Sernik królewski

sernik królewski

Sernik to ciasto deserowe, które składa się głównie z masy serowej. Co ciekawe, pierwszy przepis na sernik został wymyślony w okolicy 350 roku p.n.e. w starożytnej Grecji – jego pierwotną nazwą było plakous. Dopiero wiele lat później sernik zaczęto wyrabiać w Cesarstwie Rzymskim, aby następnie rozpowszechnić się w większości europejskich państw. Sernik królewski jest polską odmianą tego pysznego ciasta serowego, a składa się on z dwóch warstw kruchego ciasta i masy serowej.

Sernik królewski – sprawdzone przepisy na wyjątkowy sernik

Sernik królewski to przepyszne ciasto, które w Polsce piecze się od wielu pokoleń. Przepis na smaczny wypiek przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu sernik wciąż jest tak samo doskonały, jak dawniej. Słodki przysmak powinno się wypiekać w prostokątnej foremce. Doskonały sernik królewski musi składać się z masy serowej, a także dwóch warstw kruchego ciasta kakaowego – jedna warstwa na wierzchu i jedna pod spodem wypieku. Jakiego rodzaju ser wybrać do sernika? Które dodatki będą najlepsze, aby upiec fantastyczne ciasto? W jakiej temperaturze piec sernik królewski? W poniższym artykule znajdziesz odpowiedzi na wszystkie te pytania!

Sernik królewski – przepis na pyszne polskie ciasto. Przydatne wskazówki

Historia sernika w Polsce – kiedy ciasto pojawiło się w naszym kraju?

Ciężko wskazać dokładną datę pojawienia się sernika w naszym kraju. Pierwszy przepis najprawdopodobniej ukazał się w jednej ze staropolskich książek kucharskich. Sernik przywędrował do Polski z Wiednia – historycy uważają, że to dzięki Janowi III Sobieskiemu wracającemu stamtąd z bitwy. Właśnie od tego wydarzenia wzięła się też nazwa wypieku, mianowicie sernik wiedeński. W polskiej kuchni znaleźć można też wiele innych przepisów na sernik, np. kaszubski, Isaura (łaciaty), serowiec, strudel serowy czy sernik królewski. Ten ostatni pochodzi z Niemiec, a jego oryginalna nazwa brzmi Russischer Zupfkuchen. Sernik ów ma czekoladowy spód, upieczoną masę serową i kruszonkę czekoladową lub kakaową, którą udekorowane jest ciasto. To bardzo pyszny wypiek, na który Polacy przejęli niemiecki przepis wieki temu. Latami modyfikowaliśmy go, aby wreszcie stworzyć własne receptury sernika królewskiego.

Sernik to przepyszne słodkie ciasto, bez którego ciężko Polakom wyobrazić sobie jakąkolwiek imprezę rodzinną. Pojawia się on w różnej postaci zarówno na imieninach ciotki, jak i urodzinach babci, rocznicy rodziców i innych uroczystościach rodzinnych. Piecze się go na wesele, domówki, ale też zupełnie bez okazji – na niedzielę dla całej rodziny w formie deseru. Przez to, że sernik pojawia się na polskich stołach tak często, wielu Polaków uważa go za nasz własny, rodzimy i tradycyjny deser. Jak już jednak wspominaliśmy, przejęliśmy przepis na sernik z Niemiec – mowa oczywiście o serniku królewskim. Sernik jako wypiek nie wywodzi się jednak tylko z Niemiec, bo jego początki sięgają starożytnej Grecji z 350 roku p.n.e., kiedy to o serniku wspominał Archestarus. To właśnie sernik pojawiał się w pierwszych książkach kulinarnych jako kultowe ciasto.

