Szybkie ciasta

szybkie ciasta

Przepis na domowe ciasto nie musi być skomplikowany i pracochłonny. Istnieje wiele przepisów na ciasta, które są nie tylko łatwe do zrobienia, lecz także zawsze wychodzą. Najczęściej sposobem na łatwe wyrośnięcie ciasta jest proszek do pieczenia dodawany do mąki. Do ciast, które łatwo zrobić i zawsze wychodzą należą ciasta biszkoptowe, ciasta ucierane, jak również ciasta kruche i jogurtowe. Klasycznym ciastem, łatwym do zrobienia, jest biszkoptowy placek z owocami. Ciasta kruche służą jako spód do szarlotki, lub ciasta z galaretką i owocami. Do łatwych ciast piaskowych należą ciasta marmurkowe i czekoladowe. Mamy również sporo ciekawych przepisów na łatwe ciasta, jak szarlotka sypana, brownie, czy też karpatka. Natomiast najszybsze i najłatwiejsze ciasta zrobimy używając gotowego ciasta francuskiego lub gotowych spodów do tarty.

Szybkie ciasta - polecane przepisy

Szybkie ciasta - pozostałe przepisy

Szybkie ciasta - proste przepisy na łatwe i szybkie placki

Własnoręcznie zrobione domowe ciasto smakuje wybornie, ponadto nie zawiera konserwantów i nieznanych składników. Mamy kontrolę nad jego tworzeniem. Niestety domowe ciasta są często pracochłonne i nie zawsze się udają. Co zrobić, jeśli nie mamy czasu na skomplikowane, domowe wypieki, a chcemy się cieszyć własnoręcznie upieczonym ciastem? Warto poznać przepisy na łatwe, proste ciasta i placki, które zawsze wychodzą. Mamy sporo przepisów, w których wystarczy tylko zmieszać składniki i upiec ciasto. Inne przepisy są trochę bardziej pracochłonne, lecz równie łatwe. Przedstawiamy garść łatwych i nieskomplikowanych przepisów dla osób początkujących i zapracowanych, którzy chcieliby umieć samodzielnie upiec placek dla rodziny lub gości.

Jakie smaczne ciasta i placki są najszybsze do zrobienia

Dlaczego warto znać przepisy na szybkie ciasta

Wszyscy lubimy ciasta, lecz nie każdy ma czas zgłębiać sztukę kulinarną. Torty, ciasta z kremem, czy też ciasta drożdżowe są nie tylko pracochłonne, lecz także mogą się nie udać. Nie chcemy, aby z naszego wypieku, na który poświęciliśmy sporo pracy, wyszedł zakalec. Niestety zakalec może wyjść nawet wtedy, jeśli dokładnie stosujemy się do przepisu.

Mimo tego nie warto się zniechęcać. Smaczne, samodzielnie zrobione placki, to nie tylko możliwość pochwalenia się przed gośćmi naszymi umiejętnościami kulinarnymi. Domowe ciasta nie zawierają konserwantów, ani sztucznych dodatków. Mamy kontrolę nad ich składnikami. Wiemy, że ciasto jest świeże i nie leżało długo w magazynie lub sklepie. Dobra wiadomość jest taka, że istnieją przepisy na smaczne ciasta nie tylko szybkie i łatwe, lecz także na takie, które zawsze wychodzą.

Szybkie ciasta to takie, które robi się poprzez proste zmieszanie składników. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy. Do łatwych ciast należą placki biszkoptowe, ciasta kruche, różnego rodzaju ciasta z owocami, szarlotki i ciasta na zimno. Szybkie ciasta wymagają najczęściej środka spulchniającego w postaci proszku do pieczenia lub sody.

Przykładowe przepisy na szybkie ciasta:

  • tarty na gotowym spodzie,
  • wypieki z użyciem ciasta francuskiego,
  • keks,
  • szarlotka sypana,
  • ciasto czekoladowe,
  • placek marmurkowy,
  • ciasto biszkoptowe z owocami,
  • ciasta jogurtowe,
  • ciasta ucierane,
  • karpatka,
  • brownie,
  • ciasta na zimno.

Do ciast trudnych, pracochłonnych i wymagających doświadczenia należą ciasta drożdżowe, parzone, francuskie, torty, serniki i niektóre ciasta z kremem. Łatwym do zrobienia plackiem jest ciasto kruche. Jednak nie możemy powiedzieć, że jest to ciasto szybkie, gdyż wymaga pracowitego zagniatania. Warto jednak je robić, gdyż jest to ciasto, które zawsze wychodzi.

Najlepszy przepis na łatwe i szybkie ciasta

Jak zrobić dobre, szybkie i łatwe ciasto

Jednym z najłatwiejszych rodzajów ciast, takich, które zawsze wychodzą, są ciasta biszkoptowe. Jest to ciasto robione bez dodatku tłuszczu, dzięki temu jest bardzo delikatne i puszyste. Wykonanie tego ciasta wymaga oddzielenia białek od żółtek i ubicia piany z białek. Nie przerywając ubijania dodajemy żółtka i cukier. Następnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do całości. Mieszamy delikatnie, aby piana nie opadła. Niektóre przepisy zalecają dodatek mąki ziemniaczanej. Mąkę warto napowietrzyć przez przesianie przez sito, co zapewnia pulchne ciasto.

Przepis na placek biszkoptowy można wykorzystać do upieczenia ciasta z owocami. Wystarczy owoce ułożyć na wierzchu ciasta. W czasie pieczenia owoce wtopią się w ciasto i nadadzą mu wilgotności. Możemy wykorzystać jabłka, śliwki, truskawki, maliny i inne.

Biszkopt świetnie nadaje się również do zrobienia przekładańca. Możemy przeciąć placek w poprzek lub upiec kilka placków. Warstwy przekładamy galaretką z owocami lub łatwym do zrobienia kremem, na przykład z serka mascarpone lub budyniu.

Przepis na dobre ciasto biszkoptowo-tłuszczowe

Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe, czyli ciasto piaskowe, zawiera podobne składniki jak ciasto biszkoptowe. Jednak dodaje się do niego tłuszczu. W niektórych przepisać nosi ono również nazwę ciasto ucierane, gdyż klasyczny przepis wymaga ucierania masła z żółtkami jaj i cukrem. Na koniec dodaje się przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek.

Dobre ciasto piaskowe możemy zrobić jeszcze łatwiej i szybciej, jeśli zmodyfikujemy przepis i zastąpimy masło olejem roślinnym. Taki placek nie wymaga ucierania. Wystarczy zmieszać składniki. Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe stanowi bazę do wielu, różnych rodzajów ciast, które robi się bardzo łatwo.

Jednym z szybkich, ciekawych i smacznych ciast, jest placek marmurkowy. Powstaje on przez podzielenie ciasta na dwie połowy. Do jednej dodajemy trochę mąki, zaś do drugiej kakao. Wlewając obie części do formy uzyskujemy ciekawy efekt dwukolorowy. Jeśli mamy więcej czasu, możemy pobawić się w tworzenie wzorów wlewając ciasta na przemian. Najbardziej ciekawy, ale też najbardziej pracochłonny, efekt pokazuje ciasto “zebra”. Jest to ciasto w żółte i brązowe paseczki, które uzyskujemy wlewając do tortownicy na przemian po łyżce ciasta jasnego i ciemnego.

Ciasto piaskowe stanowi również bazą do jednego z najłatwiejszych ciast, które zawsze wychodzi, czyli keksu. Wydaje się pozornie, że keks jest trudny. Nic bardziej mylnego. Keks rzadko występuje w kuchni polskiej i robi się go raczej tylko na święta Bożego Narodzenia. Jednak wynika to raczej z ceny bakalii. Keks robi się bardzo szybko. Wystarczy zrobić klasyczne ciasto ucierane, a następnie dodać namoczone bakalie. Niektórzy lubią wykwintny smak keksu z bakaliami namoczonymi w alkoholu. Tak zrobiony keks bardzo długo zachowuje świeżość.

Łatwe i szybkie do zrobienia jest również ciasto czekoladowe, które pieczemy na bazie ciasta biszkoptowo-tłuszczowego. Dobre ciasto czekoladowe wymaga rozpuszczenia masła i ucierania go z mlekiem i czekoladą. Osobno ubijamy jajka z cukrem. Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec łączymy wszystkie składniki i pieczemy. Podobnie proste i szybkie ciasto czekoladowe uzyskamy przez dodatek gorącej wody. Mieszamy osobno składniki mokre i suche, następnie łączymy całość, zalewamy gorącą wodą i mieszamy.

Czy szarlotka i jabłecznik to ciasta szybkie do zrobienia

Z całą pewnością szarlotka należy do ciast łatwych do zrobienia. Trudno powiedzieć, czy jest to ciasto szybkie, gdyż wymaga obierania i krojenia jabłek. Szarlotkę możemy zrobić wykorzystując gotowy mus jabłkowy. Jednak mus sprawdzi się, jeśli zrobimy szarlotkę na cieście kruchym. Klasyczną szarlotkę robimy na spodzie z kruchego ciasta. Na wierzchu układamy posiekane jabłka lub mus jabłkowy. Całość dekorujemy kruszonką.

Dość łatwym i szybkim ciastem, jest tzw. szarlotka sypana. Najbardziej pracochłonną częścią zadania jest obieranie jabłek. Dlatego też w sezonie warto nastawić się na jabłka duże, szczególnie dobrze nadają się papierówki. Składniki sypkie, czyli mąka, kasza manna i proszek do pieczenia, mieszamy razem. Jabłka ścieramy na tarce lub kroimy na cienkie plasterki i posypujemy cynamonem. Wysypujemy ⅓ składników sypkich do formy, następnie układamy warstwę jabłek, warstwę sypką, kolejną warstwę jabłek, a na wierzch znowu warstwę sypką. Wierzch ciasta przykrywamy warstwą masła utartego na tarce.

Jak szybko zrobić ciasto kruche i półkruche

Ciasto kruche uchodzi za dość pracochłonne, gdyż wymaga zagniatania mąki z tłuszczem na stolnicy. Jest nieco bardziej pracochłonne niż ciasto biszkoptowe czy ucierane, jednak równie łatwe. Wbrew pozorom ugniatanie ciasta kruchego nie zajmuje wiele czasu. Ciasto kruche jest tak łatwe do zrobienia i tak uniwersalne, że możemy zachęcić dzieci do wspólnego pieczenia. Ciasto kruche nadaje się na spody ciast oraz na kruche ciasteczka, które możemy wycinać wraz z dziećmi.

Mając kruchy spód bardzo szybko zrobimy ciasto z owocami. Kruchy spód idealnie nadaje się na szarlotkę. Wystarczy wyłożyć ciasto utartymi jabłkami lub musem jabłkowym. Z części ciasta kruchego robimy kruszonkę. Tradycyjnie na bazie ciasta kruchego robimy również ciasto ze śliwkami. Upieczony, kruchy placek dekorujemy również galaretką z owocami.

Ciekawe sposoby na szybkie i proste ciasto

Prócz klasycznych przepisów na tradycyjne placki istnieje również sporo sposobów jak zrobić łatwe i szybkie ciasto dla rodziny lub gości, wtedy gdy nie mamy zbyt wiele czasu. Do szybkich i łatwych ciast należy klasyczne, amerykańskie brownie. Jest to ciasto, które ma być zakalcem z założenia, dlatego nie ma się co martwić, że nie wyjdzie.

Brownie od początku robimy mikserem. Zaczynamy od roztopienia masła z czekoladą. Miksujemy jajka z cukrem, dodajemy sypkie składniki i łączymy całość. Na koniec posypujemy ciasto pokruszoną czekoladą i pieczemy.

Wbrew pozorom takie ciasta jak karpatka, kremówka czy napoleonka nie należą do ciast trudnych. Składają się one głównie z kremu, który robimy na bazie budyniu, bitej śmietany z dodatkiem żelatyny lub masła. Krem może być bardzo różny. Natomiast spód i wierzch robimy z ciasta ucieranego. Jeszcze prostszym sposobem jest użycie ciasta francuskiego.

Najprostszym sposobem na szybkie i łatwe ciasta są wyroby gotowe, które możemy kupić i napełnić odpowiednim nadzieniem. Idealnym rozwiązaniem jest ciasto francuskie, które możemy wypełnić dowolnym kremem, dżemem lub musem owocowym i zawinąć w różny sposób. Prostym sposobem są również tarty. Tartę można upiec samodzielnie w odpowiedniej foremce do tart, wykorzystując ciasto kruche. Natomiast kupując gotowe spody do tarty wystarczy wypełnić je kremem, budyniem, galaretką, świeżymi owocami i odstawić do lodówki do stężenia.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto