Ciasto z mascarpone
-
Tarta z malinami i mascarpone
Masz ochotę na słodki deser? Szybka tarta z malinami i mascarpone to idealne połączenie kruchego, delikatnego spodu ze słodkimi owocami …
40 + 40 min łatwy 12 333 kcal -
Tort pavlova
Tort pavlova to idealny pomysł na wspaniały, deser który choć pięknie się prezentuje nie jest zbyt skomplikowany. Idealnie nadaje się …
25 + 90 min łatwy 10 305 kcal -
Ciasto 3 bit z mascarpone
Masz ochotę na słodki deser lub przekąskę do kawy w ciągu dnia, ale nie lubisz wypiekać ciast? Nie straconego, dzisiaj …
90 min łatwy 10 703 kcal
Ciasto z mascarpone - przepisy
-
Tort czekoladowy z malinami
Pyszny tort czekoladowy z malinami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
120 + 60 min łatwy 15 497 kcal -
Sernikobrownie z mascarpone
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w domu? Mam dla Ciebie połączenie dwóch najlepszych ciast, czyli bardzo czekoladowego …
30 + 40 min łatwy 15 382 kcal -
Sernik na zimno z mascarpone kawowy z białą czekoladą
Ten przepis na sernik na zimno z mascarpone zachwyci każdego smakosza kawy! Do tego ciasta nie trzeba dodawać żelatyny. Dodatek …
30 min łatwy 10 493 kcal -
Tiramisu bez jajek
Większość deserów, które przygotowujemy, w swoim składzie zawierają jajka. Dzisiaj jednak przedstawię Ci mój przepis na tiramisu bez jajek. Dlatego, …
30 + 60 min łatwy 10 322 kcal -
Sernik na zimno z mascarpone mango
Przepyszny, prosty przepis na sernik na biszkoptach o smaku mango. Placek bardzo szybki w wykonaniu. Całość dopełnia galaretka pomarańczowa. Można …
30 min łatwy 12 304 kcal -
Ciasto kinder bueno
Pyszne, łatwe, domowe ciasto bez pieczenia z czekoladą, nutellą i orzechami to coś wspaniałego. Ciasto kinder bueno to dobry i …
45 min łatwy 16 595 kcal
-
Ciasto z nutellą
Ciasto z nutellą to prosty przepis na placek czekoladowy z malinami. Pomysł na pyszne ciasto możesz wykorzystać także jako szybkie …
20 + 50 min łatwy 10 765 kcal -
Ciasto z truskawkami i mascarpone
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na puszyste ciasto z truskawkami i …
60 + 30 min łatwy 9 252 kcal -
Ciasto minotaur
Ciasto minotaur to prosty przepis na szybkie i pyszne ciasto z kremem. Sprawdź dobry pomysł na bardzo smaczny i szybki …
30 + 20 min łatwy 10 551 kcal -
Ciasto kubanka
Ciasto kubanka jest znakomitym pomysłem na pyszne ciasto z kremem czekoladowym oraz śmietankowym, przełamane kwaśnym smakiem dżemu. To prosty przepis …
45 + 30 min łatwy 18 455 kcal -
Lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami
Lekkie ciasto z mascarpone w wersji fit i bez pieczenia – z białą czekoladą, konfiturą wiśniową oraz brzoskwiniami. Jest pysznym, …
15 min łatwy 12 387 kcal
-
Tarta z białą czekoladą
Słodki, bardzo smaczny i prosty przepis na deser z mascarpone – tarta z białą czekoladą i jagodami. Idealna słodycz dla …
45 + 20 min łatwy 8 532 kcal -
Sernik snickers
Sernik snickers z orzechami jest tak smaczny, że na stałe zagości na Twoim stole. Przekonaj się sam, jak prosty jest …
20 min łatwy 10 453 kcal -
Sernik z serkiem mascarpone
Sernik z serkiem mascarpone to wspaniały pomysł na naprawdę smaczne ciasto, które można przygotować w kilka chwil. Jest proste, szybkie …
30 + 60 min łatwy 10 370 kcal -
Ciasto ananasowe
Ciasto ananasowe to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto dla całej rodziny. Ananasowe ciasto jest wilgotne i ma egzotyczny smak. …
15 + 60 min łatwy 10 721 kcal -
Biszkopt z truskawkami i mascarpone
Biszkopt z truskawkami i mascarpone to pyszny deser, który zachwyci całą rodzinę. Najlepiej wykorzystać świeże truskawki, których szczyt sezonu przypada …
60 + 25 min średni 15 300 kcal -
Ciasto z serkiem mascarpone i galaretką
Ciasto z serkiem mascarpone i galaretką to świetny pomysł na pyszne, szybkie i proste do przygotowania ciasto, które sprawdzi się …
30 + 15 min średni 7 669 kcal
-
Tarta snickers
Pyszna tarta snickers bez pieczenia to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
45 + 120 min łatwy 10 529 kcal -
Ciasto cytrynowe z kremem
Są święta, które nie obejdą się bez tradycyjnej babki piaskowej tuż przed nami. Dlatego koniecznie się na nie przygotuj. Co …
20 + 45 min łatwy 12 379 kcal -
Ciasto rafaello z mascarpone
Ciasto rafaello z mascarpone to wspaniały kokosowy sernik, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Zachwyca fantastyczną strukturą i dużą ilością …
30 + 45 min łatwy 10 589 kcal -
Ciasto Hrabina
Ciasto Hrabina to połączenie dwóch najlepszych ciast- brownie i sernika. To szybkie ciasto na pewno zasmakuje Twojej rodzinie do kawy …
20 + 60 min łatwy 12 419 kcal -
Sernik z mascarpone bez pieczenia na herbatnikach
Sernik z mascarpone bez pieczenia na herbatnikach to bardzo ciekawy pomysł na szybie ciasto na zimno. Sernik na zimno należy …
20 + 10 min łatwy 10 435 kcal
-
Ciasto krówkowe
Ekspresowe, łatwe i pyszne ciasto krówkowe jest idealne na deser z masą krówkową. To sprawdzony przepis, który z pewnością Cię …
30 min łatwy 16 522 kcal -
Tort oreo
Tort oreo to dobra opcja dla wszystkich miłośników tych słodkich ciasteczek. Jest niezwykle smaczny, a przy okazji bardzo słodki. Pięknie …
25 + 60 min łatwy 10 583 kcal -
Ciasto marchewkowe z mascarpone
Ciasto marchewkowe to wypiek, który osiągnął szczyt popularności w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej. Następnie dotarł do Stanów Zjednoczonych …
15 + 40 min łatwy 12 571 kcal -
Malinowa chmurka Thermomix
Przepis na malinową chmurkę z Thermomixa wymaga dwudniowej lekkiej i przyjemnej pracy. W pierwszym kroku wykonaj ciasto kruche z masła, …
1440 + 75 min średni 15 311 kcal -
Ciasto czekoladowe z mascarpone
Domowe, pyszne i delikatne ciasto przekładane słodkim kremem. Nie ma lepszego deseru niż domowe wypieki. Ciasto czekoladowe z mascarpone sprawdzi …
40 + 30 min łatwy 10 -
Ciasto z borówkami i galaretką
Ciemny biszkopt, masa z mascarpone i bitej śmietany z czekoladą, borówki i galaretka – pyszne połączenie w jednym cieście. Poznaj …
25 + 25 min łatwy 12 630 kcal
-
Tort z naleśników
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
25 + 30 min łatwy 12 277 kcal -
Tarta z gruszkami i mascarpone
Tarta z gruszkami i mascarpone to doskonała propozycja na pyszny jesienny deser. Doskonałe połączenie kremowe go serka mascarpone i lekko …
20 + 50 min łatwy 10 628 kcal -
Ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone
Pyszne ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, …
90 + 60 min łatwy 15 452 kcal -
Oponki z serem mascarpone
Oponki z serem mascarpone to doskonały wybór dla każdego, kto kocha naprawdę proste rozwiązania. Ze względu na dodatek serka są …
50 + 20 min łatwy 10 -
Sernik na zimno z mascarpone z karmelem, orzeszkami i czekoladą
Kto nie lubi karmelu, orzeszków i czekolady? Chyba nie znam takiej osoby. Te połączenie jest niesamowite w każdym calu. Dodaj …
30 min łatwy 14 468 kcal -
Sernik na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami
Koniecznie musisz zrobić to ciasto z malinami i kajmakiem. Słodycz kajmaku przełamana jest kwaskowatymi malinami. Świetnie nada się na torcik …
30 min łatwy 20 458 kcal -
Beza pavlova
Beza pavlova to bardzo dobry pomysł na idealne ciasto na imprezę. Masa do bezy pavlova to połączenie bitej śmietany i …
20 + 150 min łatwy 10 526 kcal -
Tort jednorożec
Tort jednorożec z masy cukrowej to świetna propozycja na pyszny tort urodzinowy w kształcie jednorożca dla dzieci i dorosłych fanów …
40 + 50 min łatwy 15 676 kcal -
Ciasto z masą kajmakową
Szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia? Tak, to możliwe. Poznaj mój przepis na ciasto z masą kajmakową i przekonaj się …
60 min łatwy 10 383 kcal -
Ciasto marchewkowe Thermomix
Ciasta przygotowane na bazie warzyw są pysznym i zdrowym deserem dla całej rodziny. Ciasto marchewkowe z Thermomixu przygotujesz w zaledwie …
15 + 35 min łatwy 10 584 kcal -
Tort z mascarpone
Ważna uroczystość zbliża się wielkimi krokami? Zaskocz wszystkich gości własnoręcznie przygotowanym tortem, który będzie niezwykle zjawiskowy i pyszny. Tort z …
20 + 40 min łatwy 10 257 kcal -
Tort bezowy z mascarpone
Tort bezowy z mascarpone z serkiem mascarpone i malinami to świetny pomysł na smaczne ciasto na wiele uroczystości. Świetnie sprawdzi …
30 + 90 min średni 10 335 kcal -
Tarta z mascarpone
Tarta jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni francuskiej, której korzenie sięgają średniowiecza. Pierwszy przepis na słodką tarte został umieszczony w …
60 + 25 min łatwy 12 293 kcal -
Tort marchewkowy
Pyszny tort marchewkowy z kremem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
90 + 60 min łatwy 12 290 kcal -
Tort kokosowy
Pyszny tort kokosowy z serkiem mascarpone to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
90 + 40 min łatwy 12 516 kcal -
Tort kawowy
Tort kawowy to doskonały pomysł na wspaniały deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Masa kawowa do tortu może być …
30 + 40 min łatwy 10 625 kcal -
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
Ciasto z mascarpone i kajmakiem to przepyszna opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę słodkie desery. Całość jest prosta, a przy …
25 + 15 min łatwy 10 1015 kcal -
Ciasto bezowe
Pyszne ciasto bezowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako …
120 + 90 min łatwy 10 471 kcal -
Ptysie z kremem
Ptysie to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego z dodatkiem kremu na bazie mascarpone i bitej śmietany. Całość dodatkowo oprószone jest …
40 + 30 min łatwy 10 581 kcal -
Ciasto bez pieczenia z galaretką
Łatwe, szybkie i dobre ciasto bez pieczenia z galaretką i owocami na herbatnikach to pyszny pomysł na deser na zimno. …
30 min łatwy 10 745 kcal -
Biszkopt z mascarpone
Biszkopt z mascarpone to szybkie i pyszne ciasto. Przekładany biszkopt idealnie pasuje jako deser po niedzielnym obiedzie. Przepis na biszkopt …
20 + 50 min łatwy 10 321 kcal -
Ciasto ze śmietaną
Pyszne w smaku i szybkie w przygotowaniu ciasto pełne delikatnego kremu na kruchym spodzie to idealna propozycja na deser dla …
30 + 60 min łatwy 15 311 kcal -
Tort bezowy z truskawkami
Tort bezowy z truskawkami to pyszny, warstwowy tort, który możesz przyrządzić na wiele okazji. Świetnie sprawdzi się na urodziny i …
60 + 140 min średni 12 423 kcal -
Tiramisu z mascarpone i śmietaną
Tiramisu z mascarpone i śmietaną to najbardziej wyrafinowana, ale też najciekawsza wersja tego deseru. Do jego przygotowania wystarczą proste składniki. …
10 min łatwy 6 721 kcal
Ciasto z mascarpone - co to jest?
Mascarpone to ser pochodzący z północnych Włoszech, a dokładnie z regionu Lombardia. Od wielu tysięcy lat produkuje się go w okolicy jeziora Lecco oraz Como, a także w mieście Lodi czy Abbiategrasso. Dawniej wyrabiano go wyłącznie zimową porą, a następnie sprzedawano w materiałowych woreczkach na wagę lub w paczkach ok. 200 g. Dziś całe szczęście, dzięki nowoczesnej technologii konserwowania żywności, mascarpone wyrabiać można przez cały rok. Najsmaczniejsze z serkiem jest oczywiście ciasto z mascarpone, a także różnego rodzaju desery.
Często zadawane pytania
Przepisy na ciasta z mascarpone – sprawdzone przepisy na desery i placki
Mascarpone to słynny kremowy i bardzo gęsty ser, który zaliczany jest do jednych z najbardziej słynnych włoskich produktów kulinarnych. Bez właśnie tego sera ciężko byłoby stworzyć m.in. popularne i lubiane na całym świecie tiramisu, które uchodzi za najpyszniejszy włoski deser. Jakie są łatwe i dobre sposoby na ciasto z mascarpone? Jakie właściwości ma placek z serkiem mascarpone? Czy można użyć włoskiego sera do stworzenia ciasta bez pieczenia? Sprawdź najważniejsze informacje dotyczące sera mascarpone, jego historii i zastosowania w kuchni.
Ciasto z mascarpone – znajdź przepis na pyszne, łatwe ciasto z serkiem mascarpone
Jakie jest główne zastosowanie serka mascarpone? Ważne informacje na temat sera
Ser mascarpone jest specyficznym rodzajem sera, zaliczanym do twarogowych. Warto wiedzieć, że kompletnie nie przypomina jednak on naszych słynnych białych serów, znanych w Polsce jako twarogi. Mascarpone wyrabia się ze śmietany, a dokładnie z mleka krowiego – więc konsystencją bliżej mu do bitej śmietany niż do polskiego twarożku. Mascarpone zdecydowanie nie jest najlepszym typem sera dla osób będących na diecie, gdyż zawiera aż ok. 80% tłuszczu – jest to więc bardzo zbliżona wartość do masła. Jeśli chodzi o smak mascarpone, jest on niezwykle delikatny i kremowy. Właśnie przez to wykorzystywać można go do wielu różnych potraw – nie tylko do gotowania, ale i tworzenia smacznych sosów czy dipów.
Gdzie najczęściej wykorzystuje się mascarpone do kulinarnych dań? Oczywiście we włoskim regionie Lombardia, gdzie powstał ten popularny ser. We Włoszech mascarpone używa się nie tylko do pieczenia ciast, ale też do pikantnych czy słonych potraw. Bardzo często zastępuje się nim masło, gdyż ser jest równie tłusty, ale ma już znacznie mniej kalorii. Z czym najbardziej kojarzy się mascarpone nam, Polakom? Oczywiście ze słynnym włoskim tiramisu, w którym ser ten jest jednym z najważniejszych składników. Warto wiedzieć jednak, że mascarpone wykorzystuje się również w wielu innych potrawach, nie tylko tych słodkich, ale i słonych.
W jaki sposób wytwarza się ser mascarpone? Czy to trudne?
Wbrew pozorom wyrabianie sera mascarpone nie jest masą pracy – robi się go bardzo szybko i łatwo. Ze względu na możliwość szybkiego wytworzenia sera i fakt, że przepis jest prosty, wiele osób decyduje się robić ser we własnym domu. Wystarczy kupić tylko dwa składniki – kwas cytrynowy (lub octowy) oraz śmietanę. Jak więc wyrabia się ser? Należy podgrzewać śmietanę, a później – ciągle mieszając – dodać do niej kwas. Gdy masa zrobi się gęsta, wówczas trzeba ją odcedzić i wstawić do lodówki na pół dnia po to, aby się ochłodziła.
Przepis na własnoręczne mascarpone wydaje się banalny, prawda? Ten szybki przepis często jednak niesie za sobą mnóstwo błędów, ponieważ wielu ludziom zwyczajnie nie udaje się pozyskać odpowiednio gęstej i jedwabistej, kremowej masy. Warto wiedzieć, że kiedyś ser mascarpone wyrabiano wyłącznie jesienią i zimą, ponieważ świeżość sera mogła być utrzymana wyłącznie w niskiej temperaturze – dawniej ludzie nie mieli przecież lodówek. Mascarpone sprzedawano też w specjalnych woreczkach, które przepuszczały powietrze. Dziś na szczęście mascarpone, ze względu na postęp technologiczny, produkuje się o każdej porze roku. Możemy więc cały czas używać sera do pieczenia ciast czy przyrządzania smacznych deserów.
Czy mascarpone ma jakieś wartości odżywcze?
Wbrew pozorom, mascarpone ma pozytywne właściwości, o których często się zapomina – głównie przez to, że produkt należy do tłustych, przez co od razu się go skreśla. Ser zawiera mnóstwo cennego cholesterolu, a także pomaga równoważyć gospodarkę hormonalną w organizmie. Jako że wytwarza się go ze śmietany, mascarpone ma właściwości podobne właśnie do niej. Zawiera np. witaminę A (odpowiedzialną za prawidłowe widzenie) czy sód utrzymujący prawidłowe ciśnienie krwi. Mascarpone ma też wapno, więc w pewnym stopniu może przyczynić się do prawidłowego rozwoju kości. Jeśli używać się go będzie w umiarkowanej ilości, mascarpone na pewno nie zaszkodzi. Czy wobec tego warto włączyć go do codziennej diety? Niekoniecznie, zwłaszcza że nie jest to dobry produkt dla osób mających problem z nadwagą. Należy pamiętać, że:
- Mascarpone jest produktem wysokokalorycznym, który zawiera bardzo dużą ilość tłuszczy, zbliżoną do kostki masła.
- Ser bogaty jest w nasycone kwasy tłuszczowe. Jeśli więc będzie się spożywać mascarpone w zbyt dużych ilościach, może to doprowadzić do cukrzycy albo otyłości.
- Mascarpone powinno się jadać tylko okazyjnie, ze względu na dużą ilość tłuszczy.
Przepisy na ciasto z mascarpone, czyli jaki placek będzie szybki, prosty i smaczny?
Ciasto z mascarpone – co warto wiedzieć? Które ciasta są najsmaczniejsze?
Serek mascarpone jest jednym z głównych składników słodkich wypieków. Bardzo ciężko jest wyobrazić sobie bez niego słynne tiramisu, które wielu ludzi tak uwielbia. Mascarpone bez cienia wątpliwości jest idealną bazą do kremów w ciastach, głównie ze względu na swoją konsystencję i charakterystyczny smak. Masą stworzoną na bazie serka można np. wypełniać owocowe tarty, przekładać nią ciasta z biszkoptem, a także wykorzystywać jako bazę w serniku bez pieczenia. W przypadku deserów, wielu ludzi używa mascarpone również jako nadzienie do naleśników. Jeszcze inni robią z serka lody lub poprawiają nim trwałość bitej śmietany. Oto kilka przykładów ciast z mascarpone, które są pyszne i łatwe w przygotowaniu.
- Tort Concorde – serka mascarpone używa się w tym cieście do stworzenia kremu.
- Sernik na zimno – mascarpone wykorzystuje się do wyrobienia masy kremowej w serniku.
- Tarta z mascarpone – serek mascarpone pełni w niej rolę delikatnego kremu.
- Kostka czekoladowa – kolejne ciasto z mascarpone, gdzie ser to baza kremu czekoladowego.
- Tort bezowy – mascarpone idealnie posłuży w bezie do niemal każdego kremu.
Oprócz ciast serek mascarpone wykorzystać można również do wielu innych potraw, w tym wytrawnych. Bardzo smacznie skomponować można go m.in. z zapiekanką albo daniem makaronowym. Mascarpone zagęścić można też zupę albo dodać go do pożywnego risotto. Niektórzy używają sera również zamiast masła – ma bowiem podobną do masła konsystencję, jednak jest od niego trochę mniej kaloryczny.
Jak samodzielnie zrobić serek mascarpone? Czy to trudne?
Jak już wspominaliśmy na początku tekstu, mascarpone przygotować można w bardzo prosty sposób. Wystarczy zaopatrzyć się w dwa składniki:
- 1 litr śmietany 12%
- 2 łyżki kwasku cytrynowego
Śmietanę należy podgrzać do ok. 80 st. C w kąpieli wodnej. Trzeba ją następnie mieszać do momentu, aż zgęstnieje. Śmietanę później trzeba będzie odstawić do ostudzenia, najlepiej pod przykryciem. Kolejnym krokiem jest włożenie sitka do miski i wyłożenie jej chustą, na którą trzeba będzie wlać ostudzoną śmietanę. Nakryć należy ją chustą i odłożyć do lodówki na kilkanaście godzin – najlepiej na ok. 11-12.
Tak, to już koniec przepisu! Jak widzisz, stworzenie mascarpone w domu nie jest trudnym zadaniem – trzeba jednak pamiętać o tym, aby ser odpowiednio długo odleżał w lodówce. Tak przyrządzony serek mascarpone będzie na pewno zdrowszy niż sklepowy produkt z niepewnego źródła. Będzie można wykorzystać go później do wielu ciast, deserów, dipów czy też wytrawnych potraw.