Ciasta z bitą śmietaną

ciasta z bitą śmietaną

Bita śmietana jest fantastycznym dodatkiem do ciast, który wykorzystuje się w Polsce od wielu pokoleń. Bitą śmietanę lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Różnego rodzaju torty i inne wypieki, udekorowane bitą śmietaną, podawane są w kawiarniach. Sprzedaje się je też w cukierniach dosłownie na każdą okazję. Bita śmietana pochodzi z przepisu francuskiego kucharza z zamku w Chantilly, Francoisa Vatela. Stała się uniwersalnym przysmakiem, który można spożywać saute jako przekąskę albo dodać ją do ulubionego ciasta.

Ciasta z bitą śmietaną - polecane przepisy

Ciasta z bitą śmietaną - pozostałe przepisy

Ciasta z bitą śmietaną – sprawdzone przepisy na ciasta z bitą śmietaną

Ciasta z bitą śmietaną to jeden z najukochańszych deserów w Polsce. Bita śmietana pojawia się w wypiekach bardzo często, dekorując je lub będąc częścią wypełnienia ciast. Placek lub biszkoptowe ciasto z owocami i galaretką to tylko jeden z wielu przykładów wypieków, jakie można utworzyć z bitą śmietaną. Jakie są szybkie, łatwe i pyszne pomysły na ciasta z tym kremowym składnikiem? Czy bita śmietana jest zdrowa? A może powinniśmy jej za wszelką cenę unikać? Sprawdź najważniejsze informacje na temat bitej śmietany i poznaj przepis na najsmaczniejsze, proste ciasto z tym słynnym składnikiem.

Ciasta z bitą śmietaną – pomysł na łatwe, szybkie i pyszne ciasto

Czym jest bita śmietana? Czy jest zdrowa?

Bita śmietana to smaczny i popularny dodatek do wielu wypieków. Może sama w sobie stać się również przepysznym deserem. Bitą śmietaną zachwycają się nie tylko dzieci, ale też dorośli – głównie za sprawą jej specyficznego smaku. Produkt nie jest uważany jednak za zdrowy, dlatego dietetycy odradzają spożywanie bitej śmietany – a już zwłaszcza tej gotowej ze sklepowych półek. Produkt ten nie jest lekki, zatem spożywany w nadmiernej ilości może zepsuć zdrowie i zniszczyć kondycję. Wydawać by się mogło, że o szkodliwych czynnikach bitej śmietany wiemy już wszystko. Nadal jednak ciężko jest nam oprzeć się temu słodkiemu dodatkowi.

W marketach spożywczych bitą śmietanę kupić można w kilku rodzajach. Wysokokaloryczny i niezdrowy produkt jest zatem łatwo dostępny dla większości z nas. Najczęściej na półkach znaleźć go można w wersji wysoko procentowej śmietany, gotowej bitej śmietany w sprayu lub w postaci proszku (do zmiksowania z mlekiem). Każda z wymienionych śmietan ma zupełnie inne wartości odżywcze, o których opowiemy później. Warto nadmienić tylko, że każdy rodzaj bitej śmietany wykorzystywany jest do podobnych przepisów kulinarnych, zwłaszcza do ciast i innych wypieków.

Czy bita śmietana ma jakieś cenne właściwości zdrowotne? Niestety ciężko jest mówić o jakichkolwiek. Bita śmietana powstaje bowiem na bazie śmietany 30%, czyli jednej z najbardziej tłustych i kalorycznych. Produkt przepełniony jest ogromną ilością tłuszczy i węglowodanów, dostarczając do organizmu mnóstwa zbędnych kalorii. Może to zatem prowadzić do rozwinięcia się wielu chorób np. nowotworowych. W bitej śmietanie znajduje się też sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, które również niekorzystnie działają na nasze zdrowie. Tylko jedna łyżka bitej śmietany to prawie… 100 kcal! Lepiej, jeśli nie musisz, unikać jedzenia tego słodkiego dodatku.

Bita śmietana nie ma zbyt wielu pożytecznych właściwości zdrowotnych. Nie można jednak zapominać, że śmietana już tak! To produkt mleczny z ogromną ilością wapnia, fosforu i białka. W zwykłej śmietanie znajduje się też dużo witaminy A i witamin z grupy B, które mają korzystne działanie na nasze zdrowie. Nie jest to oczywiście otwarte zaproszenie do codziennego używania bitej śmietany, ponieważ istnieje mnóstwo znacznie zdrowszych produktów o podobnych właściwościach. Czy warto wobec tego w ogóle jeść ciasta z bitą śmietaną? Tak! Od czasu do czasu jak najbardziej można zjeść deser z tym składnikiem. Najlepiej jednak postawić wówczas na własnoręcznie przygotowaną bitą śmietanę, a nie kupować gotowy produkt ze sklepu – zwłaszcza ten o niepewnym składzie.

Przepis na domową bitą śmietanę – zobacz, jakie to proste!

Jeśli chcesz zrobić ciasto z bitą śmietaną, naucz się wcześniej jej samodzielnego ubijania. Dzięki temu będziesz mieć 100% pewności, że bita śmietana jest zdrowa i wraz z nią dostarczysz do organizmu wiele cennych składników. Oczywiście żadna bita śmietana nie jest dietetyczna, nawet ta samodzielnie ubita. Zdecydowanie lepiej postawić jednak na własnoręcznie przygotowaną śmietanę niż sztuczny produkt z marketu. Przy wyrabianiu kremowego składnika ciasta najważniejszy będzie dobór śmietany. Nie z każdej bowiem można zrobić bitą śmietanę. Do ubijania nada się ta o minimum 30% zawartości tłuszczu. Chudsza śmietana nie jest dobrym pomysłem, bo bardzo ciężko jest ją ubić. Warto zadbać również o jak najlepszą jakość śmietany – musi mieć jak najprostszy i krótki skład. Śmietana nie może zawierać ulepszaczy, regulatorów, barwników czy innych dodatków. Przed ubiciem przez przynajmniej godzinę należy ją porządnie schłodzić.

Aby ubić domową bitą śmietanę, potrzebujesz dwóch składników – słodkiej śmietany 30% (lub 36%) i cukru pudru. Jeśli tylko masz ochotę i będzie to pasować do ciasta, dodaj do śmietany kakao lub inne dodatki. Przyszykuj najpierw śmietanę – koniecznie schłodź ją wcześniej przez minimum godzinę w szklanym pojemniczku albo misce ze stali nierdzewnej. Ubij śmietanę mikserem. Powoli dosyp do niej cukier puder, nadal ubijając. Schłodzona miska sprawi, że bita śmietana nie będzie opadać i się nie zważy. Dodaj kakao (lub inne dodatki do smaku), aby wzmocnić nietypowy smak bitej śmietany. Pod koniec mocno ubij ją, aby śmietana zrobiła się lekka i puszysta.

Pomysł na placek z bitą śmietaną, galaretką i owocami – naucz się go piec!

Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i truskawkami, krok po kroku

Masz ochotę na lekkie i naprawdę smaczne ciasto? Warto wypróbować przepis na placek biszkoptowy z musem truskawkowym i bitą śmietaną. To naprawdę fantastyczny deser dla całej rodziny, który zachwyci nie tylko najmłodszych, ale i dorosłych. Najpierw koniecznie zaopatrz się w następujące składniki: mąka pszenna typ 500, cukier, jajka, mascarpone, śmietanka kremowa 30%, truskawki i galaretka. Koniecznie przygotuj też niezbędne do wypieku przyprawy, takie jak proszek do pieczenia, śmietan-fix, aromat waniliowy i sól. Przepis jest bardzo prosty, więc z powodzeniem poradzi z nim sobie nawet największy amator cukiernictwa.

Wyłóż blaszkę papierem, następnie przesiej ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Oddziel żółtka od białek, po czym ubij białka z solą na puszystą pianę. Dodawaj cukier najlepiej stopniowo po jednej łyżce, cały czas miksując. Wsyp przesianą mąkę i miksuj, aż składniki połączą się ze sobą. Wylej do blaszki masę biszkoptową i wstaw ją do rozgrzanego piekarnika (najlepiej 160 st. C). Piecz biszkopt przez ok. 30 minut. Następnie wystudź ciasto, aby zrobiło się całkiem zimne. Teraz przygotuj masę z bitej śmietany. Przed jej zrobieniem koniecznie schłodź śmietankę – przelej ją do możliwie wysokiego naczynia. Dodaj cukier, śmietan-fix i aromat waniliowy. Ubij na sztywno. Dodaj serek mascarpone i połącz łyżką obie masy. Przyrządzony w ten sposób krem należy wylać na wystudzony biszkopt.

Teraz czas na przygotowanie musu truskawkowego. Najpierw zblenduj truskawki na gładką masę. Następnie rozpuść w wodzie opakowanie galaretki, posługując się najlepiej instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Dodaj owoce do rozpuszczonej galaretki, po czym wrzuć również jej drugie opakowanie. Wymieszaj dokładnie wszystko, żeby się ładnie rozpuściło. Ostudź mus truskawkowy – jego konsystencja musi być nie lejąca, a tężejąca. Dobrze schłodzony mus wylej na wierzch kremu. Pozostałą część truskawek należy pokroić na połówki lub ułożyć całe na cieście, aby je pięknie przyozdobić. Zanim podasz deser, powinien on schłodzić się w lodówce przynajmniej przez kilka godzin. Ten przepyszny biszkopt z bitą śmietaną będzie idealnym pomysłem zarówno na rodzinną uroczystość, jak i na zwykły niedzielny deser.

Warto wiedzieć…

Niezależnie od tego, jakie ciasto masz zamiar zrobić, zawsze używaj do tego puszystej bitej śmietany. Właśnie ona jest bowiem najbardziej delikatna w smaku i rozpływająca się w ustach. Aby jednak miała dokładnie takie właściwości, najlepiej zrobić ją samodzielnie. Kluczowe znaczenie ma w tym przypadku wybór śmietany, która musi zostać pozbawiona wszelakich stabilizatorów i ulepszaczy. Właśnie dlatego należy unikać bitej śmietany w sprayu – jest w niej cała masa emulgatorów, cukru i syropu glukozowego. Produkt w sprayu ma niewiele wspólnego z klasyczną śmietaną, więc lepiej obchodzić go szerokim łukiem i nie stosować do pieczenia ciasta. Bita śmietana w proszku wcale nie będzie bardziej pożywna od tej w sprayu! Sporo w niej bardzo niebezpiecznych tłuszczy roślinnych trans, które źle oddziałują na układ krążenia i podnoszą poziom cholesterolu LDL. Właśnie dlatego żadna gotowa bita śmietana nie będzie lepsza od tej ubitej własnoręcznie.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto