Kuchnia światowa

Ilustracja: Kuchnia światowa - charakterystyka, przepisy, ciekawostki

Kuchnia światowa została ukształtowana przez różnorodne kontakty między ludźmi, migracje oraz międzynarodowy biznes. Okazało się, że niektóre są tak praktyczne, że upowszechniły się na całym świecie. Przykładem może być picie kawy, herbaty, jedzenie makaronu lub pizzy. Na stałe do kuchni światowej weszły rośliny, których uprawa udaje się w wielu regionach. Nie wyobrażamy sobie kuchni bez pomidorów, ziemniaków, kukurydzy czy papryki. Na świecie upowszechniły się także style jedzenia, które powalają na szybkie i przyjemnie spędzanie czasu racząc się smacznymi daniami. Przykładem może być popularność fast food, grillowania czy też zamawiania pizzy.

Kuchnia światowa - charakterystyka, przepisy, ciekawostki

Czy istnieje kuchnia światowa, czyli przepisy kulinarne, które występują na całym świecie? Otóż niektóre potrawy i smaki zdobyły sobie taką popularność, że obecnie jada się je wszędzie. Również niektóre rośliny stały się tak wydajne i łatwe w uprawie, że jada się je prawie wszędzie. Poznaj najlepsze przepisy kulinarne kuchni światowej.

Kuchnia światowa - różnorodne smaki i potrawy

Czy istnieje takie pojęcie jak kuchnia światowa? Poszczególne narody stworzyły własne, różnorodne tradycje kulinarne, typowe dla danego klimatu i występujących tam roślin i zwierząt oraz warunków uprawy. Inaczej wyglądają przepisy na potrawy w klimacie zimnym lub chłodnym, gdzie człowiek potrzebuje od rana dużo kalorii. Inaczej zaś w klimacie ciepłym i gorącym, gdzie obfite jedzenie rano i w ciągu dnia rozleniwia, dlatego też jada się głównie wieczorem. Na kuchnię duży wpływ ma również religia wskazująca wyznawcom zdrowe i niezdrowe jedzenie.

W odróżnieniu od regionów i występującego tam rolnictwa, kuchnię światową można podzielić na takie obszary jak:

  • kuchnia europejska, Ameryki Północnej i kuchnia australijska,
  • kuchnia azjatycka,
  • kuchnia śródziemnomorska, Bliskiego Wschodu i Północnej Afryki,
  • kuchnia Afryki Subsaharyjskiej,
  • kuchnie Ameryki Południowej i Środkowej.

Na kuchnie poszczególnych regionów i krajów wpływ miały zapożyczenia z innych kuchni, migracje ludności, światowy biznes oraz obecnie globalizm. Dlatego też w takich regionach jak Australia, czy Ameryka Północna panuje przede wszystkim kuchnia europejska, głównie anglosaska. Zaś w Ameryce Południowej i Środkowej doszło do wymieszania sztuki kulinarnej miejscowej ludności z przepisami Hiszpanów i Portugalczyków tworząc nowe smaki i potrawy. Kuchnia światowa szczególnie dużo zawdzięcza właśnie Ameryce Południowej, gdyż stamtąd pochodzą najlepsze produkty, które upowszechniły się na całym świecie. Ziemniaki, kukurydza, pomidory, papryka, kakao, a także modne obecnie awokado, pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej.

Na różnorodne smaki świata wpływ ma przede wszystkim klimat i możliwości uprawy roślin. Dlatego też kuchnia europejska dzieli się na część chłodną i część śródziemnomorską. W chłodnych regionach Europy Środkowej i Północnej jada się dużo potraw mącznych, ziemniaczanych i mięsnych. Ludzie jedzą pożywne śniadanie i obiad, zaś kolacja jest symboliczna. Natomiast w kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej i bliskowschodniej, jada się głównie wieczorem, kiedy jest już chłodniej. Przeważają tu lekkie dania z warzyw i roślin strączkowych. Podobnie wygląda kuchnia azjatycka. Podczas gdy na południu Chin podstawą żywienia jest ryż, to na północy jada się dania mączne. Dlatego też z Północnych Chin pochodzą takie popularne dania na świecie jak makaron i pierogi.

Co ciekawe, kuchnie na świecie dzielą się według podstawowych sposobów żywienia oraz spożycia chleba i mleka. Mało kto wie, że nie wszyscy są przysłowiowymi “zjadaczami chleba”. Chleb jada się w kuchni europejskiej, bliskowschodniej i arabskiej. Stąd przywędrował on do Ameryki i Australii. Co ciekawe, typowym fast food w Wietnamie są bagietki z mięsem i warzywami, które jest zapożyczeniem z kuchni francuskiej. Podobnie wygląda sprawa z piciem mleka. Mało kto wie, że nie wszyscy ludzie są w stanie trawić białko z mleka. Mleko zaczęto pić w północnej i środkowej Azji, skąd przywędrowało do Indii, na Bliski Wschód oraz do Europy i Ameryk. Zupełnie odmienny rodzaj kuchni obowiązuje w krajach Dalekiego Wschodu, gdzie nie jada się mleka, jego przetworów, ani chleba. W sklepach nie znajdziemy tam przetworów mlecznych, ani serów. Natomiast żywienie opiera się na ryżu i makaronach ryżowych i mącznych. Odmiennym regionem kulinarnym jest Afryka Subsaharyjska, gdzie dieta opiera się na plackach w rodzaju polenty lub mamałygi, robionych z manioku, kukurydzy lub bananów. W Afryce wschodniej i południowej, gdzie ludzie zajmują się wypasem bydła, pija się mleko.

Najlepsze potrawy, które stały się popularne na świecie

Zastanawiając się czy istnieje kuchnia światowa, przychodzą na myśl potrawy, które stały się tak popularne na całym świecie, że jada się je lub pije prawie wszędzie. Niektóre produkty okazały się tak wydajne i popularne, że zadomowiły się prawie wszędzie. Upowszechniły się także sposoby przygotowywania potraw oraz style jedzenia.

Najlepsze produkty, które weszły na stałe do kuchni światowej:

  • napoje: kawa, herbata, kakao,
  • ziemniaki,
  • kukurydza,
  • trzcina cukrowa i cukier buraczany,
  • pomidory,
  • papryka,
  • ryż,
  • pszenica.

Potrawy, które zdobyły powodzenie na całym świecie:

  • makaron i dania typu spaghetti,
  • pierogi,
  • pączki,
  • ciasteczka i herbatniki,
  • pizza,
  • lazania,
  • naleśniki,
  • lody,
  • koktajle i drinki,
  • sałatki,
  • grillowane mięso, kultura grilla i barbecue.

Jednym z popularnych na świecie stylów jedzenia jest fast food. Od zarania dziejów popularne było jedzenie uliczne, które zwykle składało się z nadziewanego pieczywa lub mięsa w bułce, tak aby nie brudzić sobie rąk i ubrania sosem z mięsa. Natomiast wraz z rozwojem przemysłu w Ameryce powstała kultura fast food, aby zapewnić pracownikom szybkie jedzenie w przerwie w pracy. Styl ten szczególnie spopularyzował się na całym świecie, mimo że jedzenie fast food nie jest zdrowe.

Pozostałe przepisy kuchni światowej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto