Przepis na sernik snickers krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, ekstrakt waniliowy, żelatyna
To będzie niezbędne
mikser, tortownica 23 cm, rondelek

Herbatniki rozdrobnij w malakserze. Masło rozpuść, dodaj do ciastek i całość dokładnie wymieszaj. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy.

W misce umieść ricottę, mascarpone, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Zmiksuj na gładką masę.

Żelatynę rozpuść w 50 ml ciepłej wody i odstaw na 10 minut, aż napęcznieje.

Do żelatyny dodaj łyżkę masy serkowej i dokładnie wymieszaj. Po czym całość wlej do masy serowej. Dokładnie wymieszaj.

Śmietanę ubij na sztywno i dodaj do masy serkowej. Batony posiekaj i dodaj do masy. Ponownie wymieszaj. Masę przelej na spód z ciasteczek. Schowaj w lodówce na minimum 2 godziny.

Orzeszki posiekaj. Gdy ciasto stężeje, posyp je orzeszkami.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i wymieszaj ze śmietanką.

Polewą polej ciasto.

Sernik snickers ustawiony na białym blacie
Sernik snickers
Koszt przygotowania dania
36.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
453 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
85

Sernik snickers - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku snickers

Sernik snickers z orzechami jest tak smaczny, że na stałe zagości na Twoim stole. Przekonaj się sam, jak prosty jest w wykonaniu. Będzie świetny dla dzieci na deser lub dla dorosłych do kawy.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sernik snickers to już pokazuje mój prosty przepis na ten pyszny sernik na zimno. Najpierw herbatniki rozdrobnij w malakserze. Masło rozpuść, dodaj do ciastek i całość dokładnie wymieszaj. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy. W misce umieść ricottę, mascarpone, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Zmiksuj na gładką masę. Żelatynę rozpuść w 50 ml ciepłej wody i odstaw na 10 minut, aż napęcznieje. Do żelatyny dodaj łyżkę masy serkowej i dokładnie wymieszaj. Po czym całość wlej do masy serowej. Dokładnie wymieszaj. Śmietanę ubij na sztywno i dodaj do masy serkowej. Batony posiekaj i dodaj do masy. Ponownie wymieszaj. Masę przelej na spód z ciasteczek. Schowaj w lodówce na minimum 2 godziny. Orzeszki posiekaj. Gdy ciasto stężeje, posyp je orzeszkami. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i wymieszaj ze śmietanką. Polewą polej ciasto. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić przepis na sernik snickers.

Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten pyszny serowy placek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta, dlatego i my pokazujemy jak zrobić sernik dekadencki.

Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.

Do Polski ciasto to trafiło głównie za sprawą Jana III Sobieskiego, który wracając z Austrii, przywiózł ze sobą sernik wiedeński. Po tym czasie sernik na stałe zagościł na polskich stołach i żadne z przyjęć nie może się udać bez tego ciasta. Dlatego też sernik snickers to bardzo dobry pomysł na imprezę.

Wartości odżywcze sernika snickers

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
378.03 kcal
453.64 kcal
Białko
7.51 g
9.01 g

Węglowodany w serniku snickers

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
29.27 g
35.12 g
Węglowodany przyswajalne
28.42 g
34.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.84 g
1.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
26.85 g
32.23 g
Tłuszcze nasycone
17.94 g
21.52 g
Tłuszcze nienasycone
6.49 g
7.79 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
38.38 mg
46.06 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, śmietanka kremowa 36%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik snickers

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina C
0.11 mg
0.13 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, śmietanka kremowa 36%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik snickers

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
206.35 mg
247.62 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
112.20 mg
134.64 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, śmietanka kremowa 36%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.68 mg
0.82 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, śmietanka kremowa 36%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika snickers 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku snickers

Lista alergenów dla sernika snickers przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Baton Mars
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • serek ricotta
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada mleczna
    • Baton Mars
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki ziemne
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Baton Mars
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Baton Mars

Cena przygotowania sernika snickers

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
160 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 160 g
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Serek ricotta
250 g
w temperaturze pokojowej
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Mascarpone
250 g
w temperaturze pokojowej
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
120 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Ekstrakt waniliowy
10 ml
1 łyżka
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 2
1.94
Za 10 ml
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Żelatyna
10 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Orzeszki ziemne
50 g
solone, prażone
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Baton Mars
150 g
lub snickers
2.20
Za 51,0 g
Liczba opakowań 3
6.47
Za 150 g
Koszt składników
53.60
Jak oceniasz przepis na sernik snickers
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób