Snickers

Snickers
Dania typu snickers

Ciasto snickers składa się z rozpływającej w ustach czekolady, orzeszków ziemnych i nugatu. W cieście znajduje się także spora ilość karmelu bądź kajmaku, które doskonale podkreślają smak wypieku. Co ciekawe, przyrządzać można go w wielu różnych formach – zarówno piekąc, jak i w ogóle nie korzystając z piekarnika. Snickers to ciasto idealne na każdą okazję, które za każdym razem zachwyca wszystkie osoby go degustujące. Wypiek przygotować można również w wersji dietetycznej, która jest mniej kaloryczna od ciasta pieczonego w tradycyjnej wersji.

Ciasto snickers – przepisy i sposoby wykonania ciasta snikers

Ciasto snickers to popularny wypiek, który uchodzi za niesamowicie smaczny, prosty i szybki w przygotowaniu. Przepis na snickersa nie ogranicza się jednak wyłącznie do jednego ciasta! Kajmak i masę z orzechami można przyrządzić bowiem zarówno w piekarniku, jak i bez pieczenia. Która receptura na snickersa jest najlepsza? Czy wypiek ten istnieje również w wersji dietetycznej? Sprawdź najciekawsze przepisy na pysznego snickersa, którym zaskoczysz wszystkich gości!

Przepis na ciasto snickers – najlepszy przepis na prosty i szybki snickers

Jak zrobić snickersa bez pieczenia?

Zanim opowiemy o tym, w jaki sposób przygotować snickersa w piekarniku, zaczniemy nietypowo – od przepisu na ciasto bez pieczenia. W dzisiejszych czasach coraz ciężej jest nam znaleźć chwilę na upieczenie deseru. Szukamy prostych i szybkich rozwiązań, które ułatwiają codzienne życie. Przepis na snickersa bez pieczenia powstał dla ludzi, którzy nie mają piekarnika lub czasu na pieczenie. Szykuje się wizyta niezapowiedzianych gości? Snickers, którego nie trzeba piec, będzie znakomitym rozwiązaniem. Nie dość, że robi się go błyskawicznie, to w dodatku wypiek ten smakuje naprawdę wybornie. Do jego przygotowania potrzebować będziesz: mleka, budyniu waniliowego, masła, cukru, herbatników, kajmaku, masła orzechowego, czekolady (najlepiej mlecznej) oraz solonych orzeszków ziemnych.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, aby w trakcie przygotowywania ciasta o tym nie zapomnieć. Następnie zajmij się kremem budyniowym. Rozmieszaj budyń z zimnym mlekiem, a resztę budyniu zagotuj i wlej do gotującego się mleka. Całość zagotuj razem, a później odstaw budyń na bok do wystudzenia i zakryj folią spożywczą. Masło utrzyj i dodawaj do niego ostygnięty już budyń. Rozdziel całość na dwie części – do jednej dodaj masę krówkową, a do drugiej masło orzechowe. Na dół blaszki wyłóż spód z herbatników. Rozsmaruj na nich krem budyniowy z krówkową masą, a później połóż na niej kolejną warstwę herbatników. Ciasteczka posmaruj kremem budyniowym z masłem orzechowym. Połóż na całości trzecią warstwę herbacianą, po której rozsmarujesz pozostałość masy krówkowej. Wierzch ciasta należy posypać posiekanymi drobno orzeszkami ziemnymi.

Jak zrobić idealną polewę do tego pysznego ciasta? Posiekaj czekoladę mleczną i rozpuść ją z masłem w osobnym naczyniu, tuż nad gotującą się w garnuszku wodą. Tak przyrządzoną polewą polej wierzch ciasta. Schowaj deser do lodówki przynajmniej na kilkadziesiąt minut, aby polewa się zawiązała, a ciasto „przegryzło”. Goście, którzy spróbują tego domowego snickersa, z pewnością będą zachwyceni!

Jak upiec ciasto snickers? Przepis na najlepszy snickers z piekarnika!

Snickers to fantastyczne ciasto, o którym mówi się również, że jest orzechowo-kakaowym przekładańcem. Jeśli szykujesz imprezę dla gości lub idziesz do znajomych i zastanawiasz się, co im podarować na prezent, domowy snickers na pewno pozytywnie ich zaskoczy. To doskonały deser zarówno dla starszych, jak i młodszych – nie ma co się oszukiwać, większość z nas uwielbia batony, którymi inspirowane jest to ciasto. Masz wystarczająco dużo czasu, aby upiec snickersa? Żaden problem! Wystarczy przyszykować następujące składniki: jajka, kakao, mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier puder, orzechy włoskie, cukier biały, mleko (tradycyjne), masło, mleko skondensowane oraz gorzką czekoladę.

Mleko skondensowane zagotuj w wodzie – najlepiej gotując w wodzie całą (zamkniętą) puszkę przez minimum 2 godziny, żeby uzyskać przepyszny kajmak. Aby zrobić placek kakaowy, powinieneś ubić najpierw pianę z białek i stopniowo dodawać do niej cukier oraz po jednym żółtku. Osobno zmieszaj kakao z proszkiem do pieczenia i mąką pszenną. Dodaj ją do masy jajecznej, cały czas mieszając. Posmaruj foremkę do ciasta masłem i oprósz ją mąką. Przelej tam surowe ciasto i piecz je przez kilkadziesiąt minut. Wystudź placek, przekrój go wzdłuż na dwie części i wystudź. Zrób teraz placek orzechowy, ubijając pianę z białek i dodając do niej cukier – podobnie, jak przy pierwszym placku. W osobnym naczyniu zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj do tego orzechy włoskie, najlepiej jak najdrobniej posiekane. Połącz całość z pianą z białek, zmieszaj i upiecz masę.

Teraz pora na masę maślaną. Żółtka wymieszaj z mlekiem i cukrem. Następnie zagotuj masę, nie przestając wcześniej jej mieszać. Kiedy już wystudzisz całość, zmiksuj masło na puszystą masę. Dodaj do niej masę z mleka i żółtek, miksując na wolnych obrotach. Możesz następnie przejść już do ułożenia całego ciasta! Najpierw włóż do foremki ciasto kakaowe (spód). Posmaruj ciasto połową maślanej masy. Połóż na niej orzechowy placek i posmaruj go kajmakiem ze skondensowanego mleka. Przykryj drugą warstwą placka kakaowego i posmaruj na nim pozostałą część masy. Co zrobić, żeby ciasto ładnie wyglądało? Masa powinna zostać udekorowana posiekanymi orzechami włoskimi, a także startą na drobnych oczkach gorzką czekoladą.

Najlepsze przepisy na snickersa z orzechami – sprawdź nietypowe receptury!

Miodowe ciasto a’la snickers

Chcesz zaskoczyć swoich gości nietypowym przepisem na snickersa? Zamiast sięgać po tradycyjną jego wersję lub robić snickersa bez pieczenia, możesz zrobić ów ciasto w formie miodowej. Do przygotowania ciasta potrzebować będziesz: mąki pszennej, cukru waniliowego i białego, jajek, margaryny, mleka tradycyjnego, miodu, masła, budyniu śmietankowego, herbatników, orzechów włoskich, mleka skondensowanego i sody oczyszczonej.

Zacznij od masy orzechowej. Rozpuść masło z miodem i cukrem w rondlu, a następne dodaj do niego posiekane drobno orzechy, gotując całość. Należy oczywiście taką masę przestudzić. W celu zrobienia ciasta blachę posmaruj masłem. Następnie wymieszaj mąkę z sodą i posiekaj z margaryną. Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto tak, aby było jednolite oraz gładkie. Podziel je na dwie części i upiecz (ok. 10 minut) każdą osobno – na jednej z nich wyłóż masę orzechową. Aby zrobić masę budyniową, należy ugotować budyń, jednak z mniejszą ilością mleka niż zalecają na opakowaniu. Jak ułożyć całość w blaszce? Otóż najpierw włóż do niej ciasto bez masy orzechowej, na nim rozsmaruj kajmak, później ułóż masę z herbatników, na ciasteczka herbatnikowe wylej masę budyniową, a na samą górę połóż ciasto z masą orzechową. Deser trzeba najpierw schłodzić, a dopiero później można wyciągnąć snickersa na stół i poczęstować nim gości.

Fit ciasto snickers – bezkarnie zjesz je na diecie!

Przepisy na snickersa są bardzo zróżnicowane. Oznacza więc to, że nawet osoby będące na diecie redukcyjnej znajdą wśród nich idealny przepis dla siebie. Ciasto przygotować można wobec tego w wersji fit, a więc mniej kalorycznej niż tradycyjny wypiek snickers. Przyrządzisz je w zaledwie 45 minut! Co ważne, snickers w 100 gramach ma zaledwie 170 kalorii. Wypiek można zjeść również, będąc na diecie wegetariańskiej, bezglutenowej i bez cukru. Do przygotowania deseru potrzeba: mąki ryżowej i kukurydzianej, ksylitolu, kakao, daktyli, kaszy jaglanej, mleka (weganie mogą wykorzystać mleko roślinne), aromatu waniliowego oraz masła orzechowego. Przepis jest bardzo prosty, więc powinni poradzić sobie z nim nawet najwięksi amatorzy w kuchni.

Najpierw należy namoczyć daktyle we wrzącej wodzie, po czym zblendować je na jednolitą i możliwie gładką masę. Ciasto należy zagnieść z mąki ryżowej i kukurydzianej, ksylitolu, kakao oraz daktyli, a następnie wyłożyć nim foremkę do pieczenia. Wrzuć ciasto na ok. 30 minut do piekarnika i daj mu ostygnąć. W międzyczasie kaszę ugotuj na mleku, dosypując do niej ksylitol. Dodaj aromat i zagotuj całość tak, aby powstała dość kleista masa. Przygotowaną masę wylej na wystudzone ciasto. Pozostało już tylko przygotowanie karmelu na wierzch wypieku. W celu jego przyrządzenia musisz namoczyć daktyle podobnie jak te na ciasto. Zblendować trzeba je później z masłem orzechowym oraz mlekiem. Masę wylej na wystudzone już ciasto. Na końcu możesz posypać je drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi bądź włoskimi. Smacznego!

Ciekawostki na temat snickersa, o których warto wiedzieć

  1. Snickers znany jest głównie nie jako ciasto, a baton – właśnie nim inspirowane są wszystkie ciasta, o których czytasz dziś w tym artykule.
  2. Baton Snickers zawiera w składzie nugat, karmel, orzeszki ziemne oraz czekoladę mleczną. Ciężko jednak zrobić identyczny baton, ponieważ receptura na ten słodki smakołyk jest ściśle strzeżona.
  3. Snickersa wymyślił Franklin Clarence Mars w 1930 roku. Zanim jednak tego dokonał, od 1911 roku produkował wraz z żoną Ethel słodycze w niewielkiej mieścince pod Waszyngtonem. Właśnie oni zapoczątkowali historię ogromnej korporacji biznesu słodyczy, która dziś zatrudnia ponad 75 tysięcy pracowników.
  4. Aż do 1990 roku dzisiejszego Snickersa sprzedawano w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii jako baton Marathon.
  5. Baton Snickers ma jedynie 12 g tłuszczu. Jest jednak wysokokaloryczny, bo ma aż 250 kalorii w niecałych 53 gramach.
  6. Nazwę „Snickers” wymyślił Franklin Mars. Postanowił on nadać batonowi nazwę, „chrzcząc” go imieniem ukochanego konia swojej żony. Szkoda tylko, że zwierzę nie doczekało premiery produktu na rynku. Koń Snickers zdechł bowiem dwa miesiące przed wprowadzeniem nowych słodyczy do amerykańskich sklepów.

Snickers - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto