszki ziemne
50 g
solone, prażone
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Baton Mars
150 g
lub snickers
2.20
Za 51,0 g
Liczba opakowań 3
6.47
Za 150 g
Koszt składników
53.60