Sernik za czasów starożytnych znany był nie tylko w Grecji, ale też w Rzymie. Właśnie w Wiecznym Mieście wypiek ten przeważał popularnością nad innymi ciastami. Sernik pojawił się m.in. w De Re Rustica Kantona Starszego, który ciasto powiązał z obrządkami religijnymi. Marek Kanton był z kolei pionierem pierwszego opisanego przepisu na sernik – wówczas nazywał go jednak nie sernikiem, a libium. W którym momencie sernik pojawił się w pozostałych częściach Europy? Historyczne zapiski wskazują na to, że wraz z podbojami Rzymian. Ponoć żywili się oni sernikiem, aby zapewnić sobie energię konieczną do toczenia kolejnych bitew. Ciasto dokładniej opisane zostało w 1545 roku w pierwszej wydrukowanej książce kucharskiej. Ludzie szybko polubili wypiek i często przyrządzali go w swoich domach. Wiele osób modyfikowało oryginalną recepturę, na przestrzeni setek dodając do sernika lat m.in. rodzynki, lukier i inne dodatki. Pojawiła się kruszonka, skórka pomarańczowa, mleko w proszku i owoce. Właśnie dlatego na świecie jest teraz mnóstwo przepisów na ten pyszny deser. Nie wiadomo, ile jest łącznie receptur na sernik. Kulinarni znawcy szacują, że może być ich znacznie więcej niż… tysiąc.

Jaki ser jest najlepszy do sernika? Najważniejsze informacje o serze do sernika!

Do sernika najlepszy będzie twaróg niskotłuszczowy lub wysokobiałkowy. Właśnie z takiego sera zrobić można pyszną i gęstą masę serową. Co ciekawe, ilość białka w twarogu, którego używa się do pieczenia sernika, wartością odżywczą zbliżona jest do białka zawartego w mięsie. Właśnie dlatego jedzenie sernika to doskonała opcja dla osób będących na diecie redukcyjnej oraz ludzi trenujących. Ciasto można jeść też przed snem, ponieważ organizm trawi białko bardzo powoli. Podczas jedzenia twarogu uwalniają się aminokwasy, które w trakcie odpoczynku odżywiają naszą tkankę mięśniową. Jedzenie twarogu – oczywiście bez zbędnych ulepszaczy – może być więc doskonałym pomysłem dla odchudzających się osób.

Oczywiście do sernika przygotować można również własną, domową masę serową. Najlepiej w tym celu zaopatrzyć się w świeże mleko od krowy, które kupisz od gospodarza albo zaufanego dostawcy. Nieźle sprawdzi się też pasteryzowane mleko. Jak przyrządzić własny twaróg? Należy podgrzać mleko do 25 st. C, a później dodać szczepionkę do sera. Gdy po kilkunastu godzinach zrobi się skrzep, należy oddzielić od niego serwatkę. Otrzymany miękki twaróg można użyć do upieczenia sernika. Pamiętaj, że sernik królewski zrobiony z własnoręcznie przygotowanego twarogu nie dość, że będzie bardzo smaczny, to na pewno zdrowy i pożywny.

Jak piec sernik królewski? Porady, wskazówki i przepisy na sernik królewski

Sernik królewski – jak zrobić sernik królewski, krok po kroku

Sernik królewski to jedno z najbardziej lubianych ciast przez Polaków. Robi się je z kruchego ciasta, które miesza się z kakao w proszku i masą serową. Niektórzy lubią jeść sernik królewski wyłącznie z okazji świąt lub uroczystości rodzinnych. Inni z kolei chętnie pieką go w niedzielę i spożywają z najbliższymi w ramach wspólnego deseru. Aby przygotować deser, powinno się zaopatrzyć w składniki na kruche ciasto i masę serową. Do kruchego ciasta przyda się mąka pszenna, surowe kakao, masło, cukier, jajka i proszek do pieczenia. Z kolei masę serową robi się z mielonego twarogu z wiaderka (w sklepach znaleźć można wiele dobrych twarogów o naturalnym składzie i bez ulepszaczy), jajek, cukru, budyniu śmietankowego (koniecznie bez cukru) i masła. Jeśli ciasto ma być tradycyjne, to rodzynki, lukier czy skórka pomarańczowa nie wchodzą w grę. Do przyrządzenia sernika królewskiego powinno się używać prostokątnej foremki do pieczenia.

Najpierw należy zrobić kakaowe ciasto kruche. W tym celu do miski wrzuca się wszystkie produkty potrzebne do jego wyrobienia, oczywiście w odpowiednich proporcjach, a następnie miesza się je za pomocą miksera. Oczywiście ciasto można wyrabiać też ręcznie, jednak to zajmuje o wiele więcej czasu i jest bardzo pracochłonne. Uformowaną masę należy zawinąć w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin – a już najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu się ciasto na sernik królewski będzie zwarte i z łatwością rozdzielić będzie je można na dwie równe połówki. Jedna część powędruje wówczas do zamrażalnika, a drugą trzeba będzie wyłożyć dno prostokątnej foremki do pieczenia. Wyłożyć ją należy uprzednio papierem do wypieków, a także wysmarować boki miękkim masłem.

Odłóż foremkę z ciastem na bok i zabierz się za przygotowanie masy serowej do sernika. Wbij do osobnego naczynia jaja i dosyp do nich cukier. Ubij oba te składniki za pomocą miksera ustawionego na najwyższe obroty, zamieniając jajeczną masę w puch. Dodaj do tego masło (roztopione i wystudzone), a także proszek budyniu śmietankowego. Możesz do całości dodać również aromat cytrynowy. Na sam koniec należy wrzucić do masy twaróg z wiaderka, oczywiście mielony.  Jeśli jego konsystencja jest inna, należy zmielić go na drobno samodzielnie – nie może być w twarogu żadnych grudek, bo konsystencja sernika nie będzie wówczas idealnie kremowa. Najniższymi obrotami miksera zmieszaj całość i pozwól na to, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Na spód kakaowy w foremce wylej gotową masę serową i wyrównaj całość.

Wyjmij z zamrażarki kruche ciasto i rozdrobnij je w palcach lub zetrzyj na tarce, a następnie rozłóż po wierzchu sernika. Wrzuć do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C z pieczeniem góra-dół. Należy piec ciasto przez godzinę, pamiętając, żeby po upieczeniu nie otwierać drzwiczek przez ok. 20 minut. Dopiero później można delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika na mniej więcej pół godziny i po tym czasie wyjąć sernik królewski. Dzięki takiemu trikowi ciasto na pewno drastycznie nie opadnie. Sernik powinno się chłodzić w lodówce jeszcze przez kilka godzin, zanim podasz go na stół. Smacznego!

W jaki sposób upiec doskonały sernik królewski?

  1. Nie powinno się zbyt długo ubijać masy serowej, aby niepotrzebnie nie wtłaczać do niej powietrza. Jeśli niechcący wpuścisz go zbyt wiele, istnieje prawdopodobieństwo, że po otwarciu drzwiczek piekarnika ciasto mocno opadnie.
  2. Warto przesiewać mąkę do sernika, gdyż nieprzesiana również może zostać napowietrzona. Przesianie mąki z pewnością dobrze wpłynie na formę ciasta.
  3. Używając twarogu z wiaderka, należy zawsze wybierać ten z dobrym składem. Tanie składniki do masy serowej mogą zepsuć smak sernika królewskiego. Twaróg należy porządnie zmielić albo kupić w mielonej wersji. Nie może mieć grudek – w innym przypadku konsystencja sernika może nie być kremowa.
  4. Aby sernik nie pękł, można spróbować kąpieli wodnej. W tym celu należy wyłożyć foremkę papierem do pieczenia, a następnie wstawić ją do większego naczynia i napełnić wodą do połowy wysokości foremki, która jest w środku. Można również włożyć do piekarnika naczynie z wodą, które znajdzie się bezpośrednio pod piekącym się sernikiem.
  5. Sernik przypala się z wierzchu? Dobrym pomysłem będzie przykrycie go folią aluminiową, ewentualnie papierem do pieczenia.

Sernik królewski - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto